NieuwsTurnen

Mishandelde turnsters mogen naar het schadefonds geweldsmisdrijven

Regeringspartij VVD bepleit de kortste weg naar een schadevergoeding voor slachtoffers van het harde turnregime dat de voorbije jaren in Nederland heerste.

null Beeld Klaas Jan van der Weij
Beeld Klaas Jan van der Weij

Kamerlid Rudmer Heerema, woordvoerder sport van zijn partij, kreeg maandag in de wetgevende vergadering van de commissie Sport steun voor zijn motie om de getroffen turnsters toegang te verlenen tot uitkeringen uit het schadefonds geweldsmisdrijven.

Daartoe moeten de criteria voor toelating worden aangepast dan wel verruimd. Volgens Heerema, wiens motie volgende week dinsdag door het parlement zal gaan, is dat de snelste oplossing voor de vele sportvrouwen die zich sinds deze zomer melden als slachtoffers van mentale en fysieke mishandeling door turntrainers. De bekentenis van oud-bondscoach Gerrit Beltman was daar de katalysator van.

Minister van Sport, Tamara van Ark, kreeg van GroenLinks-parlementariër Lisa Westerveld de motie voorgelegd om een puur op turnen gericht schadefonds in te richten, voor de vergoeding van financiële en immateriële schades. Kosten van psychologische behandeling van oud-turnsters zouden daaruit vergoed moeten worden. Van Ark ontraadde die motie van GroenLinks, omdat zij het brede onderzoek van Vérinorm over de gymnastiekcultuur in Nederland wenst af te wachten. Dat zal in het voorjaar klaar zijn, aldus de minister.

Van Ark zei tot voor kort niet geweten te hebben van de problematiek van belaagde, geïntimeerde, geïsoleerde, getreiterde en mishandelde turnsters. Ze sprak haar bewondering uit voor het in de publiciteit treden van sportmeiden met een dergelijk verleden en zegde hun alle steun toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden