'Middeleeuwen regeren de Tour'
Oud-UCI-voorzitter Hein Verbruggen hekelt het systeem waardoor Skil en Vacansoleil niet aan de Tour deFrance mogen deelnemen...
Amsterdam Skil-Shimano en Vacansoleil zijn een uitnodiging voor de Tour de France misgelopen door het akkoord dat andere ploegen in 2008 met de ronde sloten. Dat zegt Hein Verbruggen, oud-voorzitter en nu adviseur van de internationale wielerunie UCI.
Dinsdag werden de 22 ploegen bekendgemaakt die dit jaar mogen deelnemen aan de Tour de France. Skil en Vacansoleil kregen geen uitnodiging, waardoor Rabobank de enige Nederlandse ploeg is die op 3 juli begint aan de proloog in Rotterdam.
Verbruggen, op de achtergrond nog altijd zeer actief bij de UCI, was niet verrast door het nieuws. ‘Je kunt het Skil en Vacansoleil niet kwalijk nemen dat ze niet zijn uitgenodigd. Het zijn de andere ploegen die op deze idiote regels hebben aangestuurd.’
De bestuurder doelt op het startrecht dat zestien ploegen in 2008 voor drie jaar veiligstelden door een akkoord met de Tour. Grote teams die pas twee jaar of korter bestaan, zoals Cervélo, Sky en BMC, moesten er daarom op vertrouwen dat ze via een wildcard werden geselecteerd.
UCI-voorzitter Pat McQuaid noemde onlangs het systeem, waarbij één iemand met een handgebaar beslist over het lot van ploegen en hun sponsors, ‘uit de tijd van de Romeinen’. Verbruggen spreekt liever van ‘middeleeuwse taferelen’.
Het mechanisme is achterhaald, zegt hij. ‘Je zult maar veel geld in een ploeg investeren en een of andere man in Parijs beslist wanneer hem dat uitkomt of je de grootste wedstrijd ter wereld mag rijden. In welke sport kom je zoiets tegen?’
In het contract dat de belangrijkste ploegen twee jaar geleden met de Tour sloten, stond dat ze tot en met 2010 gegarandeerd waren van een plek in de ronde. Wel moesten ze daarvoor aan een aantal criteria voldoen. Skil behoorde toen ook al niet tot de grootste ploegen, Vacansoleil bestond nog niet.
Gisteren beklaagde het Franse Saur-Sojasun, dat eveneens buiten de boot valt voor de Tour, zich erover dat niet meer naar sportieve prestaties wordt gekeken bij de kernteams. Verbruggen: ‘Het is jammer voor de anderen, maar de grote ploegen hebben het zo gewild. Zij hebben die deal gemaakt, buiten de UCI om. Daarom konden wij niet meer voor hun verdere toekomst instaan.’
Footon-Servetto kreeg als lid van de kern daarom wel een uitnodiging. De ploeg die vooral uit onbekende Spanjaarden bestaat, is de opvolger van Saunier-Duval. Dat verdween na twee positieve dopingcontroles, onder wie die van tweevoudig ritwinnaar Ricardo Ricco, uit de Tour van 2008.
Tijdens een bezoek aan Rotterdam merkte Tourdirecteur Prudhomme vorige week op dat Mauro Gianetti, de manager van de ploeg, een dopingverleden heeft. Prudhomme zei echter ook dat de huidige renners van Footon niets te maken hebben met de geschiedenis van Saunier-Duval en dat de ploeg daarom weer welkom is in de ronde van dit jaar.
In het herenakkoord zijn de condities vastgelegd waaraan de ploegen moeten voldoen. Een van die criteria is dat teams een volwaardige ethiek nastreven. Volgens Verbruggen had de ASO Footon daarom kunnen thuislaten, maar durfde de Tour dat niet aan uit angst voor een rechtszaak.
Zonder Footon zouden er waarschijnlijk twee Nederlandse ploegen kunnen deelnemen aan de Tour, die begin juli in Nederland vertrekt.
Verbruggen: ‘Footon stapt, indien de ploeg niet wordt uitgenodigd, naar de rechter. Die toetst het contract en concludeert wellicht dan dat de ploeg wel geselecteerd had moeten worden. Dan hangt de Tour een claim van een miljoen boven het hoofd.’
Verbruggen vindt dat de Tour een te machtig wapen is geworden in het politieke gevecht met de ploegen en de UCI: ‘Alles blijft hangen op de Tour.’ De strijdbijl is na een reeks conflicten officieel begraven, maar nu het oude akkoord afloopt, zullen de organisaties en teams volgens hem opnieuw met elkaar rond de tafel moeten.
Het erelid van het Internationaal Olympisch Comité ziet maar een oplossing om ploegen zekerheid te geven voor de Tour de France. De licenties die door de UCI aan de teams worden verstrekt, moeten volgens hem doorslaggevend worden.
Ploegen moeten om de zoveel tijd bij de UCI aantonen dat ze financieel gezond zijn en actief meewerken in de strijd tegen doping. In het gunstigste geval krijgen ze een Protourlicentie, waarmee ze aan de belangrijkste wedstrijden kunnen deelnemen. Zekerheid daartoe krijgen ze niet.
Verbruggen noemt het systeem ‘de eerlijkste manier’. Selectie op basis van de positie van de ploegen op de wereldranglijst, ziet hij niet zitten. ‘Ploegen die dan net een plek te laag staan, gaan de gekste dingen doen om de Tour te halen. We moeten ze tegen zichzelf beschermen.’