Minder protesten bij tennis dankzij harde banen

Na een weekje tennis bij het Australian Open vallen op het eerste gezicht twee dingen op, die overigens niets met elkaar te maken hebben:..

1) De inbreng van de Nederlandse deelnemers en deelneemsters was gering.

2) Er wordt vrijwel niet geprotesteerd tegen beslissingen van de scheidsrechters.

Het is toch al weer zo'n tien jaar geleden dat sterren als John McEnroe en in mindere mate Ivan Lendl als het even tegenzat schreeuwend en tierend over de baan gingen om hun ongenoegen te uiten over beslissingen van de scheidsrechters en de mensen die veelal zittend op het randje van hun stoelen in een onderdeel van een seconde moesten beslissen of een bal uit danwel in danwel op de lijn was beland. Vaak moest zo'n man of vrouwe van de hogestoel afdalen om de plek aan te wijzen waar de bal een afdruk had achtergelaten.

Slechts zeer zelden vond de scheidsrechter aanleiding een beslissing te herroepen. Alle heisa was meestal dus voor niets. Maar het kon niet uitblijven dat anderen het voorbeeld van McEnroe en anderen gingen volgen.

De nieuwe generatie top-tennissers en -tennissters lijkt in ieder geval uiterlijk met meer plezier op de baan te staan. Het kan ook zijn dat er domweg een nieuwe lichting is die er een meer ontspannen levenswijze op na houdt. Wat opvallend genoemd mag worden in deze stress-maatschappij.

Is er wat de protest-cultuur de laatste tijd inderdaad sprake van een trendbreuk in de tennissport?

Nationaal tennisscheidsrechter Dries Crama beaamt - naar zijn mening gevraagd - dat er op de tennisbanen minder wordt gediscussieerd. Hij schrijft dit echter niet in de eerste plaats toe aan een andere mentaliteit bij de spelers en speelsters, maar aan de grote verbetering van de kwaliteit van de scheidsrechters en de lijnrechters. 'Op grote toernooien zijn de scheidsrechters professionals en de lijnrechters moeten zich als scheidsrechters bewezen hebben. Er worden daardoor minder fouten gemaakt en er is dus minder reden om te protesteren.'

Volgens Crama valt er op harde banen waarop de meeste toernooien tegenwoordig worden gespeeld trouwens weinig terug te draaien. De bal laat geen zichtbare afdruk achter, zoals op gravel-banen wel het geval was. In mei op Roland Garos in Parijs zal volgens Crama de scheidsrechter wél weer op gezette tijden naar de baan worden geroepen om een afdruk in het gravel aan te wijzen, denkt hij.

Dat er minder protesten op televisie te zien zijn is naar de mening van Crama wel van invloed op het gedrag op de tennisbanen, ook onder 'gewone' spelers en speelsters. 'Vooral de jeugd heeft de neiging te doen als hun idolen op tv.' Naar de mening van Crama had McEnroe wel vaak gelijk als hij het met de scheidsrechter oneens was. Maar zoals gezegd, toen was de arbitrage ook gemiddeld minder goed.

JvC

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden