Met mij gaat Suriname naar het WK, zegt Seedorf

Vanavond kiezen de leden van de Surinaamse voetbalbond een nieuw bestuur. Er zijn twee opties: het huidige SVB-bestuur blijft aan, of wordt in zijn geheel vervangen.

Zo bleek al vorige week. Toen kwamen twee Italiaanse specialisten de toekomstplannen van het Surinaamse voetbal ontvouwen. In vrijwel accentloos Engels presenteerden de managers een doortimmerd beleidsplan, inclusief tijdspad en begroting.

Als het aan de Italianen ligt, krijgt het Surinaams elftal professionele begeleiding, verrijzen voetbalscholen in binnen- en buitenland, volgt de invoering van een profliga en een reorganisatie van de amateursectie. Kortom: het moet raar lopen wil Suriname zich niet plaatsen voor de WK-eindronde 2014 in buurland Brazilië.

De Italianen voerden het woord namens ON International, de organisatie waarin de belangen, stichtingen en initiatieven van Clarence Seedorf zijn ondergebracht. Seedorf beschouwt het als zijn missie om behalve het voetbal ook de gehele Surinaamse gemeenschap te dienen.

Vijf miljoen
Dat klinkt goed, maar het lokale voetbalpubliek aarzelt. Er is ruim vijf miljoen dollar gemoeid met Seedorfs plannen, en het zal toch niet zo zijn dat de investeerders daar niets van terug willen zien?

En hoe zat het ook alweer met die eerdere poging van Seedorf om de SVB over te nemen? Vorig jaar deed hij via een zaakwaarnemer de voetbalbond een miljoenenaanbod. Het werd beleefd afgewezen. De bond had lopende afspraken en contracten met sponsors, FIFA, KNVB en ook de Suriprofs. Bovendien is het bestuur verantwoording verschuldigd aan de leden. En die laten zich niet zomaar onder curatele stellen.

Bovendien, zo slecht gaat het toch ook weer niet met het Surinaams voetbal? Vriendendiensten en onderhandse afspraken horen nu eenmaal bij de kleine gemeenschap.

Nieuwe poging
Maar nu doet Seedorf, via zijn vader Johan en oom Henry, dus een nieuwe poging. Ditmaal van binnenuit.

In januari werd de stichting Suriname United 2014 gelanceerd, waarmee inmiddels aansluiting is gevonden met een aantal voetbalclubs en zogenaamde lidbonden, die het districtsvoetbal vertegenwoordigen.

Vanavond, tijdens de algemene ledenvergadering van de voetbalbond, brengen 37 leden hun stem uit. Het gaat om verenigingen uit de twee hoogste voetbalklassen en de lidbonden. In de aanloop naar de verkiezingen wordt druk campagne gevoerd. De groep-Seedorf probeert via radio- en tv-spotjes het publiek achter zich te krijgen, terwijl het huidige bestuur op haar eigen manier de pers bestookt.

Het verleidt een enkele commentator tot de vraag of de stemgerechtigden zich vanavond laten leiden door eigen belang of dat van het Surinaams voetbal.

Clarence Seedorf (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden