Reportage

Miami juicht voor Alex Rodriguez, de valsspeler

In Florida is hij nog een held, elders in de VS besmet. Amerika heeft moeite met het dopingverleden van Alex Rodriguez van de Yankees.

Alex Rodriguez van de Yankees maandag tijdens zijn enige slagbeurt tegen de Marlins.Beeld AFP

Als hij even zijn hoofd buiten de dug-out steekt, klinkt gejuich. 'A-Rod!', roept een man met een pet van honkbalclub New York Yankees. 'Alex, Alex', gilt de vrouw naast hem. Met een glimlach zwaait Alex Rodriguez naar het publiek en gooit een bal richting de tribunes, waarna hij weer uit het zicht verdwijnt.

De 39-jarige speler van de Yankees was maandag en dinsdag als honkballer voor het eerst sinds 2009 weer in de stad waar hij opgroeide, voor twee wedstrijden tegen de Miami Marlins. Door het warme welkom leek hij in Miami weer even het onbezoedelde homerunkanon van weleer.

Een fameus slagman is hij nog wel, onbezoedeld allang niet meer. Dopingperikelen hebben hem van zijn sokkel geblazen. Zes jaar geleden bekende Rodriguez het gebruik van steroïden. Hij ging door het stof en beloofde beterschap.

Begin 2013 was hij de spil in een nieuwe zaak: Rodriguez stond onder de bijnaam Cacique - spreektaal voor opperhoofd in Latijns-Amerika - op de klantenlijst van een dopingwinkel vermomd als gezondheidskliniek.

De recidivist verspeelde daarmee zijn laatste beetje krediet bij de fans en werd het gehele vorige seizoen geschorst door profcompetitie MLB. Zelfs de Yankees zouden hem liever kwijt dan rijk zijn. Voor de affaires tekende hij in 2007 nog een tienjarig contract ter waarde van 275 miljoen dollar. Nu steggelen club en speler over het wel of niet uitkeren van bonussen bij homerunrecords.

Ruim twee maanden geleden maakte Rodriguez zijn rentree in de MLB. Sindsdien wordt hij uitgefloten in elk stadion waar hij met de Yankees komt. Maar niet in het zuiden van Florida.

Daar is alles anders voor de gevallen honkbalheld. Hier herinneren ze hem nog als het 8-jarige, Spaans sprekende jongetje uit de Dominicaanse Republiek, dat het schopte tot de absolute top. Hij is een rolmodel in immigrantenstad Miami. Het honkbalcomplex van de plaatselijke universiteit draagt zelfs zijn naam. Dat de kliniek die A-Rod doping verstrekte in dezelfde wijk was gevestigd, deert weinigen.

Alex RodriguezBeeld anp

Dolgelukkig

Tijdens slagtrainingen voor de wedstrijden tegen de Marlins kijken jongetjes met grote ogen naar de veteraan, als hij op enkele meters voor hun neus de ene na de andere bal richting het buitenveld mept. Daarna loopt hij een rondje langs het veld om handtekeningen op ballen, petten en shirts te zetten. Hij geeft zijn witte handschoenen weg aan een meisje dat over het hek hangt. Haar vader kijkt dolgelukkig.

Een keer nam Rodriguez tijdens het tweeluik tegen de Marlins tijd voor de media. Maandagmiddag benadrukte hij in de dug-out, terwijl tientallen journalisten hem omsingelen met camera's en microfoons, het fijn te vinden weer terug in Miami te zijn. Hij had naar eigen zeggen een bus vol familie en kennissen uitgenodigd. 'Ik weet dat veel mensen mij hebben opgegeven', zei hij. 'Maar ik probeer me gewoon te concentreren op honkbal.'

Yankees-coach Joe Girardi had hem als reserve meegenomen naar Miami. Tijdens zijn jaar in ballingschap is hij zijn plek op het derde honk kwijtgeraakt. Nu staat hij als aangewezen slagman op het wedstrijdformulier.

Staande ovatie

Niemand rekende daarom op een slagbeurt van Rodriguez, tot maandag in de negende inning plots nummer dertien in de opstelling van de Yankees op het scorebord in Marlins Park verscheen. Rodriguez kreeg als pinchhitter de kans een nederlaag af te wenden, met twee uit op het bord en een 2-1-stand in het voordeel van de Marlins.

Terwijl hij naar de slagplaat loopt, schreeuwen ruim 33 duizend mensen hun kelen schor. Rodriguez slaat raak, maar de bal wordt gevangen door een Marlins-speler. Daarmee was het meteen einde wedstrijd. Hij kreeg nog wel een staande ovatie.

Toch is er ook kritiek. Zo houdt een Marlins-fan Roger buiten het stadion een bord boven zijn hoofd : '13, Cooperstown houdt niet van valsspelers'. Met dertien refereert hij aan A-Rods shirtnummer. Cooperstown is het plaatsje waar de toppers in de VS na hun carrière worden geëerd. De boodschap van Roger is duidelijk: schrap Rodriguez uit de geschiedenisboeken. De fan had zich geërgerd aan de verering. 'Ik snap niet waarom hij wordt bejubeld', zegt hij. 'A-Rod had bij iedereen geliefd kunnen zijn als hij geen valsspeler was.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden