Meer tranen dan kussen op de sofa

De NK kunstrijden in Den Bosch waren het toneel van de vinnige tweestrijd bij de vrouwen tussen titelverdedigster Karen Venhuizen en Martine Zuiderwijk....

John Volkers

Kiss & Cry, de plek van de kussen en de tranen, dat is de hoek vanhet ijsstadion waar het gebeurt. In Sportiom, de trotse ijshal van DenBosch, is het bij deze NK kunstrijden niet anders. Het is vooral de hoekvan het uithuilen.

Waterlanders maken geen vlekken - hooguit in mascara - maar de witlerensofa ziet er zo krakend nieuw uit dat het ding er geen moeite mee zouhebben. De bank kan zelfs tegen bloedsporen. Rijdsters melden zich metsneetjes in de vingers, na het vastpakken van de ijzers bij eenacrobatische standje. Zakdoeken en Rode Kruis-mannen zijn altijd dichtbij.

De grote driezitter van de Kus & Huil staat er pontificaal bij,tussen twee rijen kerstbomen. Het meubel is neergezet om na de kür evenuit te blazen, de trainer gelegenheid te geven aan te schuiven en dewedstrijd door te nemen.

De deelnemers kunnen bovendien vanaf hun zithoek aan de rand van het ijsde scores aflezen. Nog voor de speaker ze heeft kunnen opdreunen,verschijnen ze al op een scherm dat op enkele meters afstand staatopgesteld.

De cijfers zijn zo klein dat de kunstrijders die als enige krijgenvoorgeschoteld. Het scherm is onzichtbaar voor de rest. Aan service wordtvoor de duizend toeschouwers niet gedaan. De schaatsbond wil best geld indeze tak van ijssport steken, maar het huren van een ordentelijk scorebordlijkt daar niet bij te horen.

Waar wel stevig geld in om gaat, is de jurering. Na hetcorruptieschandaal van de Olympische Winterspelen van Salt Lake City (2002)is er een nieuw systeem geschreven. De oude 6.0 code is opgedoekt envervangen door het NJS, met een optelformule van techniek en programma.

Het rekenwerk dat daarbij hoort, heeft tot een forse uitbreiding van dejury geleid. Waar vroeger negen juryleden plus een scheidsrechter plus eenassistent-scheidsrechter volstonden, gaan nu 21 personen schuil achter dejurytafel. In Sportiom is een extra tribune voor de bemanning gebouwd.

Naast de juryleden, die al muisklikkend plussen en minnen op hunlaptopcomputers, zijn er twee controllers, twee videomensen, tweedatabeheerders en een speaker. De Nederlandse kampioenschappen van ditweekeinde waren de eerste in Nederland, waarin het nieuwe systeem, metherhaling op video, wordt gebruikt.

De Internationale Schaats Unie (ISU) is, zo vertellen de supergebruikersPeter Hordijk en Aart Blok, met een fijne bijdrage bijgesprongen, maar ookde eigen KNSB heeft betaald. Het setje computers kost 40 duizend euro.

Eerst was er om redenen van zuinigheid gedacht aan de aanschaf van zescomputers, maar dat plan haalde het niet. Nederland deed royaal. Hordijk:'We waren de eerste of tweede bond in de wereld die uiteindelijk hetsysteem kochten. We hadden nog duurder kunnen aanschaffen, metaanraakschermen, touch-screens. Maar die heeft de ISU al. Bij een groottoernooi brengen die zulke apparatuur al mee. Dan hoeven wij dat niet tehebben.'

Kunstrijden, het grote uithangbord van de Internationale Schaats Unie,de sport waarvoor de tv-zenders miljoenen betalen, geldt in Nederland alseen marginale sport. Wie bedenkt het om een Nederlands kampioenschap van2006 al in december 2005 te houden?

Het bord ONK 2006 - de O staat voor Open - hangt boven de Kiss & Cry. Waar een fraai sponsorbord zou horen, hangt een blauw zeil. Dat heeftniet met purisme of reclameverordeningen te maken, er is gewoon een gebrekaan belangstelling.

Bondssponsor Aegon voert in zijn logo de hardrijder, niet dekunstrijdster. Het zal de vijfhonderd kunstrijders in Nederland een zorgzijn. Zij hebben hun eigen wereld en hun eigen aanstekelijk enthousiasme.Vijftien clubs hebben ingeschreven, met illustere namen als Magic Skatesen Recreatie- en Kunstrijvereniging Pirouette.

De grootste club van Nederland is het organiserende BKV, de BosscheKunstrij Vereniging. Rond de 120 leden telt de ambitieuze club en dan benje meteen al de allergrootste van het land.

De strijd om het belangrijkste Nederlandse kampioenschap, dat bij devrouwen, is geen zaak waar thuisclub BKV zich in kan mengen. Die gaat delaatste jaren tussen Karen Venhuizen van het Groningse KCG en MartineZuiderwijk van het Haagse Houtrust.

De twee hebben een bekoelde verhouding, omdat zij beiden strijden om dieene plaats die Nederland bij grote toernooien beschikbaar heeft. Dezezondag gaat het eigenlijk om niets. Aan de Nederlandse titel zijn geeninternationale gevolgen verbonden.

Zuiderwijk heeft al de plaats op de EK toegewezen gekregen. 'Met 4-0gewonnen', zegt ze trots over de selectiewedstrijden waarin zij enVenhuizen duelleerden.

Deze dag wint Venhuizen evenwel en boekt haar zevende achtereenvolgendeNederlandse titel solo. Als haar dat duidelijk wordt in de Kus & Huil-hoek, snikt de Groningse het uit. Ze ligt in de armen van coach SylviaHoltes.

Het blijkt een reactie van verbijstering en geluksgevoel. KarenVenhuizen had niet meer verwacht te winnen na een val in de kür. Volgenshet nieuwe systeem kon haar evenwel weinig gebeuren. Maar er was ook eenonderlaag van teleurstelling. Voor Venhuizen is de winter van 2006 alvoorbij. Ze krijgt geen kans op nieuwe optredens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden