Michel Mulder moet op zoek naar de kampioen in zichzelf

Zelf begrijpt Michel Mulder het ook niet meer. Hij, de olympisch kampioen op de 500 meter, kampt met een enorme vormcrisis en moet het WK afstanden missen.

Mark van Driel
Michel Mulder na zijn teleurstellende 500 meter Beeld Klaas Jan van der Weij
Michel Mulder na zijn teleurstellende 500 meterBeeld Klaas Jan van der Weij

Het liefst wilde Michel Mulder het ijsstadion ontvluchten. Weg van de media, weg van het bord met zijn onbereikbare baanrecord, weg van alle verplichtingen en verwachtingen die de wereld- en olympische titels met zich hebben meegebracht.

'Effe niet', was alles wat de doorgaans soepel formulerende sprinter losliet, nadat hij bij de NK afstanden als achtste was geëindigd op de 500 meter, ver achter de jonge winnaar Kai Verbij en de twee sprinters die hem flankeerden op het olympische podium van Sotsji: Jan Smeekens en Ronald Mulder.

Aan de WK afstanden mag Michel Mulder half februari niet meedoen. En gezien zijn gebrekkige vorm dit seizoen lijkt ook deelname aan de WK sprint uitgesloten. Een verloren seizoen dreigt. Dat is een hard gelag voor de meeste succesvolle sprinter uit de Nederlandse schaatsgeschiedenis (olympisch kampioen 500 meter, olympisch brons 1.000 meter, twee wereldtitels sprint, tweemaal tweede op de WK 500 meter).

De wanhoop van Mulder (29) hangt samen met het ontbreken van een duidelijke oorzaak voor zijn problemen: bij de NK afstanden bleef hij in beide 500 meters meer dan een seconde verwijderd van zijn baanrecord (34,31). Waar zijn broer soms kampt met liesklachten lijkt hij in fysiek opzicht weinig reden tot klagen te hebben.

Michel Mulder na de 500 meter Beeld anp
Michel Mulder na de 500 meterBeeld anp

Positieve vibe

Maar op het ijs zijn de problemen zelfs voor ongetrainde ogen zichtbaar. Mulder rijdt gehaast, maakt zijn slagen niet af en is vooral in de bochten ongewoon onrustig. Hij is er niet in geslaagd het bochtenwerk af te kijken van zijn ploeggenoot Shani Davis. Tijdens trainingskampen heeft hij als een leergierige puber achter de Amerikaan gereden, in de hoop diens gave te doorgronden.

Ook Ronald Mulder weet niet wat zijn broer mankeert. Ze deelden in de aanloop naar de NK een hotelkamer, in de hoop dat ze elkaar konden oppeppen. 'We hebben de hele week geprobeerd een positieve vibe te houden. We moesten allebei wat goed maken. Maar schaatsen is een heel technische sport. Hij mist op dit moment gewoon het gevoel.'

Coach Gerard van Velde, die de gebroeders Mulder al acht jaar bijstaat, wenste evenmin in te gaan op de sores van zijn olympisch kampioen. Zijn verklaring: Michel gaat er niet harder van rijden als hij steeds in de krant leest wat er aan hem mankeert.

Kort voor Kerstmis zei Van Velde tegen de website schaatsen.nl dat de olympische roem wellicht een rol speelde. 'Mensen onderschatten wat een olympische titel met je doet', aldus de olympische kampioen 1.000 meter, die zelf na Salt Lake City (2002) flink moest wennen aan zijn nationale faam.'Je krijgt er een baan bij. Je moet opdraven voor televisie, interviews en de sponsoren.'

Kramer verlengt titelabonnement op de 5.000 meter

Sven Kramer is opnieuw te sterk gebleken voor Jorrit Bergsma, zijn meest serieuze rivaal op de 5kilometer. De tweevoudig olympisch kampioen versloeg zijn Friese provinciegenoot in een direct duel, net als twee weken geleden bij de wereldbeker in Thialf. Hij veroverde met de zege zijn zevende nationale titel en een startbewijs voor de WK afstanden.

In de 101ste race op de 5 kilometer greep Kramer meteen het initiatief. Bergsma wist de vroege achterstand ongedaan te maken, maar had geen antwoord op de versnelling die na 3 kilometer volgde. Kramer bouwde zijn voorsprong gestaag uit tot bijna twee seconden: 6.11,35 om 6.13,20.

Bergsma, die alleen in 2012 nationaal kampioen werd op de 5 kilometer, moest voor de derde maal op rij genoegen nemen met de tweede plaats. 'Verliezen is nooit leuk, maar het was wel een goeie rit. Toch is er nog allerlei werk aan de winkel.' Op grond van zijn wereldbekerprestaties was Bergsma al zeker van deelname aan de WK afstanden in Kolomna, half februari. De derde deelnemer is Douwe de Vries, die zondag als derde eindigde.

Sven Kramer (links) wijst in een rechtstreeks duel op de 5000 meter Jorrit Bergsma terug en verovert zijn zevende nationale titel Beeld Klaas Jan van der Weij
Sven Kramer (links) wijst in een rechtstreeks duel op de 5000 meter Jorrit Bergsma terug en verovert zijn zevende nationale titelBeeld Klaas Jan van der Weij

Ongevraagde adviezen

In de omgang met alle aanvragen is het vriendelijke, sensitieve karakter van Mulder geen voordeel. Het kost hem moeite verzoeken af te slaan. Hij wil het te graag goed doen. Dat kost energie. Daarnaast is hij als olympisch kampioen publiek bezit. Iedereen weet hem te vinden met ongevraagde adviezen, juist nu het slecht gaat. Hoe goed die ook bedoeld mogen zijn, in zijn hoofd kolkt het soms.

Ronald heeft geprobeerd de druk weg te nemen door zijn broer te wijzen op het geluk dat hen beiden is toegevallen. Zij zijn beter geworden dan ze ooit durfden dromen. Ze hebben prijzen gepakt in het skeeleren en schaatsen, terwijl de schaatsbond ze altijd voorhield dat het combineren van die sporten op hoog niveau onmogelijk was. Ronald: 'Ik zegt steeds: wat er allemaal gebeurd is, is toch al geweldig.'

Michel kan dergelijke relativeringen meestal op waarde schatten. Soms komen ze zelfs uit zijn mond. Maar nu verzet heel zijn lijf zich tegen dat soort gedachten. Hij kan niet accepteren dat de kampioen in hem voorgoed zoek is. Hij wil de strijd met zichzelf aangaan. Hij heeft zijn laatste race nog niet gewonnen. 'Het is oppassen als ik weer terugben', zei hij tegen de NOS, alsof hij zich uit zijn vormcrisis wilde bluffen. Diep in zijn hart weet Mulder: zo gemakkelijk gaat het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden