Met die marathon van Amsterdam moet het nu maar eens goedkomen
Nog eenmaal neemt Amsterdam 'de gok' en eindelijk moet het met die marathon maar eens goedkomen. 'We doen ons best om te prikkelen,' zegt Rob Pauel die met Jos Hermens verantwoordelijk is voor de onderneming....
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
'Een avontuur' blijft het volgens Pauel, maar omdat zich 9600 lopers hebben aangemeld wordt de marathon van Amsterdam in ieder geval kwamtitatief een succes. Wat de kwaliteit betreft is het sinds de afmelding van Vincent Rousseau afwachten. In plaats van de licht geblesseerde Belg, die mogelijk alsnog komt opdraven, zijn drie minder bekende coryfeeën aangetrokken.
De belangrijkste van hen is de Portugees Joaquim Pinheiro, die dit jaar 2.09.32 liep en dertiende staat op de seizoenranglijst. Pinheiro krijgt op 3 november niet alleen te maken met de Spaanse favoriet Antonio Serrano maar ook met twee sterke Kenianen, Lameck Aguta (2.10.03 in Boston) en Daniel Mutai (2.11.13 in Rotterdam).
Jos Hermens kreeg als budget om atleten aan te trekken zeven en halve ton ter beschikking en ook de totale begroting is niet te vergelijken met voorgaande jaren. Met de Amsterdam Arena is een 'hele christelijke deal' gemaakt voor drie jaar, zodat voorlopig ook de continuïteit gegarandeerd lijkt. Dat in tegenstelling tot hetgeen Hermens bij een eerdere gelegenheid nogal stellig beweerde: 'Het is de laatste kans voor Amsterdam'.
Van dat nu-of-nooit-adagium is intussen afstand genomen. De medewerking van de gemeente en van de hoofdsponsors (Delta Lloyd, Adidas en Energie West) is plotseling zo overtuigend dat Pauel en Hermens alle fiducie hebben in de toekomst. Mogelijk wordt dit jaar nog een verlies van twee ton geleden maar het is niet ondenkbaar dat quitte wordt gespeeld. Dat hangt vooral af van de kaartverkoop in de Arena. Zo'n twintigduizend toeschouwers zouden moeten afkomen op Marco Borsato en de uitgeputte, arriverende lopers.