Miljoenenspel met spelers die eredivisie trouw willen blijven

Eén seizoen speelde Bert Konterman bij Feyenoord. Voor Real Madrid genoeg om naar hem te lonken. Eén jaar scoorde Ruud van Nistelrooy vaak voor PSV....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Hoewel de Nederlandse competitie kwalitatief al was afgeroomd, verdween deze zomer weer een aantal spelers van naam naar het buitenland. Wat te denken van een elftal met Van der Sar, Melchiot, Oliseh, Hyypiä, Xavier, Jeffrey, Litmanen, Korsten, Mols, Sibon en De Bilde.

Gelukkig voor het niveau van de eredivisie slaagden de rijke clubs erin gerenommeerde (oudere) spelers (terug) te halen, zodat het met het kwaliteitsverlies over de hele linie meevalt. Een team met Menzo, Addo, Verlaat, Heintze, Winter, Diarra, Grozdic, Vogel, Ikedia, Van Hooijdonk en Laudrup zou de vertrekkers aardig partij bieden.

Ook nu de voorbereiding op het nieuwe seizoen allang is begonnen, blijft het buitenland trekken aan de overgebleven Nederlandse topspelers. Bert Konterman kon het zelf nauwelijks bevatten toen hij deze week begreep dat Real Madrid naar zijn diensten lonkt.

Zes jaar geleden verhuisde hij voor drie ton van Zwolle naar Cambuur en dat vond de speler van gereformeerde huize al een fors bedrag. Dat verbleekt volledig bij de huidige verwikkelingen rond zijn persoon.

In het centrum van de verdediging van Feyenoord was de 28-jarige Konterman een betrouwbare pion, hoewel zijn vorige trainer Co Adriaanse het jammer vond dat Konterman zo sober speelde in vergelijking met zijn periode bij Willem II. Adriaanse noemde hem veranderd in een 'huis-tuin-en-keuken-voetballer'. Toch schijnt Real Madrid in eerste instantie negen miljoen dollar voor hem te hebben geboden, een bedrag dat door Feyenoord trouwens niet is bevestigd.

Wel is duidelijk dat Feyenoord niet zal zwichten voor een miljoen of twintig, zoals het ook de aandacht van AS Roma voor Van Gastel wist af te wenden door aan te sturen op een vraagprijs van tussen de 25 en 30 miljoen.

Kontermans manager Henk van Ginkel: 'Ik verwacht zeer moeizame onderhandelingen als er dergelijke bedragen mee gemoeid zijn.' Over de hoogte van het bedrag geeft hij geen waardeoordeel. Een andere klant van Van Ginkel, Jaap Stam, verhuisde een seizoen geleden voor 35 miljoen van PSV naar Manchester United. 'Misschien heeft Manchester wel mede dankzij Stam de treble gewonnen.'

Zaakwaarnemers verdienen aan transfers, want dan vangen ze commissie, maar de makelaar heeft ook de plicht te denken aan de gevolgen voor de loopbaan van een speler. Konterman kan op de Madrileense bank terechtkomen, met mogelijk gevolg voor zijn juist verworven positie in de selectie van het Nederlands elftal. Gaat het allemaal niet een beetje te snel, is de centrale vraag.

Met Ruud van Nistelrooy gaat het nog sneller. De pas 23-jarige aanvaller heeft PSV al herhaaldelijk laten weten nog minimaal een seizoen te blijven, hoe aanlokkelijk de interesse uit Zuid-Europa en Engeland ook is. Zijn standpunt is duidelijk overgebracht, maar berichten blijven doorsijpelen. Arsenal, op zoek naar een opvolger voor Anelka, zou veertig miljoen willen betalen. In de wandelgangen circuleren de namen van andere clubs en andere bedragen, tot 60 miljoen gulden.

Ook PSV liet weten de maker van 31 competitiedoelpunten onder geen beding te laten vertrekken. Pas als de speler zelf wil, zoals drie jaar geleden Ronaldo en vorig jaar Stam, is de club eigenlijk verplicht om te praten.

De situatie rond van Nistelrooy is nog opvallender dan die rond Konterman. Hij tekende pas twee jaar geleden voor drie jaar bij Heerenveen, dat hem voor een miljoen gulden van Den Bosch overnam. De Brabander ontwikkelde zich voorspoedig en verhuisde al na één seizoen voor vijftien miljoen naar Eindhoven, waar hij voor vijf jaar tekende.

Van Nistelrooy heeft zijn zaakwaarnemer verteld dat hij niet meer hoeft te weten wie zich meldt. 'Het is zeker dat Ruud dit seizoen nog bij PSV speelt', zegt zaakwaarnemer Rodger Linse. 'Hij wil eerst zijn seizoen bevestigen en een goed EK spelen. Hij wil absoluut iets winnen in Nederland, want dat heeft hij nog nooit gedaan.'

Linse is het volstrekt eens met de speler: 'Het is onze bedoeling het maximale uit zijn talenten te halen. Dat doe je niet door zaken te overhaasten.'

Duidelijk is telkens weer dat het transfersysteem niet bepaald is afgeschaft, zoals de bedoeling was van het Bosman-arrest. Er is een systeem gekomen van langdurige contracten die niets zeggen over de periode van een speler bij een club, maar des te meer over de afkoopsom bij voortijdig vertrek.

Van Ginkel met enige spot: 'Het systeem is in stand gehouden en het kost veel meer geld. De makelaars krijgen steeds de schuld, maar het zijn toch echt de clubs die betalen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden