Michail Prochorov

’Mijn doel is hier een ’dynastie’ neer te zetten.” Komen deze woorden de Nederlandse sportliefhebber bekend voor?..

Ze werden uitgesproken door Michail Prochorov, de op twee na rijkste Rus die op deze aardbol rondloopt. De 2.03 meter lange vrijgezel had zojuist de New Jersey Nets, een basketballploeg uit de NBA gekocht en hij vertelde de toegestroomde Amerikaanse persbroeders hoe hij over deze deal dacht. In de zaal: allemaal verbaasd reagerende yanks die voor het eerst meemaakten hoe een buitenlander een trotse Amerikaanse club kocht en daar ook zijn denkbeelden bij wilde ontvouwen.

Hij, Prochorov (’Just call me Mike’), was al een jaar of wat bezig zijn imperium wat uit te breiden. Hij was al eigenaar van de voetbal-, de basketball- en de ijshockeyafdeling van CSKA Moskou, maar dat was toch maar klein bier. Hij had ook een eigen Foundation waaruit hij voor miljoenen dollars of roebels artiesten van allerlei slag steunde, maar een heuse NBA-ploeg dat leek hem nog eens wat. Dus kocht hij, voor bijna 250 miljoen dollar 80 procent van de aandelen van de schrikbarend slecht spelende Nets en nam hij en passant ook nog 50 procent van de aandelen van de nieuw te bouwen Barclays Sport Centre mee in het pakket; hij keek niet op een dollartje meer of minder. Neen, Prochorov is niet een echt louche patser en enig ’savoir vivre’ is hem niet vreemd. Hij is wel opgeleid en opgevoed, heet een econoom-van-deze-tijd te zijn en heeft in zijn werkzame leven 13,4 miljard dollar verdiend.

Aldus het blad Forbes dat zich bezighoudt met deze wetenswaardige onzin. Prochorov heeft zelf ooit een balletje gegooid, maar was nooit een goede speler. Dus?

Dus koopt hij nu goede spelers, hoewel hij bij de Nets aan het verkeerde adres is; de ploeg won afgelopen seizoen slechts 12 van de 82 wedstrijden. Dat is tamelijk benedenmaats. Daar heeft Prochorov het volgende op bedacht: je ontslaat je directeur, je ontslaat je technisch directeur en je zet daar bekwame vervangers voor in de plaats. Dan koop je links en rechts bruikbare spelers en je zet daar een goede coach voor Succes verzekerd nietwaar? De Rus, rijk geworden in de grondstoffenmarkt en invloedrijk vriend van Poetin en diens trawanten, opende een naslagwerk en zocht onder topcoaches. Hij vond de naam van Phil Jackson, die technisch leider is bij de LA Lakers.

IJzingwekkend koel stuurde de Rus een aanbod aan het adres van Jackson (een verlichte geest die van de Grateful Dead houdt en graag over zen leest en een Harley berijdt) dat nooit geweigerd kon worden: zes jaar coachen voor 105 miljoen dollar. Daar kon Jackson toch geen ’neen’ tegen zeggen.

Dat deed hij wel en dat vond Prochorov gek. Alles, maar dan ook alles, was immers te koop. Waarom dan deze coach niet? „Omdat een mens geen succes koopt, maar maakt”, luidde het simpele antwoord van Jackson.

De Rus dacht na. Dat was hem nog nooit overkomen. Alles wat hij wilde, lukte hem immers; hij kocht bedrijven, vrouwen, aandelen, hele bedrijven, vliegtuigen, sportploegen

In New Jersey keek men met verbazing naar deze nieuw-rijke Rus. Een man die zei van de Nets een wereldkampioen te maken. Hij had daar drie tot vijf jaar voor nodig. Wat het kostte, bomde hem niets. Alles was te koop, had hij in zijn Russische leven geleerd.

Dus kocht hij Avery Johnson, een babbelgrage, voor een seizoen werkloze coach in de NBA. „Bouw een kampioensploeg”, zei de Rus, maar de echo van die woorden klinkt nog na in de Amerikaanse sportwereld. Met wat voor gek hebben ze hier te doen?

Daags na zijn eerste, feilloos geregisseerde perspresentatie schreef een New Yorkse krant dat de Rus een feestje had gegeven om de koop van ’zijn’ Nets te vieren. Vrienden en kennissen en veel dames waren ingevlogen en hadden kunnen feesten. Kosten dezes: 250.000 dollar. Het mocht iets kosten. Nu ik dit herlees, denk ik dat de Nets verdraaid veel op Vitesse lijken; het zijn hopeloos slechte sportploegen.

Tegenwoordig hebben we daar dus een slag mensen voor om dat tij te doen keren. Brave new world

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden