Younes in actie tegen Lukasz Broz (Legia)
Younes in actie tegen Lukasz Broz (Legia) © REUTERS

Met Ajax ging best iets goed tegen Legia, maar nog veel meer fout: 0-0

Met Ajax ging best iets goed op een late donderdag in Warschau, maar nog veel meer liep fout. Voor vlijt haalde Ajax een voldoende, hoewel het werk barstensvol slordigheden zat. Zo eindigde Legia Warschau - Ajax in 0-0.

Wat het is met al die op zich begaafde voetballers van Ajax? Hooghartigheid? Jeugdigheid? Toch een gebrek aan kwaliteit? Nonchalance? Het toeval van een slechte avond? Het zal een combinatie van factoren zijn geweest, in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de Europa League.

Ajax, na de afstraffing van AZ de enige nog serieuze deelnemer in het Europese voetbal namens Nederland, bezondigde zich aan geknoei. Ziyech en Traoré, bepalende spelers toch, lieten af en toe een glimp zien van hun klasse, maar ze irriteerden ook door hun voortdurende balverlies en trage handelen, door de gedachte dat ze blijkbaar alles kunnen maken en proberen.

Broddelwerk

Gelukkig had Ajax Onana, de doelman die een hele defensiestrook bestrijkt. Gelukkig was daar Sanchez, het Colombiaanse krachtenpakhuis. Zo ging dat in een stadion waar de Poolse supporters bleven zingen, zodat ze zelfs in de huiskamer voor sfeer zorgden, al had een deel van hen zich overdag schandelijk gedragen door supporters van Ajax in een café aan te vallen.

Het was broddelwerk van Ajax, dat in aanleg beter kan voetballen dan Legia. De Polen mochten als nummer drie in de groep van de Champions League met Real Madrid, Dortmund en Sporting Portugal verder in de Europa League.

Kwaad tot erger

Het ging met Ajax van kwaad tot erger. Bal goed vrijgemaakt; foute pass. Mooie passeeractie; bal toch kwijt. En dat 90 minuten lang. Neem nu die aanval, vlak voor rust: eerst de prachtige dieptepass van Ziyech. Even meenemen door Younes, met zijn korte pasjes, diens korte blik naar rechts en het afleggen van de bal. Doelpunt Dolberg, wil je al opschrijven, maar nee, de Deen raakt de bal verkeerd. Over, naast. Zo blijft het veel langer dan noodzakelijk 0-0.

Dat had het tegen die tijd sowieso al niet meer mogen staan, want Klaassen scoorde al in de achtste minuut. Hij schoot de knappe voorzet van Ziyech gedecideerd in. Doelman Malarz redde, maar de bal was achter de doellijn geweest. Dat hadden ze niet gezien, scheidsrechter Borbalan uit Spanje en zijn kornuiten. De tv-beelden spraken duidelijke taal. Doellijnbewaking in de Europa Cup, het zal toch niet al te lang meer duren hopelijk.

Het ging met Ajax van kwaad tot erger. Bal goed vrijgemaakt; foute pass. Mooie passeeractie; bal toch kwijt. En dat 90 minuten lang.

Poolse kansen

Het is dit seizoen best leuk om naar Ajax te kijken, met name omdat de ploeg van trainer Bosz de bal snel probeert te veroveren. Het probleem in Stadion Wolska Polskiego was dat Ajax de bal ook meteen weer kwijt was. Dan schiet al dat jagen niet op. Gevaarlijk balverlies van Tete, vervanger voor de zieke Veltman, en Sinkgraven, brak het ritme van Ajax in de eerste helft.

Doelman Onana lette telkens goed op. Hij is een meester voor zijn doel en beschikt over stijlvolle reflexen. De beste Poolse kansen waren tot de rust voor spits Necid, voorheen van PEC Zwolle, en de Belg van Ghanese afkomst Vadis Odjidja. Ziyech had kunnen scoren als Younes de bal beter breed had gelegd.

Na rust was Legia zelfs dichter bij een doelpunt. Tete, kort voor tijd uit het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart, voorkwam een treffer ten koste van een drieste actie. Schöne scoorde bijna voor Ajax, waar Kluivert nog inviel voor Traoré. Kluivert moest na het rood van Tete overigens weer naar de kant, omdat Bosz met verdediger Westermann de 0-0 wilde verdedigen.

Ajax zal het volgende week in Amsterdam moeilijk genoeg krijgen om de Polen af te schudden en de laatste zestien van de Europa League te bereiken. Eerst volgt een moeilijke uitwedstrijd in de competitie, zondag in Arnhem tegen Vitesse.