Meerkampers klaar voor strijd om limiet

De meerkampers ontwaakten zaterdag uit hun actieve winterslaap, voorzichtig lieten de koningen van de atletiek zich weer zien in de Nederlandse zon....

Jack Rosendaal, Chiel Warners, Bart Bennema, Rick Wassenaar - het zijn de musketiers van de Nederlandse atletiek. Zaterdag waren ze actief op de baan van De Spartaan in Lisse, tijdens de eerste wedstrijd van het nationale baancircuit. Overwinterd werd er in trainingskampen in Portugal, Zuid-Afrika of Italië.

Tot twaalf, dertien maal in de week werd de afgelopen maanden getraind. Geslepen en geschaafd werd er aan techniek, souplesse en snelheid. 'En nu moet het maar weer eens gebeuren', aldus Rosendaal, die er zaterdag als test een tweekamp van maakte en vooral content mocht zijn met de 4.90 meter bij het polshoog.

Samen met Chiel Warners is Rosendaal kandidaat voor een olympisch ticket. Over een maand wordt in Göyzis, op de Oostenrijks-Zwitserse grens, het jaarlijkse meerkampgala ('Het tweede WK') gehouden. Het duo hoopt daar de limiet van 8300 punten te slechten, de eis die NOCNSF hen heeft opgelegd.

Rosendaal zal in Götzis boven zichzelf moeten uitstijgen, zijn persoonlijk record staat op 8269 punten. Warners kwam vorig jaar in het grensplaatsje in Vorarlberg al eens verder door 8363 punten te scoren.

Dat was een puntentotaal plus een vijfde plaats die vooral door de Duitse atletiekpers, immer in groten getale aanwezig tijdens het tweedaagse gala, bejubeld werd: 'Eine Sensation.' Warners verdiende er een plaats bij de WK in Sevilla mee, waar hij, hoewel goed op koers, op de tweede dag met een onwillige buikspier uitstapte.

Die kwetsuur is weer verwerkt. De student uit Assen was eerder dit jaar actief tijdens de EK indoor in Gent, waar hij een zevenkamp afwerkte en verdienstelijk zevende werd. Rosendaal, meer ervaren met een optreden tijdens de Spelen van Atlanta, heeft geen fatsoenlijke grote meerkamp meer sinds het EK in Boedapest neergezet. Hij werd in de Hongaarse hoofdstad in 1998 elfde, maar kampte nadien met onder meer lies- en rugklachten.

Bij de meerkamp ligt een blessure altijd om de hoek. Warners vierde vorig jaar in Götzis feest, zijn trainingspartner Bart Bennema ging er door een diep dal. De student bewegingswetenschapper scheurde op de 400 meter een achillespees en stond daarna maanden aan de kant. Zaterdag liep Bennema weer eens een 110 meter horden. 'Tevreden? Mwah, die laatste horden waren wel erg zwaar.'

Aan een complete tienkamp (ook Bennema is in Götzis uitgenodigd, maar hij gaat niet) zal hij zich voorlopig zeker niet wagen: 'Ik verwacht pas volgend jaar weer geheel hersteld te zijn.'

Rosendaal en Warners hebben voorlopig een hoger doel. En Nederland zou Nederland niet zijn, als de olympische limiet niet veel hoger ligt dan in andere landen. Duitsland heeft het totaal op 8100 liggen, Engeland houdt het op 8050. Warners en Rosendaal dienen 8300 punten te scoren.

Rosendaal: 'Als ik dat puntentotaal aan de buitenlandse collega's vertel, beginnen ze te lachen. Maar ik klaag niet, als je straks wat in Sydney wilt betekenen, moet je zoveel punten in je benen hebben. Pas daarmee kom je in de toptien.' Ter verduidelijking: Het wereldrecord van de Tsjech Tomas Dvorák staat op 8994 punten.

Bondscoach Charles van Commenée verwacht veel van het tweetal in Götzis. 'De wereldtop zal aanwezig zijn, het wordt de generale repetitie voor Sydney. Als deze jongens fit zijn, moet dat genoeg voor de limiet zijn. Waar andere atleten vorm, fitheid én geluk nodig hebben, hoeven Jack en Chiel alleen maar fit te zijn om boven de 8300 punten te geraken.'

Volgens Van Commenée, die net terug is van een trainingsstage in Los Angeles, waar hij kogelstootster Lieja Koeman en de Britse meerkampster Denise Williams begeleidde, hebben Warners en Rosendaal 'nog niet gescoord wat ze in hun lijf hebben'.

Terwijl hij dit zegt, ziet hij Warners op de incourante 150 meter de bocht doorkomen. 'Kijk, je ziet dat Chiel nog niet scherp is. Maar als hij over een maand het stadion in Götzis binnenwandelt, is hij binnen vijf minuten scherp, neem dat maar van mij aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden