Met Aad de Mos gaat Vitesse ‘helemaal los’

Ook tegenslag loutert de trainer. Aad de Mos krijgt een kick van zijn rentree op de Nederlandse velden. Zijn assistent: ‘Je leert, je geniet, je verbaast je soms.’..

Van onze verslaggever Willem Vissers

De Nederlandse competitie mag in kwalitatief opzicht zijn afgeroomd, de clubs hebben interessante trainers in dienst: Koeman en Koeman, Ten Cate, Stevens, Van Gaal én, natuurlijk, Aad de Mos, 59, na twaalf jaar van omzwervingen, van hele en halve mislukkingen weer hoofdtrainer in Nederland; bij Vitesse.

Aad de Mos zet bij vrijwel elk spannend moment in de Gelredome een drinkbus aan de mond. Driftig, gehaast. Nippeltje omhoog met de mond. Slokje.

Soms zie je in zijn heftige gebaren de Hagenaar van de straat terug, want De Mos is door de jaren heen dicht bij zichzelf gebleven. Zijn pak is opsmuk voor de ruwe bolster.

Voortdurend discussieert De Mos met zijn assistenten Huistra en De Boer, steeds laat hij spelers warmlopen. Een nieuwtje. ‘Ik wil snel kunnen handelen en dan is het vervelend als een speler niet warm is’, zegt hij na het duel met AZ, dat ondanks de hartverwarmende inzet van Vitesse beter is, met 3-1 wint en de koppositie consolideert.

Assistent-trainer Dick de Boer geniet ervan om in de nabijheid van De Mos te vertoeven. ‘Ik vond het interessant te ontdekken waaraan hij zijn autoriteit ontleent.’ De Boer weet het antwoord inmiddels: ‘Aad de Mos heeft charisma, ervaring en verstand van voetbal.’

Of De Boer één verschil kan noemen tussen een doorsnee trainer en De Mos?

‘Wij zijn geneigd alles uit te leggen. Hij kiest zijn momenten. In één zin kan hij iets duidelijk maken. Soms negeert hij iets, maar vier dagen later zegt hij opeens: wacht effe, waar jij het vorige week over had* Hij ziet alles en reageert zonder aanzien des persoons. Autoriteit ontleen je aan kennis en kunde.’ Samenvattend: ‘Je leert, je geniet, je verbaast je soms.’

De Mos behaalde zijn successen vooral in de jaren tachtig, met Ajax, KV Mechelen en Anderlecht. Zijn latere loopbaan was een avontuur dat hem tot in Japan en de Emiraten bracht, hem van illusies beroofde en wereldwijsheid verschafte.

Soms dacht je dat Aad de Mos niet meer bestond, dan weer dook hij op als tv-analyticus, als superscout of als begeleider van zijn dochter, zaakwaarneemster Tessa. De geheimen van de voetbalwereld zijn ontsluierd voor De Mos.

Twaalf jaar na zijn laatste baan als hoofdtrainer in Nederland, bij PSV, is hij terug. Wat het meest is veranderd? ‘De jeugdacademies zijn zeer professioneel. Talent wordt met bosjes aangereikt. De mediawereld rond het voetbal is enorm gegroeid. En je moet vaker zoeken naar de echte liefhebbers in het voetbal.

‘Je ziet dat jongens die uit Vitesse voortkomen, zoals Van der Schaaf, Janssen en Knol, met hun hele ziel en zaligheid spelen. De jongere generatie denkt daarover wel eens makkelijker en die moet je aansporen.’

Op een spandoek staat: Helemaal los!! Met Aad de Mos!! We pakken de dubbel.

De Mos mag zijn kruis dragen als trainer, zijn reputatie is hem vooruitgesneld. De Boer: ‘Je kunt geen grote trainer of coach zijn als je geen deukjes hebt opgelopen. Daarvan leer je het meest. Hier moest iemand komen met ervaring, zonder een zak verleden op zijn rug.’

Edward Sturing, dat kón niet meer. Hilarisch was de aflevering van het tijdschrift Hard Gras over één seizoen Vitesse, een club met een aardige, onzekere trainer die zich liet sturen door een mentaal begeleider.

Theo Janssen, international van Vitesse, was toe aan een trainer met ervaring, na de beginners Koeman en Sturing: ‘Hij ziet het spelletje en heeft overal het juiste plan voor. Hij ziet alles.’

De Mos wordt gestuurd door zijn instincten, maar wie dacht dat hij alles anders zou doen dan Edward Sturing, vergist zich. Assistent Huistra: ‘In het begin liet hij alles even op zijn beloop, omdat hij wilde zien hoe dingen hier van nature gaan. Hij is sterk in het observeren en heeft een gigantisch goed geheugen.

‘Als er iets belangrijks gebeurt, moet je in een split second handelen. Zo’n split second kan een seizoen maken of ruïneren. Dit is eigenlijk een momentenjob.’

En De Mos geniet met volle teugen van het voetbal. ‘De hele week naar een wedstrijd toeleven, dat is niet te vergelijken met wat dan ook in het leven. Dat geeft me een kick.’

Maar denk niet dat hij, Aad de Mos, wakker ligt van een beetje druk in de Gelredome. Hij heeft wel erger meegemaakt, als hij om de Gulf Cup speelde bijvoorbeeld, ergens in het Midden-Oosten.

‘Dat was nog veel meer de waan van de dag. Dat was bij het waanzinnige af.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden