Michael van Praag herkozen in bestuur UEFA, verliest post als vicevoorzitter

Het Nederlandse voetbal heeft er weleens beter voor gestaan, maar Michael van Praag behoudt zijn bestuursfunctie bij de Europese voetbalunie UEFA. Van de 55 landen steunden 36 hem woensdag tijdens het bondscongres in Helsinki. Van Praag zetelt al sinds 2009 in het uitvoerend comité van de UEFA.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin schudt Michael van Praag (l) de hand op het 41ste bondscongres. Foto epa

Van Praag (69) had zijn herverkiezing zien aankomen, zei hij telefonisch vanuit Helsinki. 'Ik weet dat iemand niet altijd zo stemt als hij je belooft. Maar het lijstje dat ik deze keer had gemaakt met verwachte steun klopte precies.' Van Praag verloor de voorzittersverkiezingen bij de FIFA en UEFA, maar werd in november (zonder tegenkandidaat) herkozen als KNVB-preses.

Hij toonde zich in de eerste plaats 'blij voor het voetbal, ook voor het Nederlandse voetbal'. 'Er staat veel te gebeuren de komende maanden met het Europese clubvoetbal. Wat betekent dit voor een voetballand als Nederland? Ik wil daar mijn steentje aan bijdragen.'

Laatste termijn

Van Praag houdt zich bij de UEFA bezig met kwesties als de veiligheid in stadions, supporters en de aanpak van matchfixing. Hij gaat, net als bij de KNVB, zijn laatste termijn in. Het hervormingsplan waarmee de UEFA woensdag instemde, schrijft voor dat bestuursleden na drie termijnen van vier jaar moeten plaatsmaken voor nieuw bloed.

Van Praag verloor woensdag volgens verwachting zijn in 2013 verworven post van vicevoorzitter. Waar zij voorheen op basis van ervaring werden vergeven, krijgen nu de zwaarste portefeuilles voorrang in het bestuur. Van Praag: 'Een vicepresident is niet machtiger. Hij komt alleen wat vaker met het bestuur bij elkaar. En je mag de voorzitter vervangen als die een keer niet kan.'

De Amsterdammer concurreerde met tien anderen om acht vacante plekken in het bestuur van de UEFA. Behalve Van Praag werden onder meer de Poolse ex-international Zbigniew Boniek en oud-scheidsrechter Karl-Erik Nilsson gekozen of herkozen.

Lobby

De Zweed Nilsson zou vorig jaar onder de Scandinavische landen een lobby hebben gevoerd tegen Van Praag toen die probeerde UEFA-voorzitter te worden. Aleksander Ceferin, die de verkiezing won, zou Nilsson als wederdienst een plek in het UEFA-bestuur hebben beloofd. Toeval of niet, de Zweed werd woensdag met overmacht (vijftig stemmen) gekozen.

In Helsinki haalde Ceferin hard uit naar de Europese competities die eraan denken om, naast de Champions League, een eigen liga op te zetten. Zo'n superliga is onbespreekbaar volgens de Sloveen, die niet zegt te buigen voor zulke 'chantage'.