Met z'n allen jagen op het record

Wat hebben jullie gedaan op spel twaalf? Heb je het slem op tweeëntwintig geboden? En gemaakt? Verongelukten ze op zestien?...

De score op een spel in een parenwedstrijd hangt af van het aantal tafels. Een paar ontvangt twee punten voor een score beter dan dat van een paar in dezelfde lijn (noord-zuid of oost-west) op een andere tafel. Een gelijkspel is één punt. De topscore op een spel in een wedstrijd van acht tafels bedraagt derhalve veertien punten, matchpoints. Bij honderd tafels is de top 198. In een wedstrijd met meer dan zevenhonderd tafels zoals afgelopen zondag in de Amsterdam Arena tijdens het REMU bridgerecord waren op elk spel meer dan vijftienhonderd punten te verdienen. Met 198, de absolute zaaltop in het toernooi met honderd tafels, telde je in de Arena volstrekt niet mee.

Een ratjetoe van bridgers schreef in. Wereldkampioenen Hans Kreijns (1966) en Berry Westra(1993). Huub Bertens, lid van het Nederlandse Olympiadeteam, oud-internationals. De elfhonderd bij de NBB aangesloten verenigingen vaardigden een paar af. Meesterklassers en competitiebridgers tot en met de derde districtsklasse, club- en thuisbridgers. Leden van het kabinet, figuren van radio en televisie, captains of industry, winnaars van de REMU-prijsvraag in deze rubriek.

Iedereen was er op gespind het feestje in persona mee te maken en om zoals de Volkskrant maandag kopte 'Allemaal een beetje wereldkampioen' te worden.

Spelers van uiteenlopend pluimage vormden een combinatie. De bridgende sportjournalist van deze krant die naast zijn passie voor het wielrennen graag plaats inruimt voor het edele kaartspel en de schrijvende bridger die bridge propageert als wedstrijdsport, bliezen een aardig partijtje mee. Het gebruikelijke gekrakeel na afloop. 'Op welke plaats zijn jullie geëindigd?'. Met enige trots: '62-ste met 62,104 procent'. Een pesterig: 'Ook niet veel soeps'. Het laatste woord: 'Er deden wel 1543 paren mee!'.

De computer had spellen geschud die vooral de leiders op de proef stelden.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 2SA

pas 3* pas 3*

pas 4* pas 4*

pas 6* pas pas

pas -- -- --

West kwam uit met *H voor het aas van zuid. De leider speelde een kleine harten naar de boer in de dummy en harten voor *H in zuid. Met de harten twee-twee verdeeld kan de leider de schoppen van bovenaf spelen en maakt dertien slagen met de schoppen drie-drie en twaalf met deze kleur vier-twee verdeeld. Er kan dan een schoppen vrijgetroefd worden en zuid heeft *V als entree over.

Nadat het drie-één zitsel van de troef bekend was speelde zuid *A en *H, west troefde en de leider verloor altijd een ruitenslag. De leider nam de grootste kans: Operatie geslaagd, patient overleden.

De leiders die ook de derde troef trokken, *AHV speelden gevolgd door ruiten naar *10 in de dummy opereerden minder kansrijk, maar met (*HV in west) heel wat meer succes.

In diagram 2 kregen de sansatout-ridders gelijk.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

pas 1* pas 2*

pas 3* pas 3SA

pas pas pas --

Na 3* zit zuid voor het blok. Met *V-doubleton biedt noord immers hetzelfde en kunnen oost-west tegen 3SA vijf schoppenslagen opnemen. Toch gokten veel zuidspelers op een schoppendekking in noord en kozen voor het beter betalende sans atout.

West kwam uit met een kleine schoppen voor het aas van oost, schoppen voor de heer en een derde keer schoppen voor de rvouw in de dummy. Harten naar *H, ruiten naar *H en op *A bleek dat er vanwege de vijf-één verdeling niet meer dan vier hartenlagen waren (de leiders in 4* verloren naast *AH een troefslag).

In 3SA incasseerde zuid na *A ook *V en *B. Op dat moment waren acht slagen gespeeld. Een eindspel met vijf kaarten: oost moest *B-vierde houden en ook *VB bewaren, en dat was een kaart teveel zodat de leider via de vrijwel automatische enkele klaren-ruiten dwang elf slagen opraapte.

Een miniscule kans effectueerde in diagram 3.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1SA pas 4*

pas pas pas --

West kwam uit met *6, *3, *2. De leider zag in dat de klaveren vijf-één zaten en het geen zin had de eerste slag met *10 te winnen. Zuid kon voordat hij de troeven had getrokken *A niet spelen omdat west troeft.

De leider won de eerste slag met *A en trok in twee keer de troeven. Daarna kwam *V bij zuid en west dook, in de hoop dat oost met *H aan slag kwam om ruiten in te spelen. Vervolgens nam west *H met het aas en speelde *2 voor het aas van oost, die verrassend een kleine harten op tafel legde. Had west nog *B sec of speelde oost onder *B uit? Zuid koos goed en gooide *V weg. West keek oost beschuldigend aan, maar oost verweerde zich met de mededeling dat hij na *A echt was ingegooid - alleen mogelijk met de ruiten acht-één verdeeld - en in klaveren of harten een slag moest weggeven.

Voor geïnspireerde leiders in diagram 4 de kans op een spectaculaire winstvoering.

Zie diagram 4

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 4* pas pas

pas -- --

West kwam desolaat uit met *A en speelde *6 na, *8, *10 en *A in zuid. De leider trok in de praktijk twee keer troef en speelde na *H een kleine ruiten, in de hoop dat met oost aan slag deze in schoppen of klaveren de tiende zou moeten brengen. Het was echter west die met *B aan slag kwam en met schoppen het lot van 4* bezegelde.

De fraaie maakvariant: na *A speelt de leider klaveren naar de heer en troeft een klaveren. Na *H en harten naar het aas ook de laatste klaveren weggetroefd. Met *H de laatste ruiten van oost opgehaald en dan een kleine schoppen naar *H. Oost mag *AV maken maar moet daarna in de dubbele renonce spelen waarop de leider in zuid troeft en de verliezende ruiten uit de dummy in rook opgaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden