Met de ziel onder de arm terug naar Costa Rica

Op Schiphol maakten Ajax en Feyenoord ruim twee jaar geleden op genante wijze ruzie om een negentienjarige voetballer uit Costa Rica....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Met een geforceerde glimlach poseerde Ledezma onlangs voor de presentatiegids van het Ajax Magazine voor het seizoen 1999-2000. Als lid van Ajax 2 staat hij vóór een foto aan de muur van de oudgedienden Cor van der Hart en Joop Stoffelen.

'Iedere voetballer in Costa Rica wil bij Ajax spelen', had Ledezma ruim twee jaar eerder gezegd, maar slechts twee keer voetbalde de aanvaller sindsdien in het eerste elftal.

Dat was tijdens een trainingskamp in Griekenland, ver verwijderd van de schijnwerpers.

Verder voetbalde hij in het tweede elftal, als hij al speelde. Want vaak was de Midden-Amerikaan geblesseerd of had hij last van heimwee, of was hij zomaar afwezig. Froylán Ledezma was een probleemkind. Hij kreeg speciale begeleiding van Ajax, die erop moest toezien dat hij daadwerkelijk de training bezocht.

Ondanks de sociale controle liet hij ook in de afgelopen weken geregeld verstek gaan. 'Hij was op bepaalde tijdstippen niet op de juiste plaats', aldus directeur spelersbeleid Danny Blind.

Zelden ging de komst van een jeugdspeler uit het buitenland met zoveel tromgeroffel gepaard als die van Ledezma. Zowel Feyenoord als Ajax dacht het talent in de lente van 1997 aan zich te binden.

Op Schiphol ontstond de volgende discussie tussen penningmeester Van Os van Ajax en voorzitter Van den Herik van Feyenoord, opgetekend door het Rotterdams Dagblad.

Van Os: 'Van die speler blijven jullie af.'

Van den Herik: 'Waarom?'

Van Os: 'Omdat Ledezma ónze speler is.'

Van den Herik: 'Daar weet ik niks van. Ik heb een hotel voor hem geboekt in Rotterdam en daar gaat hij nu heen.'

Van Os: 'Nee, wij hebben ook een hotel voor hem geboekt. Hij blijft hier. Wij hebben hem ontdekt en wij zijn al rond met hem.'

Het woord kidnapping viel. Ledezma speelde tijdens een jeugdtoernooi voor Feyenoord, maar koos uiteindelijk voor Ajax. Door de ruzie was de prijs opgedreven. Ledezma, die overkwam van Alajuelense, kostte naar schatting vier miljoen gulden en ging ongeveer een miljoen per seizoen verdienen gedurende vijf jaar.

Trainer Gerard van der Lem van Ajax had hem opgemerkt tijdens een toernooi in Dallas. Ledezma ging door voor het grootste talent van Midden-Amerika. Nooit liet hij dat zien in Nederland.

Begin vorig seizoen liep hij stage bij Barcelona. Van der Lem, inmiddels in dienst van de Catalaanse club, zei in het Parool: 'Ik had de Ledezma voor ogen die ik in de VS had gezien. Hij maakte al snel duidelijk dat hij die speler niet meer was.'

Als Ledezma in Costa Rica was geweest, waaiden vreemde berichten over. Hij zou bij een schietpartij betrokken zijn geweest. Trainer Wouters ontkende het bericht. Hij zou in dronken toestand op de vlucht zijn geslagen voor een horde woedende landgenoten.

Nooit ging het nieuws over het spel van de aanvaller. Buiten zijn schuld kwam hij ook op een saillante manier in de publiciteit. Toen Feyenoord directeur Nicole Edelenbos wilde ontslaan omdat ze een verhouding was begonnen met haar Ajax-collega Oldenhof, opperde raadsman Smits van Feyenoord tijdens de rechtszaak dat Edelenbos in huislijke sfeer mogelijk informatie over Ledezma had gelekt.

Volgens Blind heeft Ajax Ledezma tijd gegeven om te wennen aan het cultuurverschil. Het was koud in Nederland, Ledezma was niet de grote ster zoals in Costa Rica, hij liep vaak oeverloos rondjes en trainer Olsen praatte nooit met hem. 'Op het moment dat je iemand uit een ver land aantrekt weet je nooit precies hoe hij in elkaar steekt.'

Aan het geduld van Ajax kwam een eind. Geen enkele club was bereid het riante salaris van Ledezma over te nemen. 'Op een gegeven moment moet je iets terugkrijgen', aldus Blind. 'We hoopten dat hij disciplinair in de pas zou gaan lopen.'

'Beide partijen dragen schuld. We willen Froylán geen trap na geven. Ik heb het idee dat ook hij opgelucht was nadat we hadden besloten uit elkaar te gaan. Hij liep met zijn ziel onder de arm', aldus Blind.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden