Reportage

Met Ajax-aanpak levert Heeze toppers af

Niet de leeftijd maar het talent staat centraal bij Hans de Jager, trainer van de Brabantse hockeyclub Heeze. Hij laat gerust een 12-jarige debuteren in het eerste.

Hans de Jager van Hockey Heeze met zijn pupillen tijdens een training.Beeld Jiri Buller

Hij leerde de hockey-internationals Marcel Balkestein, Valerie Magis en Frederique Derkx een bal te pushen. En hij kan een mooi team samenstellen van hoofdklassespelers die hij als eerste onder handen nam. Hans de Jager (60) is al 25 jaar fulltime trainer van Hockey Heeze.

De vereniging bracht drie internationals voort en negen hoofdklassespelers, opmerkelijk veel voor een amateurclub met slechts 600 leden.

'Dat is te danken aan Hans', zegt Frederique Derkx (21). De rechterverdediger won afgelopen zomer goud met het Nederlands team op het WK in Den Haag. Niet dat haar gedachten bij het omhangen van de gouden medaille direct naar haar voormalige jeugdcoach gingen, maar vergeten is ze hem zeker niet. Vijf jaar had De Jager haar in de jeugd onder zijn hoede.

Volgens Derkx laat De Jagers manier van werken zich het best vergelijken met de jeugdopleiding van Ajax. Niet de leeftijd maar het talent staat centraal. Spelers die met hun kop boven het maaiveld uitsteken, schuift hij door naar een hogere leeftijdsgroep. Zelf speelde Derkx op haar 12de haar eerste wedstrijd voor Dames 1.

Een kliko hockeyballen en pionnen

Tijdens de training op woensdagavond laat De Jager de hockeysters van Heeze dribbelen, pushen en trucjes doen. Terwijl De Toekomst, het opleidingscentrum van Ajax, is voorzien van de nieuwste snufjes, moet De Jager het doen met een kliko hockeyballen en een stapel pionnen.

Zijn harde stem doorbreekt de serene rust in de bossige omgeving. 'Doorlopen', schreeuwt hij naar een van zijn speelsters, terwijl hij met een vinger naar een oranje pion wijst. 'Het is hier geen Ajax.' Met een knipoog legt hij later uit dat het meisje fan is van de club. 'Zo probeer ik haar een beetje gek te maken en toch te motiveren.'

Oranje-international Valerie Magis (22) herinnert zich de pesterijen van haar jeugdtrainer. In de zeven jaar dat De Jager haar coach was, noemde hij haar met enige regelmaat oma. 'Ik had een slechte motoriek waardoor ik sloom oogde. Van Hansie kon ik het hebben dat hij mij zo noemde. Hij wist steeds de juiste snaar te raken.'

In de kantine, die vanavond dienst doet als kleedlokaal, verhaalt De Jager over zijn visie. 'Veel clubs zijn te voorzichtig met de doorstroom van talenten. Jeugdtrainers willen altijd het beste team.' Hem interesseert het daarentegen 'geen donder' of zijn ploeg wint of verliest. Bij De Jager draait het om de ontwikkeling van het individu.

Techniek

Marcel Balkestein was een van de junioren die al vroeg werd doorgeschoven. De 34-jarige oud-international, die onlangs een punt achter zijn oranjeloopbaan zette, noemt het geen toeval dat er zoveel goede hockeyers uit de stal van zijn leermeester komen. 'Alle trainingen waren toegespitst op techniek. Het maakte niet uit of je verdediger, middenvelder of aanvaller was, iedereen moest zijn tegenstander kunnen passeren.'

Op sportpark Het Lambrek zoekt De Jager naar de juiste balans tussen prestatie en plezier. Puberende jongens en meisjes laat hij het op de training tegen elkaar opnemen. 'De meisjes vinden het leuk om tegen de sterkere jongens te hockeyen, terwijl de jongens willen laten zien hoe goed ze wel niet zijn. De helft krijgt verkering met elkaar, dat is goed voor het clubgevoel.'

Favoriete team Hans de Jager

Keeper: Pieternel de Visser
Verdediging: Frederique Derkx Marcel Balkestein Joost Rademakers Suzanne Maas
Middenveld: Charlotte Derkx Valerie Magis Elke de Jager
Aanval: Sanne de Jager Jean Paul Balkestein (1979-2012) Paul Maas

Zodra een speler 18 jaar is en hogerop wil, moet krachttraining een onderdeel van het trainingsschema worden, vindt De Jager, die zelf het CIOS afrondde en zich later als tennis- en hockeycoach specialiseerde. 'Heb je gezien hoe de Australische kerels in de WK finale afgelopen zomer onze Hollandse jongens omver liepen?' Juist, daarom dus.

Nog altijd volgt de hockeycoach zijn pupillen van weleer op de voet. Als het even kan stuurt hij zijn auto richting grote broer Oranje Zwart in Eindhoven, dat uitkomt in de hoofdklasse. 'Laatst stond ik daar langs de lijn toen Valerie Magis mij om de nek vloog.' Zijn ogen twinkelen. 'Ik vind het belangrijk dat spelers mij een warm hart toedragen. Als ik het opleidingsgeld zou krijgen dat voetbalclubs ontvangen voor hun zelfopgeleide spelers was ik nu miljonair geweest. Maar daar gaat het mij niet om.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden