Met Stewart valt niet te spotten

Het pepmiddel dat pitcher Orlando Stewart van zijn clubgenoten kreeg toegediend was onschuldig van structuur maar heftig in uitwerking. Bezeten en uitdagend maakte de oude meester er in het vierde playoff-duel met het door hem zo vermaledijde Neptunus een persoonlijke strijd van die hij sensationeel in zijn voordeel besliste....

Toch was de opmerkelijke krachttoer van Stewart ontoereikend om Tornado's naar de eindstrijd om de nationale honkbaltitel te loodsen. Want een dag later won Neptunus de beslissende vijfde ontmoeting na een snelle 5-0 voorsprong met 8-3. Waarmee de ongerust geworden titelverdediger zich toch nog wist te plaatsen voor de Holland Series waarin zoals gebruikelijk de laatste jaren HCAW de tegenstander zal zijn.

Sympathiek vonden ze hem toch al niet bij Neptunus, maar na de play-offs heeft Stewart het bij de veelvuldig lands- en Europees kampioen helemaal verbruid. 'Frustraties omdat hij jarenlang aangaf bij ons te willen spelen maar wij hem niet moesten hebben vanwege zijn verwerpelijke mentaliteit', zeggen ze bij Neptunus. 'Onzin', reageert Stewart, 'ze denken dat ze zo goed zijn. Ik heb die arrogantie afgestraft en getoond dat ik nog steeds goed kan gooien.'

Want daaraan werd dit seizoen volop getwijfeld. Stewart begon aardig. 'Maar na de lange zomerstop was de tijd voor mij te kort om weer in vorm te komen.' Terwijl hij door zowat iedereen was afgeschreven kwam Stewart (37) uitgerekend tegen Neptunus tot geweldige prestaties. Enige smetjes waren de momenten waarop hij door gesar de toorn van zijn tegenstanders wist op te wekken.

Vlak voor de wedstrijd was hij mentaal geïnjecteerd door een paar jongens in zijn ploeg die wisten hoe ze hem op scherp konden krijgen. Ze hadden hem wijsgemaakt dat de spelers van Neptunus bij voorbaat overtuigd waren van een zege deze middag en daarom alvast hadden besloten 's avonds uit te gaan in Antwerpen.

Stewart had niks gezegd, maar inwendig kookte hij van woede. 'Ze nemen me niet meer serieus', meende de man met de meeste pitchers-overwinningen in de hoofdklasse. Voor niemand was hij nog aanspreekbaar. Tijdens de wedstrijdvoorbereiding leek hij in trance. In een klein wereldje pompte hij zich op voor de strijd tegen een ploeg die hem zou stimuleren tot grootse daden.

Eén puntje kreeg hij maar tegen. Dat kwam door twee gelukkige tikken van Van 't Klooster en 't Hoen in de eerste inning. Daarna hield Stewart de verdediging potdicht. Met dank aan de uitblinkende catcher Balentina die precies wist welke ballen Stewart tegen ieder van zijn tegenstanders moest gooien. Met zijn kennis van de tegenstander en spelinzicht posteerde Balentina zijn mannen steeds nabij de plek waar even later de bal terecht kwam.

Vlak voor het slot, bij een 2-1 stand en na slechts vijf honkslagen tegen, moest de moegestreden Stewart plaats maken voor Merrill. Scheldend en tierend zocht hij de dugout op. Pas ver na afloop was hij aanspreekbaar. 'Ik stond eerst met plezier te gooien. Maar die gasten van Neptunus bleven maar schreeuwen: hij kan niet meer, hij is op. Toen heb ik ook iets gezegd. Ze konden gewoon niet tegen hun verlies', luidde zijn verklaring voor het ongenoegen bij de tegenstander.

'Tornado's had niks te verliezen. De ploeg was erg gemotiveerd. Wij hadden er moeite mee omdat we in de hele serie niet scherp genoeg waren', analyseerde Neptunus-manager Jan Collins de moeizame wijze waarop zijn ploeg zich pas na vijf ontmoetingen van Tornado's kon ontdoen. 'Bijna al onze spelers maken deel uit van het Nederlands team en honkballen zes dagen per week. Ik denk dat ze honkbalmoe zijn geworden en aan rust toe zijn.' Een verontrustend geluid voor bondscoach Eenhoorn die volgend maand met het Nederlands team bij het WK in Cuba dient te verschijnen.

Is de verdediging bij Neptunus nog wel op orde, aanvallend wordt matig gepresteerd. Collins verwijst naar de overige playoffdeelnemers HCAW, Pioniers en Tornado's. 'Zij leveren minder internationals dan wij en je ziet dat ze nu op hun best spelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.