Mokkende Wouda neemt als estafettelid wraak

Een kleine drie kwartier te laat nam Marcel Wouda dan toch revanche op 'die eikel', bij de Amerikaanse burgerlijke stand ingeschreven als Tom Dolan, 15 september 1975, Arlington....

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

PERTH

Wouda, Europees kampioen op de 400 meter wisselslag, moest dinsdag op zijn favoriete afstand opnieuw buigen voor wereldrecordhouder Dolan, maar de wraak liet niet lang op zich wachten. Op de 4 200 meter vrije slag loodste slotzwemmer Wouda zijn equipe langs de Amerikanen van wie slotzwemmer Dolan, uitgerekend hij, de laatste honderd meter amper meer vooruit kwam.

Tweede werd de Nederlandse estafetteploeg, een onvermoed succes op een dergelijk prestigieus nummer, en het Amerikaanse viertal bereikte niet eens het erepodium. De nieuwe wereldkampioenen, de Australiërs, maar ook Pieter van den Hoogenband, Mark van der Zijden, Martijn Zuijdweg en Marcel Wouda degradeerden de Amerikanen tot figuranten en allen moesten daar vreselijk om lachen.

Drie kwartier eerder, na de 400 meter wisselslag-finale, toverde Wouda ook nog wel een glimlach tevoorschijn, maar helemaal van harte ging dat niet. Natuurlijk, verliezen hoort bij de sport maar dat juist Tom Dolan hem te snel af was irriteerde hem zeer. Wouda en Dolan, oud-ploeggenoten bij het zwemteam van Michigan University, liggen elkaar niet zo.

En zijn ook zondermeer elkaars tegenpolen. Dolan vindt Wouda een softy en een loser, Wouda herkent in Dolan het archetype van de Amerikaanse topsporter: te schreeuwerig, te arrogant, maar goed, wel een winnaar. Het kwam er gisteren in Perth wat moeizaam uit, maar Wouda moest bekennen dat olympisch kampioen Dolan er altijd weer staat als het er toe doet.

Dat laatste mag een wonder heten. Tom Dolan is astma-patiënt en die handicap speelt hem regelmatig parten. Nog maar een paar maanden geleden kreeg Dolan tijdens een wedstrijd een dusdanig ernstige aanval dat hij bijkans verdronk en met vereende krachten uit het water getild moest worden.

Tot topprestaties was Dolan het afgelopen jaar welbeschouwd niet gekomen en de snelste man van 1997 op de 400 wissel, Marcel Wouda, vreesde gisteren veeleer de Australiër Matthew Dunn, overigens ook al een astmapatiënt.

Die vrees bleek ongegrond. Dunn vertrok op de vlinderslag veel te hard en moest daar later de tol voor betalen, Wouda zwom een veel afgewogener race maar liet Dolan op de eerste tweehonderd meter (vlinder en rugslag) nét even te ver weglopen.

'Als ik eenmaal voorop lig haalt niemand mij meer in', wist Dolan na afloop met grote stelligheid te betogen, maar de Amerikaan kreeg het op de laatste vijftig meter wel degelijk nog benauwd. Ditmaal was het niet de astma maar de vechtlust van Wouda die hem pijn deed. Halverwege de laatste baan kwam Wouda langszij, maar de inhaalrace had zoveel kracht gekost dat Dolan in de laatste meters alsnog kon toeslaan.

De winnaar prees de omstandigheden in Perth, waar in de Australische zomer elke middag een briesje de kop opsteekt. De Fremantle Doctor, in combinatie met de lage luchtvochtigheidsgraad in Perth, had Dolan naar eigen zeggen gesterkt in zijn verwachting dat hij de titel kon grijpen. 'Deze omstandigheden had ik nodig want ik ben niet echt goed in vorm', deed Dolan Wouda nog eens extra pijn.

Ruim een halve seconde (4.14,95 tegen 4.15,53) bleef Wouda uiteindelijk verwijderd van de wereldtitel. De zeldzaam spannende race bracht in het Challenge Stadium veel enthousiasme teweeg, maar aanvankelijk niet bij Wouda: 'Ik kwam hier voor goud en dat is niet gelukt.'

Om vervolgens te mokken over zijn vlinderslag ('In de series liep die soepeler') en zijn niet ideale voorbereiding. In het trainingskamp nabij Brisbane, begin januari, werd Wouda door een lichte darmaandoening gekweld.

Even later drong dan toch het besef door dat hij een voor Nederlandse begrippen ongekende prestatie had neergezet die in de WK-geschiedenis alleen is overtroffen door Annemarie Verstappen, de wereldkampioene op de 200 meter vrije slag van 1982.

De dag eindigde voor Nederlands sportman van het jaar 1997 toch nog in een jubelstemming nadat hij met de estafetteploeg op de 4 200 vrije slag wederom en ditmaal hoogst verrassend de zilveren medaille had gegrepen. Startzwemmer Van den Hoogenband zette de juiste toon door zijn Nederlandse record te evenaren (1.48,36), Van der Zijden, Zuidweg en Wouda (de inspanningen op de 400 wissel verhinderden hem niet een 'splittijd' van 1.48,06 te realiseren) denderden voort naar een Nederlands record: 7.16,77.

Het onvermoede succes in ploegverband deed bij Wouda onmiddellijk nieuwe strijdlust ontbranden. 'Ik zwem hier ook nog de 200 wissel', zei de man die in augustus vorig jaar ook op dat nummer Europees kampioen werd. 'Weliswaar is het niet mijn beste afstand en heb ik me de laatste maanden heel specifiek op de 400 wissel voorbereid, maar toch. . .'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden