'Met mijn gewicht kom ik het hoogste'

Uschi Freitag tijdens de WK-finale op de 3-meterplank in Kazan.Beeld ANP

Ze heeft een ongewoon postuur voor haar sport. Als schoonspringster Uschi Freitag op de 3-meterplank verschijnt, denk je aan een verdwaalde waterpoloster. Haar stevige aanblik zit Freitag, dochter van een Nederlandse moeder en een Duitse vader, niet in de weg.

Zaterdag sprong ze met een krachtige boog over de belangrijkste horde op de weg naar de Olympische Zomerspelen van Rio. De negende plaats in de WK-finale van Kazan had zonder een mislukte vierde sprong de zesde plaats kunnen betekenen. Freitag corrigeerde zichzelf met een sterke vijfde en laatste sprong, waarmee ze zich juist over de vereiste grens van 305 punten katapulteerde: 305,10.

Ze sloeg de handen voor de ogen en schreeuwde 'yes, yes'. Ze had gebeden voor die sterke laatste sprong. 'Asjeblieft, asjeblieft, laat ie goed zijn', had ze gepreveld. De sprong, onder grote druk uitgevoerd, was goed genoeg. 'Ik heb nu voor de derde keer bewezen tot de top-10 van de wereld te behoren', aldus de sportvrouw uit Maastricht die vond dat daarmee de kwalificatie voor Rio wel zo ongeveer achter de rug was.

Veel geld

Freitag zag eigenlijk maar één echt nadeel van haar klassering op de negende positie: ze miste het prijzengeld van de achtste plaats. 'Die 1.000 dollar had ik graag gehad. Voor mij is het heel veel geld.'

Uschi Freitag woont als 25-jarige nog bij haar ouders en houdt het handje op, zoals dat heet. Zij is een van de minst ondersteunde sporters van Nederland. Haar sport is geen aangewezen focussport van het nationaal olympisch comité (NOC*NSF). Zelfs als zij tot de beste acht van de wereld zou behoren en een A-status zou halen, dan is dat een 'lege' status. Er hoort geen geld bij in de vorm van het stipendium dat A-topsporters uit wel erkende categorieën ontvangen.

Als haar kwalificatie voor Rio een feit is, vervalt die regel echter. 'Dan heeft zij een gevulde A-status', aldus de betrokken manager van zwembond KNZB, Kees van Hardeveld.

Dat haar vader en haar moeder haar zonder mankeren steunen in sport en studie, is normaal in het gezin Freitag. Moeder Lucie Fransen (59) is tweevoudig wereldkampioen bij de masters, de veteranen. Pa en moe reizen nog deze week af naar Kazan om daar volgende week hun WK masters af te werken.

Opgegroeid ermee

'Deze sport is een passie voor mij en ons gezin. Mijn ouders doen alles voor mij en voor deze sport. Ik ben ermee opgegroeid. Zelf doe ik er ook alles voor om mijn doelen te bereiken', sprak Freitag voordat zij in de radiomicrofoon haar ouders ('pappa en mamma bedankt') dank zegde.

Over alle administratieve kwesties rond haar uitzending naar Rio wilde Freitag zaterdag niet nadenken. Daarover gaat Van Hardeveld, zei ze telkens. De technisch manager van de KNZB, een oud-waterpolocoach, sprak van een kwalificatiereglement in vier lagen. Met haar plaats bij de beste twaalf van de WK kan Freitag direct geplaatst zijn.

'Want de regel dat zij drie keer 305 punten moet springen hoort in mijn interpretatie bij laag 3 en 4', sprak Van Hardeveld over alle mist in de plaatsingsregels van het schoonspringen. Hij kreeg zondag van chef de mission Maurits Hendriks het groene licht om zijn schoonspringster voor te dragen.

Uschi Freitag haalde zaterdag in de finale 305,10 punten, waarschijnlijk genoeg voor Rio. Zelf zegt ze voordeel te halen uit haar postuur. Van alle dames in het veld komt zij het hoogst van de plank.Beeld anp

Hoofd leegmaken

Uschi Freitag, in 2012 van Duitse topsporter een Nederlands selectielid geworden, wilde niet aan al die ingewikkelde regels denken. Haar vakantie stond op aanbreken. Het hoofd moest leeg. Het wordt straks, na terugkeer in de springkuil van Eindhoven, een half jaar trainen, voor in januari het (olympische) wedstrijdseizoen aanvangt.

Zij wilde na een zuinig lachje nog best iets kwijt over haar postuur dat volkomen afwijkt van de poppetjes uit Azië die het plankspringen overheersen. 'Ik gebruik mijn gewicht om van de plank te springen. Van de dames in deze wereld kom ik het hoogste, ik kan er goed mee omgaan. Esthetiek zal best een rol spelen in mijn sport, maar met mijn krachtige afsprong compenseer ik dat. Hoog is tijd en snelheid. Dat heb ik. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden