Met muziek, frites en bier genieten van honkbal

Als Jeroen de schuiven van het mengpaneel openzet en een Hollandse hit door het stadion laat galmen gaan de toeschouwers helemaal uit hun dak....

Van onze honkbalmedewerker Peter Bruin

Vanuit de skyboxen kijken goedgemutste sponsors en hun relaties naar elkaar en de uitgelaten massa op de tribune. Geïnteresseerd wijzen ze naar de knullen daar beneden die proberen de bal te slaan. De stemming zit er overal goed in. De Haarlemse Honkbalweek is in volle hevigheid losgebarsten.

Voor de karren met hamburgers en patat frites staan onafgebroken lange rijen snackliefhebbers geduldig op hun beurt te wachten. Een stelletje uit Twente wist kennelijk wat er zou gebeuren en is met koelbox neergestreken tussen de palen waarop de skyboxen rusten. Terwijl ze een meegebrachte boterham uit de folie wikkelen kraait het carnaval rondom hen vrolijk door.

Het Nederlands team kent een voorspoedige start. Zaterdag wordt Taiwan met 3-2 geklopt. Raymond Hofer kan niet meespelen, hij is door zijn rug gegaan. Als vervanger is Jurjan Koenen opgeroepen. Nederland komt met 3-0 voor door een homerun van Faneyte en dank zij goed werk van Ten Bosch die met vier rake klappen in vier beurten uiterst slagvaardig is.

Maar dit Taiwan is niet het nationale Taiwanese team dat trouwens niet voor de Spelen is geplaatst. Het is een ploeg waarvan de jongste speler achttien en de oudste 23 is en de honkbalvaardigheden nog lang niet onder de knie heeft. Vele keren doen ze iets onbenulligs met de bal, slechts vijf keer wordt het officieel als fout aangemerkt.

Zondag is Japan een sterkere tegenstander maar Nederland wint ook de tweede wedstrijd, het wordt 2-1. Op de tribune zitten Howard Norsetter, scout van de Minnesota Twins, Mauro Mazzotti, scout van de Seattle Mariners en nog zeker tien andere talentenjagers van Amerikaanse Major League-organisaties.

Jeroen brengt minder luid maar met evenveel bijval als zaterdag Tulpen uit Amsterdam en fameuze Jordaansongs ten gehore. Toeschouwers die in de buurt stonden van de acht geluidskasten hadden geklaagd over het volume.

Ook Japan verschijnt niet met de selectie voor Sydney. Dat viel ook niet te verwachten, al had Paul F. Moerman, voorzitter van het organisatiecomite, aangegeven dat de landen die zich voor Sydney hadden geplaatst met hun olympische selecties zouden aantreden. De enige landenploegen die dit waarmaken zijn Nederland en Italië.

De zogenaamde landenploeg van Japan bestaat uit spelers uit de Tokyo College Toto League. Ze kunnen allemaal aardig honkballen, maar ze slaan matig en zijn ver van het niveau van het nationale team verwijderd. Het lijkt nogal overdreven om deze ploeg als het nationale honkbalteam aan te duiden.

Manager Toshio Uchida spreekt met respect over de winnaar. 'Nederland heeft een goede ploeg met sterke pitchers.' Hij is van mening dat Nederland een goede kans maakt tegen het Japanse team dat aan de Spelen deelneemt.

Nederland speelde ook goed, vooral defensief was er weinig op aan te merken. Pitcher Stewart moest hard werken maar hield goed stand en korte stop Eenhoorn had een paar fraaie acties in huis. Nu was Balentina het meest slagvast, drie tikken in vijf beurten. De bondscoaches Murphy en Urbanus waren dik tevreden. Het team was een beetje meer naar elkaar en Sydney gegroeid.

Het muziekfestival is in volle gang. In de biertent staan de pompen meer open dan dicht. De Haarlemse Honkbalweek is een succesformule voor topamusement. Dit jaar waren er zoveel sponsors dat de entreeprijzen werden verlaagd naar het niveau van de jaren zeventig meldt Paul F. Moerman niet zonder de nodige trots.

In het streven naar de gunsten van sponsors dreigt de balans echter verstoord te geraken. Parkeerplaatsen nabij het stadion zijn vergeven aan skyboxhouders en om ruimte te winnen zijn de vertegenwoordigers van de pers weggedrukt in een benauwde container. De tribunes voorbij het eerste en derde honk zijn ingekort om plaats te maken voor skyboxen. Zuur voor de toeschouwers. Voor hen is minder plaats. De ontmoetingen tegen Italië en Cuba zijn nu al uitverkocht. Concessies aan de commercie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden