Mo Farah is olympisch kampioen, broer Ahmed ongewenst vreemdeling
De ene broer is de lieveling van de Britten. De andere broer dreigt Groot-Brittannië te worden uitgezet. Atleet Mo Farah en zijn jongere broer Ahmed Farah hebben een kwart eeuw na hun vertrek uit oostelijk Afrika opmerkelijk tegenstrijdige levens.
Mo Farah leeft momenteel op een gouden wolk. De 33-jarige lange afstandloper won op de Olympische Spelen in Rio goud op de 5.000 en 10.000 meter. Een herhaling van zijn dubbelslag vier jaar geleden tijdens de Spelen in Londen. Beide keren deed Farah dat niet voor zijn geboorteland Somalië. Ook niet voor Djibouti, het land waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. Farah excelleerde voor Groot-Brittannië, het land waar zijn vader Mukhtar hem op achtjarige leeftijd naar toe haalde.
De kleine Mo was destijds niet alleen. Ook zijn jongere broers Wahib en Ahmed kwamen mee naar de achterstandswijk in Londen. De andere broers en zussen, onder wie Mo's tweelingbroer Hassan, bleven achter in Djibouti of in het door oorlog verscheurde Somalië. Maar waar Mo Farah door zijn onwaarschijnlijk hardlooptalent uitgroeide tot een wereldtopper, bleven zijn broers en vader een marginaal bestaan leiden.
Ridderschap
Heel af en toe haalden zij de krantenpagina's. Zoals in 2010 toen Mo Farah trouwde met zijn jeugdliefde Tania Nell en zijn broers zich beklaagden dat hun vader uit de krant van de bruiloft moest vernemen. Of in 2011 toen Ahmed in Southall werd opgepakt voor een gewapende overval met een mes en werd veroordeeld tot vierenhalf jaar gevangenisstraf.
Kanttekeningen bij honderden, zo niet duizenden publicaties over Mo Farah. Heel Groot-Brittannië juichte hem toe bij zijn gouden races in Londen. Opnieuw lyrische bewoordingen in de media en op straat nadat hij zijn titels wist te prolongeren in Rio. Er gaan al stemmen op om Mo Farah voor te dragen voor het ridderschap.
Hij reageerde dezer dagen op zijn gebruikelijke vrolijke wijze. Een grote lach en een opmerking met een kwinkslag. Ja, hij zag het wel zitten om 'Sir' in zijn paspoort te zien. 'En misschien helpt zo'n ridderschap ook mij sneller door de paspoortcontrole te laten komen', verklaarde hij tegenover Hello! Magazine.
Somalië
Haast tegelijkertijd verscheen jongere broer Ahmed op de pagina's van de Britse krant The Sunday Mirror met een wanhopige oproep om niet uitgezet te worden. De 27-jarige Ahmed hoefde slechts een deel van zijn straf uit te zitten voor de overval. Maar eenmaal vrij bleek dat zijn Britse naturalisatieverzoek nooit volledig was afgerond. Het gevolg: de Britse autoriteiten hebben hem als ongewenst vreemdeling bestempeld en uitzetting naar Somalië dreigt.
'Ik kan niet terug naar het land waar Mo en ik werden geboren. Het is te gevaarlijk', beklaagde de jongere broer zich. 'Ik ben bang dat ik dood zal gaan. Er is daar geen hoop voor mij', liet Ahmed weten.
Of Mo Farah voor zijn broer Ahmed zal bemiddelen? Het lijkt onwaarschijnlijk. De olympische kampioen woont met zijn gezin in de Verenigde Staten en weigert al jaren zich over zijn broer uit te spreken.