Mislukte kwalificatie niet bestraft: Van Oostveen blijft directeur KNVB

Bert van Oostveen ontsloeg twee van de laatste vier bondscoaches en liep met het Nederlands elftal een EK mis waaraan 24 landen mogen meedoen. Toch blijft hij zowel directeur als bestuursvoorzitter betaald voetbal van de KNVB, al is het maar dankzij de onvoorwaardelijke steun van zijn raad van commissarissen.

Mark Misérus
Bert van Oostveen Beeld anp
Bert van OostveenBeeld anp

Van de rvc mag de in 2010 aangetreden Van Oostveen er nog eens drie jaar aan vastplakken als bestuursvoorzitter betaald voetbal, zo werd woensdag besloten bij de algemene vergadering betaald voetbal. Zijn directeurschap loopt voor onbepaalde tijd door, hoewel hij formeel nog van de evaluaties door de commissarissen afhankelijk is.

Dat vijftal, met onder anderen voormalig Excelsior-directeur Simon Kelder en ex-prof Johan de Kock, vindt zijn verdiensten voorlopig belangrijker dan de mislukte EK-kwalificatie of het beëindigden van de contracten van Van Marwijk en Hiddink.

Van Oostveen kan bogen op de derde plaats bij het WK in Brazilië vorig jaar en leidt een bond met een groeiend ledenaantal en een betaaldvoetbaltak die vorig seizoen bijna 5 miljoen euro winst maakte. De raad van commissarissen prees hem er uitbundig om: 'Van Oostveen is de juiste man op de juiste plek', zei voorzitter Johan Lokhorst.

Bert van Oostveen tijdens bonsdvergadering van KNVB Beeld anp
Bert van Oostveen tijdens bonsdvergadering van KNVBBeeld anp

Teleurstellend

Toch kleeft vooral het mislopen van het EK de laatste maanden aan hem. Nederland ontbreekt volgend jaar voor het eerst sinds 1984 bij een Europees titeltoernooi en dat druist in tegen het beleidsplan van de KNVB. Dat schrijft voor dat Oranje structureel tot de beste acht landen hoort bij elke eindronde.

'Geloof me. Er was niemand liever naar Frankrijk gegaan dan ik', verdedigde Van Oostveen zich. Zorgen over zijn positie heeft hij zich echter nooit hoeven maken. Al voordat hij met de raad van commissarissen om de tafel ging, sprak hij vertrouwensvol over zijn eigen positie.

Woensdag bleek waarom. Hoe 'uiterst teleurstellend' de laatste maanden volgens Lokhorst ook waren verlopen, gevolgen heeft de mislukte EK-kwalificatie voor Van Oostveen niet. 'Onze doelstelling is altijd om het bestuur te ondersteunen', antwoordde de commissaris na enig aandringen. En hoe de KNVB en Oranje het tij kunnen keren? 'We moeten er alles aan doen dat we elke wedstrijd winnen.'

Steun

Van Oostveen zegt niet het gevoel te hebben dat er buiten de KNVB aan zijn stoelpoten wordt gezaagd. Ook de clubs steunen hem, vertelde hij. 'Ik heb veel telefoontjes, sms'jes en brieven van ze gehad. Dat doet mij goed.'

Of de KNVB wel of geen technisch directeur besluit aan te stellen die boven de bondscoaches wordt geplaatst, wordt pas later duidelijk. Duidelijk is wel dat de bond niet zo snel meer de fout zal begaan de twee komende bondscoaches vast te leggen, zoals met Hiddink en Blind gebeurde. Van Oostveen zette zichzelf op die manier klem, toen hij zich genoodzaakt zag in te grijpen in de EK-kwalificatie en Hiddink door Blind verving. 'De keus is in 2013 met recht en reden gemaakt. Maar ik denk niet dat we het een tweede keer zouden doen. Al is de spoeling dun, als het gaat om kandidaat-bondscoaches.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden