Met minder politie geen risicowedstrijden meer

ER WAS over het algemeen maar weinig voor nodig om Louis van Gaal, toen nog trainer van Ajax, op de kast te krijgen en afgaande op de beelden van de persconferentie na de wedstrijd tegen Celta de Vigo, heeft zijn temperament hem in Barcelona niet verlaten....

POUL ANNEMA

Soms helpt woede niet om de opmars van de vlam naar het kruitvat te blokkeren en dan springen de ruiten. Zoals vorige week zondag, toen Van Gaal de Nederlandse ondervrager tegenover hem op een blik vol minachting en een explosie van woorden tracteerde. 'Ga terug naar je eigen land', beet hij hem tenslotte afgemeten toe. Zijn supporters bedoelen, als ze met hun witte zakdoekjes zwaaien, hetzelfde, maar winnen het in vriendelijkheid royaal van hun coach.

Met diezelfde grimmigheid keerde Van Gaal zich in zijn Nederlandse periode tegen de veronderstelling dat er een verband bestond tussen het succes van Ajax en de zwakte van de Nederlandse competitie. Wie het waagde van 'een Mickey Mouse-competitie' te spreken trof in Van Gaal een briesende advocaat van het vaderlandse voetbalbestel dat, volgens hem, werd gedragen door kwaliteit en gogme, zoals hij het tactisch raffinement van de voetballer het liefst noemde.

Met het vertrek van Van Gaal raakte de Nederlandse competitie zijn beschermengel kwijt, maar veel valt er eigenlijk ook niet meer te verdedigen nu de competitie, afgezien van de steeds sterker oplopende onderlinge krachtsverschillen, steeds meer aan helderheid verliest en zo af en toe zelfs veel weg heeft van een paradijs voor puzzelaars.

Sectiebestuurder en Ajax-voorzitter Van Praag heeft zich deze week in Voetbal International aangesloten bij het legertje van verontruste competitie-watchers : 'Het ritme is uit het voetbal verdwenen en daar moeten we snel iets aan doen, anders komen we in grote problemen.'

De eredivisie-competitie verloopt zo warrig dat er met de beste wil van de wereld geen peil meer op valt te trekken. Er is totaal geen evenwicht tussen het aantal gespeelde uit- en thuiswedstrijden. Bovendien heeft een groot aantal clubs elkaar straks voor het competitiekeerpunt al tweemaal ontmoet en anderen helemaal nog niet. In de stevige omhelzing met burgemeesters, politiechefs, sponsors en andere belanghebbenden is de eredivisie-competitie ontaard in zowel een organisatorische chaos als een sportieve loterij.

Competitieleider Van Rhee werd vóór dit seizoen overstelpt met verzoeken van clubs en bestuurlijke autoriteiten. Als gevolg van de ruim driehonderd knelpunten die op zijn weg kwamen, liep de presentatie van het rooster ernstige vertraging op. 'Het lijkt erop alsof alle clubs en politiekorpsen alleen tegen FC Volendam en RKC willen spelen en dan nog het liefst thuis', klaagde de gekwelde bondsfunctionaris, die net als sectiebestuurder Van Praag van mening is dat de competitie alleen maar te redden is als er áltijd en op elk tijdstip, door wie dan ook, gespeeld kan worden.

Het ideaalbeeld van Zeist bestaat uit een door de bond samengesteld eredivisieprogramma dat als een staalkaart van onbeperkte mogelijkheden bij de commerciële televisie kan worden neergelegd. Om dat te bereiken is het betaald voetbal gedwongen radicaal af te rekenen met het begrip 'risicowedstrijd'; de wedstrijd die vijandelijke supportersgroepen bij elkaar brengt en die zoveel gevaar voor de openbare orde kan opleveren dat burgemeester en politiechefs er, wat betreft tijdstip en beveiliging, strenge voorwaarden aan verbinden.

Van Praag staat op het standpunt dat de harde kern van het Nederlandse voetbalvandalisme uit 500 tot 1000 man bestaat: de rest zijn 'meelopers'. Een groep die volgens hem te klein is om een zo grote invloed op het wedstrijdprogramma te kunnen hebben. In de najaarsvergadering, vanavond in Zeist, zal hij de clubs oproepen tot wijs supportersbeleid. Daarbij blijft het niet, want onderdeel van zijn strategie is dat de ME en politie in gevechtstenue uit het stadion moeten verdwijnen. Het korpsblauw, de helmen en de wapenstok hebben volgens Van Praag hun preventieve werking verloren; ze nodigen eerder uit tot agressie.

In de Arena is Van Praag de strijd aangegaan door rebelse supporters een langdurig stadionverbod op te leggen: de voorzitter van Ajax wil dat andere clubs zijn voorbeeld volgen. Hij wil bovendien dat de clubs een veiligheidsfunctionaris in vaste dienst nemen en voorts zoveel stewards aanstellen dat het sluimerende supporterskwaad geen kans krijgt opnieuw te ontkiemen.

De gedachte van Van Praag is meer dan interessant: met minder politie een grotere mate van veiligheid in en rond de stadions. Als hem het wedstrijdprogramma zonder beperking wordt aangeboden durft hij het aan 'de risicowedstrijd' definitief uit het rooster te lichten.

Of het openbaar gezag evenver als Van Praag wil gaan om de voetbalwedstrijd weer tot ongestoord vermaak te maken is de vraag: het is zelfs de vraag of de clubs zover kunnen gaan, nu - ook vanavond - de door de Zwolse voorzitter Gaston Sporre geleide oppositie de invoering van de persoonsgebonden club-card wil vertragen. Dát is teveel voor de sectiebestuurder die denkt dat de klant weer koning kan zijn in een sfeer die ook trainers en commerciële partners laat suizebollen van genot.

Poul Annema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden