Meer duidelijkheid over pact FIFA-officials

Er wordt steeds meer duidelijk over het pact dat vijf toenmalige FIFA-bestuurders eind 2010 sloten bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Dat kan ertoe leiden dat de stemming opnieuw moet plaatsvinden.

FIFA-bondsvoorzitter Ángel Maria Villar had een groot belang bij de stemming over de toewijzing van de WK's 2018 en 2022. Beeld ANP

De wereldvoetbalbond kan oordelen dat zo'n een-tweetje de ethische regels schond. Bestuurders worden geacht een objectieve keuze te maken als ze bepalen welk land een WK mag organiseren. Zuid-Amerikaanse bestuurders ontvingen volgens Braziliaanse media geschenken die mogelijk niet binnen de regels vallen, zoals een horloge.

Qatar werd in december 2010 aangewezen als organisator van het WK 2022, Spanje legde het als kandidaat voor 2018 af tegen Rusland. Beide WK's zijn momenteel onderwerp van onderzoek door zowel de Amerikaanse als de Zwitserse autoriteiten. Qatar en Rusland ontkennen dat ze vals hebben gespeeld. 'Als iemand bewijs heeft, laat het dan zien', zei de Russische president Poetin vrijdag.

Groot belang

Al langer gaan er geruchten dat Qatar en Spanje de handen ineensloegen en bestuurders overhaalden op hun WK-bids te stemmen. Tegen het Braziliaanse Terra erkent het toenmalige FIFA-bestuurslid Ricardo Teixeira het bestaan van zo'n pact: 'Zuid-Amerika stemde op Qatar. En gelet op de keuzes die we hadden, steunden we voor 2018 natuurlijk Villar.'

De Spaanse bondsvoorzitter Ángel Maria Villar zetelt nog altijd in het uitvoerend bestuur van de FIFA. Hij bepaalde met 21 anderen, onder wie scheidend voorzitter Sepp Blatter, aan wie de WK's van 2018 en 2022 werden toegewezen. Villar had bij die stemming een groot belang: hij zat het bid voor dat Spanje en Portugal samen hadden ingediend.

Teixeira noemt het 'logisch' dat de drie Zuid-Amerikaanse FIFA-bestuurders met wie Villar een sterke band onderhield, hem steunden. Ook had het bid dankzij Portugal een streepje voor bij de Braziliaanse voetbalbond, vanwege de onderlinge historische band.

Ook de inmiddels overleden Argentijn Grondona en de Paraguayaan Leoz stemden op Spanje/Portugal. Leoz prijkt op een opsporingslijst van Interpol en is een van de veertien voetbalofficials die volgens de Amerikaanse autoriteiten miljoenen dollars met hun corrupte handelingen verdienden.

Mohammed Bin Hammam

Teixeira, Grondona, Leoz en Villar behoorden tot het zevental dat volgens het boek The Ugly Game eveneens in zijn geheel op Qatar stemde. Van dat gezelschap maakte ook de door de FIFA geschorste Mohammed Bin Hammam deel uit. Hij zette alles op alles om stemmen voor zijn Qatar-bid binnen te halen en kon zich via Zuid-Amerika en Spanje van vier stemmen verzekeren. Qatar won met veertien stemmen de verkiezing, tegen de acht van de VS.

Teixeira ontkent dat hij zich heeft verrijkt via zijn stem, hoewel hij volgens de Braziliaanse autoriteiten om die reden 30 miljoen euro kreeg overgemaakt door bedrijven uit Qatar. Hij spreekt tegen dat de toenmalige Qatarese emir Hamad bin Khalifa Al Thani hem, Grondona en Leoz in januari 2010 een gouden horloge cadeau deed op een golfbaan in Rio de Janeiro.

Teixeira: 'Het was een druk restaurant, vol clubleden, politiemensen en personeel. Hoe had hij me daar een horloge moeten geven? De emir heeft me geen horloge gegeven, geen waterijsje, niets. Dit is belachelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden