Mijn vrouw heeft een blanke gescoord, dus de jackpot gewonnen

Hoe vergaat het Nederlandse sporters en trainers in het buitenland?

null Beeld Koen Raymaekers
Beeld Koen Raymaekers

'Het lijkt in Kenia op de verhalen die ik vroeger van mijn oma hoorde over haar jeugd in Nederland. De een heeft kippen, de ander een koe en zo wordt een kopje melk geruild tegen twee eitjes. Je verbouwt je eigen groente in de tuin en de buurvrouw vraagt over het hek om wat suiker. Het heeft z'n charme om iets primitiever te leven. Als kleine jongen vond ik het ook fantastisch om te kamperen. In 2002 kwam ik hier voor het eerst voor een trainingsstage. Ik werd verliefd op het land en daarna op een Keniaanse vrouw. In 2004 begon ik met haar aan het bouwen van een huis in het dorpje Iten. Ik hoor dat ik zo langzamerhand Keniaanse gewoonten overneem. Te laat komen, veel slapen. Al zou ik willen dat ik nog iets beter was in dat slapen. Kenianen kunnen het écht overal. Toen ik hier net woonde, gebruikte ik het openbaar vervoer. Waar in Nederland zes personen in een auto passen gaan er in Kenia tien in. Sindsdien weet ik: het lukt Kenianen zelfs om te slapen als ze bij je op schoot zitten.

Naam: Koen Raymaekers (34)

Sport: Atletiek

Bekend van: Twee keer Nederlands kampioen marathon 2009, 2010. Nederlands kampioen 10 km 2010, drie keer Nederlands kampioen halve marathon in 2003, 2006 en 2007.

null Beeld Koen Raymaekers
Beeld Koen Raymaekers

Onenigheid

'De mensen leven van dag tot dag. Dat is zorgeloos en relaxt, maar het kan problemen opleveren. Dan wordt voor Kerst het laatste geld erdoorheen gejaagd voor de boodschappen en moet in januari een koe worden verkocht om het schoolgeld te betalen. Bij de familie van mijn vrouw wordt gedacht: Florence heeft een blanke aan de haak geslagen, dus de jackpot gewonnen. Is er geld nodig, dan trekken ze vrij snel bij haar aan de bel. Zeker in het begin hebben Florence en ik daar onenigheid over gehad.

'In Nederland zijn we gewend om evenwicht te bewaren: jij doet wat voor haar, zij doet wat terug. Florence is een hardwerkende vrouw. Zij staat dagenlang met een schop in de handen op het land. Als zij maïs oogst, zijn er mensen die denken: ze heeft zo veel, wij kunnen ook wel wat halen. Als je vraagt wanneer je het terugkrijgt, blijkt dat niet de bedoeling. Het grootste verschil tussen arme en rijke Kenianen zit in de mentaliteit. Er zijn voldoende mensen die na twee uur werken stoppen als ze weten dat ze de rest van de dag te eten hebben. Wat groente, melk en maïsmeel en dan zijn ze tevreden. In Kenia heerst de gedachte dat Europa het paradijs is waar men bakken met geld verdient. Niemand heeft in de gaten dat het leven in Europa ook veel duurder is en dat mensen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werken. Inmiddels is mijn vrouw een aantal keer in Nederland geweest en weet ze dat.

null Beeld Koen Raymaekers
Beeld Koen Raymaekers

Warm water

'Voor Keniaanse begrippen wonen wij luxe, we hebben schoteltelevisie, een mobiele telefoon, warm water en internet, al werkt het niet altijd. We hebben een goede relatie met de mensen uit de buurt en proberen ze te laten profiteren van zaken als de waterleiding die wij hebben aangelegd. Er zijn grote gezinnen, wij weten altijd wie hoogzwanger is. We zijn de enigen uit de buurt met een auto en dus de klos als een bevalling begint. Het is al een keer of zes voorgekomen dat we 's nachts het ritje van 5 kilometer naar het ziekenhuis moesten maken.

'Ik wil hier wel blijven. Onze grootste inkomstenbron is mijn lopen. Wat ik ga doen als ik stop, weet ik nog niet. Misschien op de schapen passen, de gastenverblijven bij ons huis uitbreiden.'

null Beeld Koen Raymaekers
Beeld Koen Raymaekers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden