Misnoegde Sijbrands stopt met dammen

Ton Sijbrands beëindigt zijn lange damcarrière. Hij was drie jaar geleden voor het laatst in grote toernooien actief. Hij kwam toen in mei bij het WK in Zwartsluis uit en speelde in oktober nog mee in het Bijlmertoernooi....

Sijbrands (56) werd twee keer wereldkampioen, in 1972 in Hengelo en een jaar later in Den Haag. Bovendien veroverde hij vier Europese titels en was hij zesmaal kampioen van Nederland, in de periode tussen 1967 en 1988.

In een artikel op het Weblog Dammen legt Sijbrands uit waarom hij stopt. Sijbrands vroeg in een brief aan het organisatiecomité van het WK 2007 in Hardenberg, aandacht te schenken aan drie bezwaren die volgens hem kleven aan het WK: de mogelijkheid van dopingcontroles, het werken met zogeheten plusremises en het (al dan niet veredelde) uitvluggeren van een partij wanneer die na zes uur spelen nog niet mocht zijn afgelopen.

Hij toont zich vooral een fervent tegenstander van de plusremises. Sijbrands schrijft dat daar vroeger (‘tot voor zeer kort zelfs’) een geschiktere oplossing voor was: een barrage of een herkamp. Volgens hem hoeft de speler met de meeste plusjes achter zijn naam helemaal niet de sterkste dammer te zijn, maar ‘iemand die het handigst heeft weten in te spelen op de nieuwe, verzonnen spelregels die van het damspel een karikatuur maken. Halve winst of half verlies zal ík in elk geval nooit erkennen.’

Over de dopingtests is Sijbrands duidelijk. ‘Ik zal nimmer voor, tijdens of na een dampartij in opdracht van een of andere nitwit van de WADA (of hoe die instituten ook mogen heten) in een potje gaan staan pissen.’ Hij noemt de controle belachelijk en weerzinwekkend.

Het organisatiecomité antwoordde Sijbrands vorige week dat het zich conformeert aan de reglementen die opgesteld zijn door de werelddambond, zonder overigens inhoudelijk op de door de dammer gestelde zaken in te gaan.

Daarop besloot Sijbrands niet deel te nemen aan het WK en dus ook te stoppen met dammen op het hoogste niveau. Hij gaat zich nu richten op zijn missie: ‘het in boekvorm vastleggen en becommentariëren van althans de beste of anderszins meest gedenkwaardige van de ruim 2000 partijen die ik in mijn leven heb gespeeld’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden