Messi met vader in beroep tegen forse straf

Is Lionel Messi, behalve een van de beste voetballers ter wereld, een schurk? De rechtbank van Barcelona denkt van wel en heeft hem woensdag tot 21 maanden cel veroordeeld vanwege belastingfraude. Daarnaast moet Messi een boete betalen van 2 miljoen euro. Messi en zijn vader gaan in beroep: 'Deze uitspraak is niet correct.'

Lionel Messi met zijn vader bij aankomst in de rechtbank.Beeld reuters

De rechters onderstreepten dat juist Messi, als idool van een aanzienlijk deel van de wereldbevolking, zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor het afdragen van belasting. De Argentijn ontdook drie jaar lang, van 2007 tot 2009, de heffingen die hij in Spanje moest betalen over de inkomsten uit zijn portretrechten. Hij sluisde het geld weg naar bedrijven in Uruguay en Belize. Dat scheelde hem 4,1 miljoen euro aan afdrachten.

Ook zijn vader en zaakwaarnemer, Jorge Horacio Messi, werd schuldig bevonden aan belastingontduiking. Hij werd eveneens veroordeeld tot 21maanden cel en een boete: 1,5 miljoen euro. De Messi's gaan tegen het vonnis in beroep.

Tijdens de rechtszaak schoof Messi de schuld op anderen. 'Ik houd me bezig met voetbal en ik vertrouw op wat mijn vader en de advocaten hebben besloten', verklaarde hij. De advocaten van de Messi's wezen erop dat ook vader Messi geen expert in belastingzaken was, maar een voormalige metaalbewerker. Het was allemaal onwetendheid, benadrukten ze. Ze hadden de zaken overgelaten aan advocaten en die hadden hen erin geluisd.

Rechtbank gelooft Messi niet

De rechtbank gelooft hen niet. 'Messi verkoos in het ongewisse te blijven', oordeelt de rechter. 'En als er sprake is van zoveel onverschilligheid aangezien de speler de mogelijkheden had erachter te komen hoe zijn inkomsten werden beheerd, maar dat niet deed kunnen we niet anders concluderen dan dat hij handelde uit bedrog.'

Het vonnis onderstreept de voorbeeldfunctie die Messi heeft. 'Straffeloosheid in dit soort zaken geeft de burger de boodschap dat hij beter zich buiten een zaak kan houden, dan zich erin te verdiepen.'

Messi in de rechtbank.Beeld ap

Gevangenis

Zelfs als de straf blijft staan na het hoger beroep, is onzeker of Messi's voetbalcarrière eindigt op de luchtplaats van een gevangenis. Wetsovertreders die voor het eerst over de schreef gaan en een gevangenisstraf van minder dan twee jaar krijgen, verdwijnen in Spanje meestal niet achter de tralies. Rechters kunnen zo'n straf omzetten in een werkstraf, een boete of een huisarrest tijdens het weekend.

Messi's club Barcelona liet de sterspeler woensdag niet vallen. In een communiqué verwees de club naar het Openbaar Ministerie, dat tijdens de rechtszaak vrijspraak voor Messi had geëist. 'De club is van mening dat de speler die de belasting inmiddels al heeft voldaan, geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor de feiten in deze zaak', aldus Barça.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden