Moeiteloos wint Wild prijs na prijs

Met twee Europese titels en nog eens drie medailles op zak had Kirsten Wild gemakkelijk kunnen beweren dat het EK baanwielrennen volgens plan was verlopen. Maar dat is dus niet zo. 'Want ik had eigenlijk helemaal niks verwacht.'

Kirsten Wild wint de puntenkoers op het EK baanwielrennen.Beeld afp

Wild (34) weet ook wel dat die uitleg om een toelichting vraagt. Het brons dat ze zondag op de koppelkoers veroverde met Nina Kessler was het sluitstuk van een memorabel EK dat voor haar woensdag was begonnen met goud op de afvalkoers. Daarop volgde na het brons op de scratch opnieuw goud, op de puntenkoers. Na zilver op het omnium maakte ze zondag haar kwintet medailles vol.

Daarmee overtrof Wild haar stoutste verwachtingen. Toen ze een week geleden in de auto stapte op weg naar Frankrijk, had ze geen idee met welke uitkomst ze rekening moest houden. Aan haar zesde plaats op het olympische omnium in Rio de Janeiro waren maanden van trainen op de baan voorafgegaan. In Frankrijk moest ze hopen dat de uren achter de brommer met het oog op het WK en de in Qatar afgelegde kilometers, voldoende basis boden voor succes op de piste.

Vorige week zaterdag had Wild zichzelf nog moeten oprapen. Ze liet in Doha een wereldtitel liggen die voor haar bestemd leek. Ze had het voorwerk van haar ploeggenoten een gedroomd gevolg kunnen geven, maar kwam te vroeg op kop. De veertien jaar jongere Deense Amalie Dideriksen was sneller aan de streep.

Die last werkte bij haar ook in Frankrijk door. Dus toen Wild vrijdag in de laatste meters van de puntenkoers naar de tweede plaats verwezen leek te worden, perste ze er een eindsprint uit die haar alsnog het goud opleverde. 'Ik dacht, dit gaat me niet gebeuren.'

Kirsten Wild is geen renster van grote woorden, hoewel ze met haar erelijst recht van spreken heeft. Ze was vorig jaar op het onderdeel scratch, op dezelfde wielerpiste nabij Parijs, al eens de beste van de wereld. Haar uithoudingsvermogen stelt haar in staat de baan en de weg te combineren, op een manier die haar geen moeite lijkt te kosten.

Dat doet ze niet omdat de onrust anders toeslaat of ze zich gauw verveelt. 'Ik kan heel goed niks doen, bijvoorbeeld als ik thuis ben. Maar ik vind het gewoon zo leuk om de baan en de weg te combineren.' Misschien dat ze daarom met 2.600 geschatte wegkilometers in de benen nog puf had voor een EK, terwijl veel van haar wegcollega's al vakantie vierden.

Ze is bijna midden 30, maar beleeft haar sport met jeugdige enthousiasme. 'Cool', zei ze tegen haar vriend na een blik op het EK-programma. Zijn antwoord was zuinig, al wist hij ook wel dat het moeilijk was om haar van deelname aan vijf onderdelen te weerhouden. Dat zijn er voor Wild meer dan ooit, mede doordat de vrouwen dit EK voor het eerst de koppelkoers reden, een museumstuk bij de mannen.

Wild: 'Ik zou het echt niet allemaal hebben gedaan als het niet verantwoord was geweest. Jabik-Jan Bastiaans, bondscoach van de duuronderdelen, en Peter Schep (talentcoach duuronderdelen, red.) helpen me elke keer weer de puzzel te leggen. Al weet ik ook wel dat ik het mezelf moeilijk maak door de baan en de weg te combineren.' Waar voor veel wegrensters het seizoen in februari begint en in oktober eindigt, rijdt Wild bijna het hele jaar door.

Na thuiskomst uit Qatar had ze drie uur om nog wat uit te rusten, voordat ze vertrok naar Frankrijk. Onderweg vroeg ze zichzelf af waarom ze dit zichzelf had aangedaan. Maar eenmaal in Saint-Quentin-en-Yvelines raakte ze toch weer in vervoering. 'Ik dacht, als ik hier toch ben kan ik net zo goed om de prijzen meedoen.'

Door haar titel op de puntenkoers plaatste ze zich bovendien voor de WK in Hongkong, in april. Op de wereldbeker in Glasgow hoopt ze volgende week ook het ticket op de scratch te vergaren.

Maar eerst wacht in Los Angeles een samenzijn met haar nieuwe Amerikaanse ploeg Cylance, waarop ze de dag na terugkomst alweer in Schotland wordt verwacht. 'Nu ik het zo zeg, moet ik er zelf ook wel om lachen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden