Meer punten gewonnen, toch verliest Roger Federer

Zelfs na de winnende bal van Andreas Seppi overheerste het ongeloof in de Rod Laver Arena. Was Roger Federer uitgeschakeld? Had de wanhoopslag waarmee de blonde Italiaan de laatste rally besloot de lijn werkelijk geraakt?

Roger Federer treurt om het verlies tegen de Italiaan Andreas Seppi. Beeld epa
Roger Federer treurt om het verlies tegen de Italiaan Andreas Seppi.Beeld epa

Ook Seppi reageerde verbaasd. 'Ik dacht dat ik de bal niet had gemaakt, maar het was een winner', bekende hij hoofdschuddend toen hij het matchpoint in gedachten terughaalde.

De wonderlijke forehand van Seppi maakte een abrupt einde aan wat lange tijd leek te zullen uitlopen op een ontsnappingsact van Federer. Zelfs na twee verloren sets zou hij zich als een duivelskunstenaar losmaken uit de knellende greep van de 30-jarige Italiaan, van wie hij in tien eerdere ontmoetingen nooit had verloren. Hij was immers sinds 2001 niet uitgeschakeld in de derde ronde van de Australian Open. De laatste elf jaar bereikte hij minimaal de halve finale: viermaal won hij de titel, voor het laatst in 2010.

Uiterste inspanning
Misschien was Federer ook wel ontsnapt als Seppi het eerste matchpoint niet had benut door de bal in een uiterste inspanning langs zijn opponent te zwiepen. De Italiaan ging onzekerder spelen naarmate de zege dichterbij kwam. Hij leek te geloven dat de sensationele overwinning hem niet toekwam.

Dat is allerminst verwonderlijk. In zijn laatste 23 wedstrijden tegen een toptienspeler droop hij als verliezer af. Nooit kwam hij bij een grandslamtoernooi verder dan de vierde ronde. Hij heeft zich al jaren verzoend met zijn lot. Hij behoort tot de spelers die een fatsoenlijk inkomen ontlenen aan het tennis, zonder zich illusies te maken over het winnen van titels.

Seppi viert de winst op Federer. Beeld reuters
Seppi viert de winst op Federer.Beeld reuters
Federer wist niet te ontsnappen. De vierde set verloor hij in de tiebreak. Beeld epa
Federer wist niet te ontsnappen. De vierde set verloor hij in de tiebreak.Beeld epa

'Ik heb vandaag zeker de verkeerde punten gewonnen', zei Federer berustend na de 6-4, 7-6, 4-6, 7-6, mogelijk nadat hij een blik op de wedstrijdstatistieken geworpen. Hij had een punt meer dan Seppi gescoord: 145 om 144. 'Het is een teleurstellend verlies.'

Australië houdt van Federer
De Australische tennisliefhebbers voelen met hem mee. Zij houden misschien nog wel meer van Federer dan van hun eigen spelers. De kranten rakelen elk jaar op dat hij zijn vrouw Mirka het hof maakte tijdens de Zomerspelen van Sydney, in 2000.

Ze schrijven over zijn jong overleden Australische coach Peter Carter, wiens ouders hij ieder jaar op zijn kosten uitnodigt om naar Melbourne te komen. En ze memoreren de tranen van geluk en verdriet die Federer heeft laten vloeien in de Rod Laver Arena.

Dit jaar zagen ze bovendien uit naar een ontmoeting tussen de gedistingeerde Zwitser en hun eigen rauwe talent, de flamboyante Nick Kyrgios. Het beloofde een botsing van karakters te worden, met Federer als verpersoonlijking van de tennistraditie en de 19-jarige Australiër als ontregelend, opstandig talent dat zich weigert te schikken naar de mores van zijn sport.

Federers vroegtijdige uitschakeling past in de trend die hij in 2013 onbedoeld inzette. Tot dat jaar bereikte hij bij grandtoernooien minimaal de kwartfinale. Die vanzelfsprekendheid is verdwenen, met uitschakelingen in de tweede ronde van Wimbledon (2013), de vierde bij de US Open (2013) en de vierde op Roland Garros (2014).

Oudste toernooiwinnaar
Toch begon de 33-jarige Federer vol verwachting aan de Australian Open na zijn 83ste toernooizege (en duizendste profzege) in Brisbane, begin januari. Hij geloofde oprecht dat hij de oudste toernooiwinnaar kon worden sinds de Australiër Ken Rosewall, die in 1972 op 37-jarige leeftijd won. Hij raakte zelfs niet ontmoedigd door het speelschema, dat duels met Andy Murray, Rafael Nadal en Novak Djokovic in het vooruitzicht stelde.

Fysiek kende hij geen problemen. Hij voelde zich vertrouwd met het grotere racketblad waarmee hij sinds vorig jaar speelt. En hij genoot van de aanvallende speelstijl die hij zich met behulp van zijn Zweedse coach en service-volley-specialist Stefan Edberg heeft eigen gemaakt.

Toch was juist die strijdwijze mogelijk de sleutel tot zijn uitschakeling. Hoewel hij niet sterk serveerde (59 procent van zijn eerste opslagen in) bleef hij onophoudelijk het net opzoeken. Zelfs op de service van Seppi probeerde hij vaak naar voren te komen, via de vrijwel uitgestorven grasmethode genaamd 'chip and charge'.

Zijn aanpak leverde een aantrekkelijk en gevarieerd spelbeeld op, maar te vaak greep hij naast de belangrijke punten. Het kostte Seppi betrekkelijk weinig moeite om hem te passeren aan het net. Zelfs na twee verloren sets koos Federer er niet voor om de Italiaan vanuit het achterveld te bestrijden, de methode waarmee hij zijn tien eerdere overwinningen behaalde. Hij bleef hardnekkig aanvallen, misschien vanuit een diepere gedachte. Als hij de nummer 46 van de wereld niet eens met gevarieerd netspel kan verslaan, heeft hij ook geen schijn van kans tegen Murray, Nadal of Djokovic.

Op zijn mislukte tactiek ging Federer na de nederlaag niet in. Hij hield het op een slechte dag, waaraan geen conclusies te verbinden waren. En hij feliciteerde Seppi met een zege die de Italiaan nooit zal vergeten.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden