'Meester, waarom bent u niet wat strenger?'

Timothy Beck was voor Nederland als bobsleeër en estafettesprinter op de Spelen. Tegenwoordig is hij docent economie op scholengemeenschap Echnaton in Almere.

Timothy Beck (39), voormalig atleet en bobsleeër.Beeld Jiri Buller

'Ik heb in Groningen bedrijfseconomie gestudeerd. Mijn eerste echte baan was op de afdeling financial services and risk management bij Ernst & Young. Goed salaris, auto van de zaak. Niks mis mee. Maar de overgang van topsport naar op kantoor achter een computer zitten om daar getallen in te voeren, was te heftig, merkte ik. Ik wilde iets doen waarvoor ik dezelfde passie voelde als voor topsport, iets waarbij ik me nuttig zou voelen. Zo belandde ik als zij-instromer in het onderwijs.

Mijn beeld van lesgeven was dit: je komt binnen, leerlingen gaan zitten, jij vertelt je verhaal en zij gaan aan de slag. De praktijk bleek anders. Tafels vlogen door de lucht, leerlingen schreeuwden tegen elkaar. En in die chaos moest ik uitleggen hoe de conjunctuurgolf werkt. Soms keek ik op mijn horloge en dacht ik alleen maar: jemig, wat duurt zo'n uur lang!

De eerste maanden waren ongelofelijk zwaar. Als ex-topsporter ben ik gewend resultaatgericht te denken. Ik dacht dat dit voor leerlingen ook gold. Maar voor een groot deel van hen zijn de lessen simpelweg een kwestie van uitzitten. Ik sprak er eens over met een leerlinge. Ze wil kunstenares worden en zei: 'Meneer Beck, ik hoef helemaal geen 9 voor economie, voor mij is een 6 genoeg.' Dat was een belangrijk leermoment.

Om eerlijk te zijn: ik was alweer voorzichtig aan het solliciteren in het bedrijfsleven. Maar toen kwam de topsporter in mij bovendrijven. Ik zei tegen mezelf: ga je opgeven Tim, of ga je er een succes van maken? Ik ben studies gaan volgen, heb collega's om advies gevraagd en ongeveer tegelijkertijd kwam de grootste druktemaker van de klas naar me toe. Hij zei: 'Meester, we vinden u zo aardig, waarom bent u niet wat strenger?' Ze vroegen dus nota bene zélf om een harde hand.

Parijs, 2003. Timothy Beck loopt met de mannen estafetteploeg een nationaal record op de 4x100m tijdens het WK Atletiek.Beeld anp
Vancouver, 2010. De bemanning van de Nederlandse viermansbob Sybre Jansma, Timothy Beck, Arnold van Calker en Edwin van Calker bij een informele persbijeenkomst in Whistler tijdens de Olympische Winterspelen.Beeld anp

Vanaf dat moment heb ik tegen de leerlingen gezegd: luister, ik ben topsporter geweest en hou van discipline. Wie wil er hier slagen? Iedereen stak natuurlijk zijn hand op. Nou, zei ik, dan gaan we het vanaf nu anders doen en gaan jullie naar mij luisteren en wie zich daar niet aan houdt die blijft na. Toen werd het eindelijk stil. Dat was de ommekeer.

Het onderwijs is een enorm dynamische wereld. Elk uur komt er een nieuwe klas, elk jaar nieuwe leerlingen, allemaal met hun eigen cultuur, hun eigen rugzakje. En daar moet ik dan een winnend team van maken dat aan het einde van de schoolperiode met een diploma de deur uitgaat. Dat is precies wat ik wilde toen ik bij Ernst & Young vertrok: mezelf nuttig maken.

Laatst kreeg ik een mailtje van een oud-leerling. Daarin vertelde hij me wat ik voor hem heb betekend. Als ik daar aan denk, schiet ik bijna vol. Ik snap best dat mensen mij nog als die topsporter zien, maar die tijd is geweest. Sterker nog, examens nakijken vind ik net zo spannend als vroeger een wedstrijd lopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden