Medvedev: uitsluiting Rusland van Paralympics klap voor alle gehandicapte sporters

Rusland doet niet mee aan de Paralympische Spelen. Het internationaal sporttribunaal CAS wees vandaag het beroep van de Russen af en oordeelde dat het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) in haar recht staat om deze beslissing te nemen. De Russische premier Dmitri Medvedev noemde de beslissing een klap voor álle gehandicapte sporters.

Aleksey Ashapatov Beeld reuters
Aleksey AshapatovBeeld reuters

Medvedev meent dat er met twee maten wordt gemeten en dat het vooral een kwestie van politiek is. 'In sommige landen vinden ze heel snel doping, in andere niet', reageerde hij.

Het IPC schorste Rusland vanwege de ontdekking van een groot door de Russische overheid georganiseerd dopingprogramma. De president van het IPC noemde de Russische praktijken 'een ongekende aanval op schone atleten zijn'

'Het is onze verantwoordelijkheid te zorgen voor een eerlijke competitie, zodat atleten gerust kunnen zijn dat ze onder gelijke omstandigheden strijden. Dit is van vitaal belang voor de integriteit en geloofwaardigheid van de paralympische sport, en om dit te bereiken is het van fundamenteel belang dat elk lid zich aan de regels houdt', aldus het IPC begin deze maand in een verklaring.

De Russische paralympiër Alexander Makarov. Beeld afp
De Russische paralympiër Alexander Makarov.Beeld afp

'Proportionele sanctie'

Het CAS oordeelde dat het IPC geen regels heeft geschonden in de strafzaak en achtte de sanctie bovendien proportioneel. Het tribunaal merkte ook op dat de Russen geen enkel bewijs konden overleggen om de beschuldigingen van dopinggebruik te weerleggen. Volgens de Russische minister van Sport is de ban ongeoorloofd en politiek gemotiveerd, liet hij in een reactie weten.

De diskwalificatie betekent dat 267 Russische sporters de Paralympische Spelen missen. Bij de vorige Paralympische Spelen eindigde het Russische team op de tweede plaats in het medailleklassement, achter China. Rusland won 102 medailles, waaronder 36 keer goud.

Het IPC gaat met de ban een stap verder dan het IOC, dat het al dan niet deelnemen van Russen op de Spelen aan de betreffende internationale sportbonden liet. Die lichtten vervolgens hun bestand door, wat onder meer leidde tot uitsluiting van de gewichtheffers. Atletiekbond IAAF had eerder al tot een algehele schorsing besloten. Aan het zondag afgesloten toernooi deden 271 'schoon verklaarde' Russen mee, terwijl Rusland eigenlijk 389 sporters wilden afvaardigen.

De Paralympische Spelen worden van 7 tot en met 18 september gehouden in Rio.

Waarom worden de Russische paralympiërs wel gestraft?

Het IPC doet wat het IOC niet durfde: een ban uitroepen over de Russische sport. Waarom zien we wel Russische olympiërs op de Spelen, maar volgende maand geen paralympiërs?

Extra plaatsen voor Nederland

Voor Nederland betekent de uitsluiting van Rusland dat de Nederlandse ploeg wordt uitgebreid met twaalf sporters: een team zitvolleybalsters en nog twee atleten. 'We hadden al een heel mooi team en dat is nu nog eens uitgebreid. Sinds het bericht van de schorsing van het Russisch Paralympisch Comité, zijn deze sporters weer in voorbereiding gegaan. Zij hebben zich de afgelopen twee weken vol ingezet en ik heb veel bewondering voor hun flexibele instelling', reageerde chef de mission André Cats.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden