Nieuws

Michel Butter loopt marathonlimiet, maar of hij naar Spelen van Tokio gaat is de vraag

Michel Butter heeft zondag in Enschede voldaan aan de limiet op de marathon voor de Spelen van Tokio. Of hij gaat, is onzeker. Er zijn andere, snellere kandidaten voor de drie tickets. Bij de vrouwen voldeed Jill Holterman aan de olympische eis. Zij lijkt wel zeker.

Erik van Lakerveld
Michel Butter tijdens de NN Mission Marathon op Twente Airport.  Beeld ANP
Michel Butter tijdens de NN Mission Marathon op Twente Airport.Beeld ANP

De eerste die kraakt is Roy Hoornweg, na 25 kilometer. Niet veel later verliest Frank Futselaar de aansluiting met het groepje Nederlandse marathonlopers dat op Vliegveld Twente op de olympische limiet aast. Alleen Michel Butter en Mohamed Ali zijn nog over, tot ook die laatste het tempo niet kan volhouden.

Butter heeft het onderlinge gevecht gewonnen, maar dan rest de strijd met de klok. Hij komt op 2.10.29 als 13de over de streep. Het is dik onder de olympische limiet van 2.11.30, maar zeker van de Spelen is Butter allerminst.

De Noord-Hollandse routinier is net wat trager dan Bart van Nunen, die in december in Valencia 2.10.14 liep ondanks een valpartij na 17 kilometer. Nog sneller waren nationaal recordhouder Abdi Nageeye (2.06.17) en Khalid Choukoud, die vorige week in het Italiaanse Siena tot 2.09.55 kwam. En Nederland mag maximaal drie marathonlopers naar Tokio afvaardigen.

Toch heeft de 35-jarige Butter hoop dat hij eindelijk naar de Spelen zal mogen. Nageeye is al zeker van olympische deelname. De overige twee plaatsen moeten nog door de technische staf van de Atletiekunie worden ingevuld. Ook Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30) komen daar voor in aanmerking.

Prestatiepaspoort

Tijden zijn daarbij niet het enige richtsnoer. Butter: ‘Ik denk dat de selectiecommissie voor een lastige taak staat. Ik zit wel wat boven de tijd van Choukoud en Van Nunen, maar ga die wedstrijden maar eens vergelijken. Het wordt heel subjectief.’

Butter heeft het over het ‘prestatiepaspoort’, dat ook meetelt in de selectieprocedure. Dat is in zijn geval dik. Hij loopt al sinds 2011 marathons en heeft een schat aan ervaring. Dat geldt niet voor de 25-jarige Van Nunen, die pas twee keer aan een marathon deelnam, in 2018 en afgelopen jaar.

Twee keer liep Butter kwalificatie voor de Spelen mis. Vooral op weg naar de vorige editie in Rio de Janeiro was het nipt. Toen bleef hij acht seconden van de toenmalige olympische limiet van 2.11.00 verwijderd.

Afgelopen september stopte hij als topsporter. Maar toen hij de een na de andere Nederlander dankzij revolutionair schoeisel de soepele olympische limiet van 2.11.30 zag naderen en vaak ook doorbreken, keerde hij op zijn schreden terug. In januari besloot hij tot een comeback op de snelle schoenen van Nike, met verend schuim en een koolstofplaat in de zool.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Butter: kan nog sneller

Die schoenen, die volgens Butter zelf zo’n 3 minuten verschil maken, had hij eerder nooit gedragen. Dat in acht nemend zou Butter, die op klassiek materiaal al eens 2.09.58 liep, nog harder moeten kunnen. Bovendien heeft hij een relatief korte voorbereiding gehad en zou hij nog progressie moeten kunnen maken.

Die zaken zal hij onder de aandacht brengen bij Atletiekunie, waar alle lopers die aan de limiet hebben voldaan de kans krijgen om hun zegje te doen. ‘Ik denk dat mijn verleden voor zich spreekt.’

Hij zal ook aanhalen dat hij zijn beste marathons loopt in wedstrijden zonder hazen, zonder de mannen die het tempo maken. Wanneer het aankomt op wedstrijdinzicht en tactiek. Zo werd hij in 2012 in Boston zevende en in 2017 zesde in New York, beide topwedstrijden waar, net als in de olympische wedstrijd, gangmakers ontbreken. ‘Daar ligt mijn kracht. Ik kan een wedstrijd lezen. Dat spreekt in mijn voordeel.’

Dat neemt niet weg dat hij graag net wat sneller was geweest. Als hij onder de tijd van Van Nunen was gedoken, of helemaal onder die van Choukoud, dan had hij het niet van zijn overredingskracht moeten hebben. ‘Dan heb je betere kaarten dan wanneer je erboven zit.’ Als hij net wat kalmer had kunnen beginnen, was dat wellicht gelukt. Nu kwam hij op het eind net wat tekort.

Tweede marathon Holterman

Voor Jill Holterman was het resultaat veel eenduidiger. De 29-jarige Noord-Hollandse werd in de vrouwenwedstrijd zesde in 2.28.18, onder de Nederlandse olympische limiet van 2.28.30. En dat terwijl ze pas de tweede marathon uit haar carrière liep en zich vooral richt op de Spelen van 2024 in Parijs. Ze verbeterde zichzelf daarbij met bijna zes minuten ten opzichte van de 2.34.52 die ze afgelopen december in Valencia liep.

Tot 35 kilometer had ze zich ingehouden, beducht om te vroeg haar reserves aan te spreken. ‘Maar vanaf 35 was er geen houden meer aan’, vertelde ze. Pas vlak voor de finish, met verzuurde benen en de gunstig tikkende klok in het vizier kwam het besef dat het ging lukken. ‘In al jullie stukjes ben ik geen voetnoot meer’, zei ze later vol trots tegenover de verslaggevers. ‘Voortaan wil ik dat rekening wordt gehouden met wat ik kan.’

Ze was de tweede die aan de limiet voldeed en heeft de snelste tijd achter haar naam. Andrea Deelstra liep in december 2.28.28. Dus weet Holterman, die vorig jaar stopte met haar werk als advocaat, dat zij anders dan Butter haar zaak bij de Atletiekunie niet hoeft te bepleiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden