Met ‘grote smoel’ bouwen voor later

Na de moeizame triomf op de andere club die zich volgend seizoen eindelijk weer kansrijk waant voor de titel, doen de speelsters van AMVJ een ongemakkelijk huppeldansje....

AMVJ - Longa is een foutenfestival dat zaterdagmiddag in een 3-1-overwinning voor de thuisploeg eindigt. De winnaar is verdiend, want AMVJ speelt beter en laat soms zien waarom het in de A-league de tweede plaats inneemt achter stadsgenoot Martinus, waar bondscoach Avital Selinger zijn internationals onderbracht om de lang gekoesterde olympische droom te verwezenlijken.

Dat die missie vorige maand definitief kon worden afgeblazen, heeft bij de ambitieuze buur tot sarcastische reacties geleid. Maar de irritaties over het ‘opblazen’ van de eredivisie hebben nog altijd geen plek gevonden in de harten van de AMVJ’ers.

De lopende competitie wordt als verloren beschouwd. Zelfs na de sensationele 3-1-overwinning op de landskampioen vorige maand, wordt er niet aan getwijfeld dat Martinus de concurrent in de play-offs te slim af zal zijn. ‘Ze hebben simpelweg de langste adem’, zegt coach Petra Groenland.

Intussen wordt de ergernis over de stadsgenoot verder gevoed door het toekomstperspectief van de A-league. Clubvoorzitter en -suikeroom Harry de Haas windt zich zaterdag in de vipruimte op over de ‘ongezonde situatie’ in de competitie. Die kan zich ook de komende jaren blijven voordoen, als Selinger wordt gevraagd met een nieuwe lichting speelsters naar de Spelen van 2012 toe te werken.

De Haas: ‘Steeds weer vragen we Martinus: wat gaat er komend seizoen bij jullie veranderen? Wat gebeurt er met de speelsters? Maar ze zeggen telkens: we weten het niet, want we moeten eerst weten of hoofdsponsor Dela met ons verder wil. Zo schiet het niet op.’

Het zou de preses dan ook goed uitkomen als de internationals van Martinus hun heil in het buitenland zoeken – wat ook de verwachting is – en de eredivisie weer een open competitie wordt, waarin de winnaar niet bij voorbaat vaststaat. Bij AMVJ zijn daarom dit jaar alvast de fundamenten gelegd voor de ploeg die volgend jaar de eerste landstitel sinds het kampioenschap in 1995 naar de Emergohal moet brengen .

Zowel de selectie als de technische staf is fors versterkt. Vanwege de zwangerschap van de inmiddels bevallen Groenland werden drie assistenten (Vera Koenen, Hans Ackermans en Geert Trompetter) aangesteld. Allen nemen minstens een training voor hun rekening. De Haas: ‘Als je een grote smoel hebt en iets wil presteren, moet je de goede mensen hebben staan.’

Volgens dat parool werd ook het eerste team aangevuld tot een groep van liefst veertien speelsters, hetgeen Groenland soms dwingt twee fitte krachten op de tribune te zetten. De coach zou komend seizoen graag weer werken met een groep van twaalf, zodat ze op de training twee teams tegen elkaar kan laten ‘sparren’.

Maar de negen aankopen die volgens de presentatiegids zijn gedaan, zijn volgens De Haas goed te verklaren. Met het aan boord halen van jonge speelsters als Sharon Zuidema (17) en spelverdeelster Mariëlle Kloek (19) van Longa, werd aan de toekomst gedacht. De balans in de selectie en het aanvallend vermogen werden verbeterd door Ellen Luttikhuis en de Martinus-speelsters Manon van Gruijthuijsen en Floortje Meijners tot een contract te verleiden.

De 21-jarige Meijners zag haar sociale leven afbrokkelen toen ze nog onder Selinger diende, en week uit naar AMVJ. Ze heeft haar studie weer kunnen oppakken en onderscheidt zich als de beste aanvalster van de eredivisie. Met haar sprongservice boezemt ze ook de jonge Longa-selectie angst in. ‘Floor is er als veertiende bijgekomen, maar je moet er niet aan denken dat ze bij een concurrent had gespeeld’, zegt aanvoerster Monique Wismeijer.

De wil om voor elkaar te werken en de sociale cohesie, waardoor er volgens Groenland ondanks de hevige strijd om de zes basisplaatsen ‘nog geen onvertogen woord tussen die meiden is gevallen’, zijn de wapens die de ploeg heeft opgepakt en die komend jaar tot een tastbaar succes moeten leiden.

‘Als deze selectie bij elkaar blijft, kan het lukken’, denkt De Haas. Volgens Wismeijer mag zelfs een vertrek van maximaal drie speelsters de ambities niet verontrusten. ‘Alleen als een team besluit een heel pak buitenlanders te kopen, wordt het een ander verhaal.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden