Met NK-zege dingt ook Schuttert naar ticket Rio

Het staat echt op de aankondiging van het NK: 'De weg naar olympisch goud begint in Mierlo.' Maar van de springpaarden die straks op de Spelen goud moeten winnen, is het grootste deel zondag niet in Brabant. Rust is soms belangrijker dan een optreden op een van de observatiemomenten voor Rio van bondscoach Rob Ehrens.

Jeroen Dubbeldam in Mierlo op zijn tweede paard Carusso. Beeld null
Jeroen Dubbeldam in Mierlo op zijn tweede paard Carusso.

Maikel van der Vleuten, goed voor twee paarden in het olympisch kader van de bond, zit in Mierlo op de tribune. En Zenith, Nederlands belangrijkste springpaard, staat thuis op stal. Van de twaalf paarden uit het olympisch kader deden er zondag slechts vijf mee.

'In Nederland denken wij in eerste instantie aan het paard', zegt Ehrens. Dus als een wedstrijd niet in het schema past, is het niet anders, vindt hij. Maar vervolgens moet de bondscoach wel uitleg geven over het nut van zijn eerste observatiemoment. Was dit bedoeld om mensen weg te strepen of om combinaties toe te voegen? 'Sowieso niet om weg te strepen', zegt Ehrens. 'Ik heb er op dit moment liever mensen bij om uit te kiezen dan eraf.'

Frank Schuttert is een van die mensen. De nieuwbakken Nederlands kampioen zit na de wedstrijd uit te druipen na een val in de sloot. Een aantal van zijn concurrenten heeft hem daar zojuist met zijn ruim twee meter lange lichaam - zijn rijlaarzen worden speciaal op maat gemaakt - in gegooid. Sjerp en medaille nog om zijn nek.

'Jeroen Dubbeldam heeft zichzelf al zo vaak bewezen', zegt Schuttert. Als de olympisch, wereld- en Europees kampioen zijn paard Zenith op stal laat staan en een selectiemoment laat lopen, wordt dat moeiteloos geaccepteerd door andere ruiters. 'Maar het is wel zo dat de mensen onder de gevestigde orde zoals Dubbeldam ervoor moeten zorgen dat ze elke wedstrijd die ze rijden top zijn, om elke kans te pakken. Ik kan me geen misstap permitteren. Dat is anders dan voor de gevestigde orde.'

Dubbeldam, die in Mierlo meedoet met zijn tweede paard Carusso, staat erom bekend precies te weten wat goed is voor zijn dieren. In vergelijking met zijn meeste concurrenten loopt Zenith minder wedstrijden. Het toppaard is bij uitstek goed in wedstrijden buiten, zoals in Mierlo. Maar het NK is vroeg in het seizoen en van het indoorseizoen pakt Dubbeldam doorgaans slechts een paar wedstrijden mee, waardoor het Zenith aan vorm ontbreekt.

Een paard kan nou eenmaal niet elke week in vorm zijn. Wie wil pieken, geeft zijn dier in de week voor een belangrijke wedstrijd minder belastende trainingen. 'En je moet precies afwegen hoeveel parcoursen je je paard in de voorgaande periode laat lopen. Niet te veel, maar ook niet te weinig. En dat is per paard verschillend', zegt Schuttert.

Zelf streeft de ruiter er ook naar om te pieken. Dat betekent niet dat Schuttert net als zijn paard minder intensief traint; ruiters trainen doorgaans meerdere paarden tegelijkertijd. 'Maar ik zorg wel dat ik me in voorbereiding op een belangrijke wedstrijd probeer te focussen.' Al gebeurt het soms dat een paard wel in vorm is, maar een ruiter niet. 'Iedereen heeft weleens een slechte dag', zegt Schuttert.

Uiteindelijk gaat het Ehrens om succes in Rio. De bondscoach heeft samen met Dubbeldam zijn route uitgestippeld, dat doet Ehrens met alle ruiters uit het olympisch kader. Het draait voor een ruiter bij de bepaling van zijn wedstrijdprogramma niet altijd om topsport.

Er zijn lucratieve evenementen waar ruiters geld kunnen verdienen, voor de landenwedstrijden als de EK's en WK's geldt dit niet. Ehrens: 'Uiteindelijk wil je een goede combinatie maken van die wedstrijden. Maar het welzijn van het paard staat voorop. En gelukkig ontbreekt het de onze ruiters niet aan betrokkenheid bij het Nederlands team.'

Winnaar en de nieuwe Nederlands Kampioen Frank Schuttert. Beeld null
Winnaar en de nieuwe Nederlands Kampioen Frank Schuttert.

Het Nederlands springruiterteam is de regerend Europees en wereldkampioen en wist zich anderhalf jaar geleden al te plaatsen voor de Spelen. De laatste jaren waren Dubbeldam, Van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder de vaste waarden van het team op de belangrijkste internationale wedstrijden, maar dat is geen garantie voor de Spelen. In tegenstelling tot dressuur is het onderlinge verschil tussen ruiters klein. Veel hangt af van de vorm van de dag, uitslagen zijn elke week weer anders.

Ehrens heeft de komende maanden nog vijf observatiemomenten. Het weekeinde van 14 juli is het laatste, daarna maakt Ehrens de olympische ploeg bekend. Vrieling, de nummer twee in Mierlo: 'We weten allemaal dat Rob Ehrens doorgaans tot het laatste moment wacht met selecteren om te kijken wie in vorm is. Nu hebben we er een Nederlands kampioen bij. De kaarten zijn nog niet geschud.' Schuttert: 'We hebben nog even. Want tuurlijk wil ik naar Rio. Iedereen wil dat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden