Modena brengt ontroerend eerbetoon aan Van de Goor

Het was als vanouds alle ballen op Bassie. De laatste avond van een grote volleyballoopbaan, die van 295-voudig international Bas van de Goor, was er een om te illustreren hoe bijzonder deze sportman is geweest....

Spelverdeler Peter Blangé, nog altijd fanatiek als in zijn beste dagen, gooide in de tweede set van het demonstratieduel Nederland 1996 versus Modena 1997 alle ballen op zijn 2.09 lange middenaanvaller. Van de Goor, de beste aanvaller van de Olympische Spelen van ’96 en Europees volleyballer van het jaar ‘97, scoorde op een geblokte bal na alles wat hij voor zijn handen kreeg.

De mooiste was de 14-12. Blangé zette na een pass van Posthuma de bal zo verticaal mogelijk op en Van de Goor kwam door het centrum al aangezweefd om de bal niet in het hart maar aan de bovenkant te raken.

Snoeihard viel de bal binnen de driemeterlijn, als in zijn beste dagen. Niemand kon een bal door het midden zo raken als Van de Goor, die in zijn jeugd nog werd afgewezen voor een nationale selectie. Later overwon hij zijn verlegenheid en werd een van de drie vedetten van het Nederlandse volleybal, in deze volgorde: 1. Zwerver, 2. Blangé en 3. Bassie.

Op 34-jarige leeftijd bleek het voor Van de Goor mooi geweest. ‘Mijn carrière is toch een beetje doodgebloed’, oordeelde hij zelf. Het lichaam deed het niet meer na allerlei malheur, met diabetes en hersentrombose als pijnlijkste uitsmijters. Hij zweepte zich nog een keer op, voor hij definitief het pak van technisch-directeur bij zijn club Piet Zoomers Dynamo zou aantrekken.

De avond in de knusse Dynamo-hal werd er een om nooit te vergeten. Het grootste eerbetoon was niet de opkomst van de fans, de aanwezigheid van zijn makkers van olympisch Atlanta of alle toespraken van hoogwaardigheidsbekleders. Het grootste eerbetoon aan Bassie werd gebracht door de Italianen van de kampioensploeg van Modena uit 1997, die op een maandagavond in het drukke clubseizoen naar Apeldoorn waren gekomen. Niemand wilde het afscheidsfeest missen.

De grote Giani, al negentien jaar actief en door junior Bas nog bij het kersttoernooi van Dynamo bewonderd, was gekomen en had Bracci, Vullo, Cuminetti en Bertolli meegebracht. Van de Goor pinkte er een traan bij weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.