Miguel Indurain kleurt zijn toekomst geel

De toekomst van Miguel Indurain is geel gekleurd. Na maanden van onzekerheid (stoppen? doorgaan?) ziet het er naar uit dat de vijfvoudige Tourwinnaar ook volgend seizoen fietst en dat in het gele shirt van ONCE zal doen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Over anderhalve week moet er duidelijkheid bestaan over Indurains plannen. Op 31 december loopt zijn contract bij Banesto af. De ploeg, waarbij hij in de eerste helft van het decennium zijn grote successen boekte, heeft al afscheid genomen. Ploegleider Echavarri zegt in de Franse sportkrant l'Equipe van donderdag dat hij uitgepraat is met Indurain.

'Ik zeg het met pijn in het hart. Elke keer als ik hem probeer te bellen, kom ik niet verder dan zijn antwoordapparaat. Dat doet pijn. Banesto heeft me met zijn contractverlenging belast, maar die gesprekken hebben nooit echt kunnen beginnen.'

Echavarri ervaart het als een persoonlijke nederlaag. De 32-jarige Indurain is door hem naar de top begeleid. Zijn eerste Tour in 1985 duurde niet langer dan vijf dagen. Toen stuurde Echavarri hem naar huis. Indurain mocht rijpen in de schaduw van de toenmalige kopman Delgado en leerde het vak kennen als diens adjudant.

Na het vertrek van Delgado werd Indurain naar voren geschoven en won vijf keer achter elkaar de Tour. Ook dit jaar stond hij als de torenhoge favoriet aan de start, maar Indurain moest zijn meerdere erkennen in Bjarne Riis.

Onder druk van Banesto moest hij in het najaar meedoen aan de Vuelta. Indurain had zelf helemaal geen trek in de Ronde van Spanje en kwam ook niet aan in Madrid, het eindstation. Halverwege de Vuelta stapte Indurain gedesillusioneerd af. Alle hartelijkheid in de relatie tussen werknemer en werkgever was daarmee verdwenen.

Daarna kwam de geruchtenmachine pas goed op gang. Het rijke ONCE, een grote Spaanse loterij met veel onroerend goed in haar bezit, diende zich als eerste aan. Ploegleider Manolo Saiz meende met zijn moderne trainingsaanpak Indurain terug aan de top te krijgen. De enorme rivaliteit tussen de twee grote Spaanse wielerploegen werd erdoor aangewakkerd.

Terwijl Indurain op vakantie naar de Caraïben vertrok, meldde ook Kelme, de derde equipe van Spanje, zich als gegadigde. Als laatste besloot ook het Italiaanse Polti naar Indurains diensten te hengelen.

Banesto had inmiddels Abraham Olano als opvolger van Indurain in dienst genomen. Echavarri: 'Maar hij wist dat we met Olano in onderhandeling waren en hij heeft er nooit bezwaar tegen gemaakt.' Maar later ging Banesto ook in zee met de Fransman Armand de las Cuevas in de wetenschap dat dat een renner is met wie Indurain nooit goed heeft kunnen opschieten. Een ruzie tussen Banesto-baas Abril en Indurains echtgenote Marisa zou de druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen.

Als de afgelopen dagen één ding duidelijk is geworden, is het dat Indurain zijn loopbaan nog niet als beëindigd beschouwt. Hij is sinds anderhalve week fanatiek in training en zou daarbij gebruikmaken van een hartslagmeter, een apparaat dat hij in zijn twaalfjarige loopbaan nog nooit gebruikt heeft. Saiz zweert bij een dergelijk gecoördineerde training.

Ook andere signalen wijzen op een overgang naar ONCE, al hult Saiz zich in stilzwijgen. 'Zolang Indurain en ONCE nog niets bekend hebben gemaakt, valt er nog niets bekend te maken.'

Over een transfer naar Polti heeft Indurain tegen de Spaanse sportkrant Marca al wel wat gezegd. 'Met zulke aanbiedingen uit eigen land is het moeilijk om naar het buitenland te vertrekken.' Kelme zou zijn afgehaakt omdat het door Indurain gewenste salaris te begrotelijk zou zijn.

Eerder was al bekend geworden dat ONCE voor Indurain een jaarsalaris van ruim vijftien miljoen gulden over zou hebben. Zelfs voor ONCE is dat een onhaalbaar bedrag. Met Lauren Jalabert en Alex Zülle heeft Saiz al twee dikbetaalde renners in huis.

Om de aankoop van Indurain te kunnen bekostigen, wordt er overlegd met mogelijke cosponsors. Naast de fabrikant van fiets(onderdelen) zou dat de Spaanse tv-zender TVE zijn. Voorwaarde is daarbij wel dat Miguel Indurain van de partij is in door TVE uitgezonden wielerkoersen in Spanje. Bijkomende attractie voor TVE is dat het wereldkampioenschap volgend jaar in San Sebastian wordt betwist.

Met ONCE zou al deelname aan de Vuelta zijn overeengekomen. Indurains belangrijkste doel in 1997 is echter een zesde zege in de Tour de France, waarmee hij Merckx, Hinault en Anquetil in aantal zeges zou overtreffen.

Miguel Indurain Larraya zal volgend jaar in de Tour wel de sterkste moeten zijn om zich in het geel te mogen hullen. Om verwarring met het tricot van de lijstaanvoerder te voorkomen, vervangt ONCE in de Ronde van Frankrijk het gele shirt door een roze exemplaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden