Missie mislukt onder mantel der liefde

De desperate poging van basketbalcoach Maarten van Gent om Rik Smits dit jaar weer bij de nationale selectie te halen mislukte....

Daarmee bleef de teller na tien wedstrijden op nul staan. Maar wie vervolgens zou verwachten dat de coach er moedeloos het bijltje bij neer zou gooien, of wegens zijn falende aanpak omiddellijk door de basketbalbond zou worden ontslagen, heeft het mis. Volgens de coach treft hem geen blaam. Net zomin als de lamgeslagen spelersgroep.

Volgens Van Gent is het afgelopen jaar voor hem en de spelers een onwerkbare situatie ontstaan. Basketballers die door de coach werden opgeroepen om voor het nationale team te spelen kwamen niet of veel te laat opdagen. Sancties bleven evenwel uit. Bovendien veranderde de samenstelling van de ploeg daardoor telkens drastisch.

Zelf zegt hij daar als coach geen grip op te hebben. 'Als ik de baas was geweest, dan zou er wel wat veranderen', zei hij zaterdag. Maar de bondscoach heeft volgens Van Gent veel te weinig te vertellen. Hij voelt zich niet gesteund door de bond die steevast weigert om de internationale FIBA-regels toe te passen.

Van Gent: 'Het is allemaal simpel. Als een speler niet komt opdagen omdat hij geen zin heeft of omdat hij van zijn club niet mág komen spelen, dan moet hij bij zijn club voor een aantal wedstrijden worden geschorst. Die macht heeft de bond. Maar hier in Nederland wordt alles met de mantel der liefde bedekt.'

Eén keer waagde de basketbalbond zich aan de impopulaire schorsingsmaatregel. Angelo Flanders, toen nog in dienst van Ricoh Astronauts, werd destijds twee wedstrijden geschorst omdat zijn coach Ton Boot hem te verstaan had gegeven dat hij kon vertrekken als hij voor het Nederlands team zou spelen. Verdere maatregelen bleven niettemin uit.

Volgens Van Gent was het mede daarom onmogelijk om in de sterkst denkbare opstelling aan de wedstrijden deel te nemen. De oproep van Rik Smits afgelopen oktober was in dat licht bezien slechts een publiciteitsstunt. De gepensioneerde NBA-speler staat al twee jaar op non-actief en nam de oproep van Van Gent dan ook niet serieus.

Met het niveau van de basketballers die wel naar Nederland kwamen, onder wie beoogde sterspelers Geert Hammink en Fransisco Elson, was het bovendien bedroevend gesteld. Moedeloos, mat en lamgeslagen liet de ploeg zich zaterdag naar de slachtbank leiden door een ploeg die in het Europese kwalificatietoernooi alleen naam maakte met twee zeges op Nederland.

Winstkansen waren er nog wel voor de Nederlanders, niet in de laatste plaats omdat de Zwitsers zich geen raad leken te weten met het positieve puntensaldo. Vooral nadat spelverdeler Krieger op de bank was beland (hij scoorde in de eerste helft 0 uit 6) leek de ploeg de achterstand van achttien punten langzaam in te lopen.

Elson, naar verluid bij zijn Spaanse club een uitblinker, verknalde de zuur verdiende punten echter binnen enkele minuten. Vier keer scoorde tegenstander Dar-Ziv in het derde kwart een driepunter over de boomlange center heen. Dat hij, zoals in Spanje wel wordt waargenomen, meer potentie heeft toonde hij welgeteld twee keer.

De amper 400 toeschouwers die gebruik hadden gemaakt van de gratis (in een poging het basketbal populairder te maken) entree in het Topsportcentrum in Rotterdam kregen er toen al nauwelijks meer de handen voor op elkaar. De moedeloosheid bij de ploeg was overgeslagen op het publiek.

'Deze ploeg heeft zelfs moeite om van Luxemburg te winnen', zei Van Gent na afloop cynisch. 'De spelers hebben al problemen met simpele dingen als het vangen van een bal.' Toch was Van Gent nog mild voor de stuntelende spelers. 'Zij kunnen het niet helpen. Zolang er geen beleid is kunnen we wel veel willen, maar dan beginnen we niks. Vrijblijvendheid is troef hier in Nederland. Basketbal vormt een prachtige afspiegeling van de maatschappij.'

Ontslag verwacht de onfortuinlijke coach niettemin nog niet direct. Hoewel de naam van de werkeloze Glenn Pinas al enige tijd rond zingt als mogelijke opvolger heeft de bond geen geld om flink in een nieuw begeleidingsteam te investeren. Van Gent: 'Ik doe dit werk nog steeds omdat het Nederlandse basketbal me aan het hart gaat. Voor het geld hoef ik het niet te doen, dat krijg ik toch niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden