Meerkamp duurt voor Nederland één onderdeel te lang Blij met zilver, maar ook verdrietig om gemiste goud

Aan een groene Baltische kust speelde Nederland het afgelopen weekeinde nóg een prachtige interland. Vier Nederlandse tienkampers namen het op tegen een kwartet ervaren atleten uit Tsjechië....

Van onze verslaggever

Rolf Bos

TALLINN

Na negen onderdelen leidde Nederland nog nipt, bij de afsluitende en zware 1500 meter sloegen de Tsjechen alsnog toe: in totaal scoorden ze 23974 punten tegen de 23879 van Nederland.

Nooit eerder waren Nederlandse meerkampers zo dicht bij een gouden medaille in een Europa Cup-wedstrijd voor landenteams als zaterdag en zondag in Tallinn, de hoofdstad van de jonge staat Estland. De zesde plaats was het beste resultaat dat ooit behaald werd. Vorig jaar promoveerde de ploeg uit de eerste divisie naar de Superliga, waarin de beste acht landen van Europa uitkomen.

Meteen in het eerste jaar in de hoogste divisie werd al gestreden om ere-metaal. De strijd ging zaterdagmorgen na het eerste onderdeel (100 meter) alleen nog tegen de Tsjechen. Grote tienkamp-naties als Frankrijk, Estland en Duitsland speelden niet meer dan een bijrol.

De begeleiders van Jack Rosendaal, Chiel Warners, Bart Bennema en Marcel Dost wisten niet hoe ze het hadden. Vooraf was de ploeg - voorzichtige - medaillekansen toegedicht, maar dat het goud zo nabij zou komen te liggen, had werkelijk niemand voorzien. Daarom was iedereen na afloop van de loodzware 1500 meter blij (want zilver), maar ook een beetje verdrietig (dus géén goud).

Bondscoach Charles van Commenée zag 'zijn' zilveren jongens na afloop een ererondje maken, en concludeerde dat de ploeg dus al over het verlies heen was. 'En in dit geval volgt de coach voor de verandering de ploeg, daar waar het eigenlijk andersom moet zijn.

'Dus oké, ik ben ook tevreden. Het is toch een historisch moment voor Nederland. Terwijl ik eigenlijk nog steeds zwaar teleurgesteld moet zijn. Want er zijn dit weekeinde momenten geweest dat ik dacht dat we het goud in handen hadden.'

Die momenten lagen vóór het achtste onderdeel: het polsstokhoogspringen. Normaliter scoren de Nederlanders flink wat punten bij deze discipline, ditmaal ging het mis. De twee ervaren meerkampers, Atlanta-gangers Marcel Dost (ging over 5.00 meter) en de dit weekeinde uitstekend presterende Jack Rosendaal (hij scoorde een persoonlijk totaal-record van 8269 punten, waarmee hij op de wereldranglijst nu als negen staat genoteerd) versaagden niet.

Het ging fout met Chiel Warners, Europees jeugdkampioen. De student uit Assen miste tot driemaal toe de aanvangshoogte en scoorde daarmee nul punten. Na een raar protest (de lat zou iets schuin gelegen hebben) mocht Warners zelfs nog een vierde keer omhoog, maar hij miste nogmaals. En dus lag de beste Nederlander (tot dan toe met 5872 punten ook redelijk op koers richting richtprestatie voor de EK uit Boedapest) onverwacht helemaal uit de strijd.

Dat legde wel een bijzonder grote druk op Bart Bennema, net als Warners het andere jonkie in de ploeg. Tot dan toe was Bennema de vierde man geweest, die met zijn punten buiten het teamklassement was gebleven: alleen de resultaten van de eerste drie tellen immers bij een meerkamp-landenwedstrijd. Met terugwerkende kracht werden echter alle (goede) resultaten van Warners geschrapt, en die van Bennema aan het klassement toegevoegd.

Nog was Nederland niet verloren. Bennema sprong over 4,60 meter, en gooide de speer vervolgens redelijk ver weg - 53,14 meter tegen overigens een fraaie 67,82 meter van Rosendaal. Met dank aan de laatstgenoemde lag Nederland ook na het negende onderdeel nog steeds voor op de Tsjechen. Toen moest echter de afsluitende 1500 meter - de discipline waaraan de tienkampers na twee lange dagen helemaal gesloopt aan beginnen - nog volgen.

Met de wetenschap dat Bennema een uiterst belabberde 1500 meter in de benen heeft, volgde zondagavond rond de klok van kwart voor acht topoverleg in de tent van de Nederlanders. Terwijl de aangeslagen Warners aan zijn licht-geblesseerde rechterkuit door teamarts Peter Vergouwen behandeld werd, schetste Van Commenée zijn strijdplan.

'Jack is de beste loper, die loopt van iedereen weg en scoort dus de punten, Marcel laat de Tsjech Kamil Damasek niet weglopen, Chiel die toch niet meer meetelt, offert zich op. Hij haast Bennema naar rondjes van 74 seconden. En dan winnen we.' Met de peptalk: 'Mannen, we hebben 15 seconden voorsprong, we gaan het halen', beeindigde hij de bijeenkomst, en ging de ploeg zich warmlopen.

Helaas voor Van Commenée en ook voor Bert Paauw, technisch directeur van de KNAU, over wie het afgelopen weekeinde het gerucht circuleerde dat hij zich na het behalen van een eerste plaats kaal zou laten scheren, werkte het scenario van geen kant. Het werd nu een draaiboek waar Hitchcock zich niet geschaamd voor zou hebben.

Bennema kon zich op de 1500 meter vanaf de start niet aan zijn opdracht houden. Hij viel ver terug en huilde na afloop tranen met tuiten. Ook Rosendaal ('ik zat vast') en Dost ('m'n benen') konden de Nederlandse zaak niet meer redden: de 15,36 seconden voorsprong op de Tsjechen werd omgebogen in een achterstand van liefst 17 seconden.

Temidden van kilo's ijsblokjes lagen de 'koningen van de atletiek' na afloop op de oude baan van het Eesti Staadioni Kadrioru uit te blazen. Het publiek (Estland bestaat uit louter kenners) klapte de handen stuk.

Jack Rosendaal (waarschijnlijk de enige Nederlander die van de zilveren ploeg naar de EK in Boedapest afreist) eindigde op een derde plaats met zijn 8269 punten. Terwijl Rosendaal arts Vergouwen om een pleister vroeg ('er ligt een nagel af'), riep hij tot zijn eveneens uitgeputte teamgenoten: 'Mannen, we hebben nog wat te doen.'

Waarop Vince de Lange, coach van de aangeslagen Warners en Bennema, profetische, en wellicht historische woorden sprak: 'We'll be back.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden