'Medisch mirakel' Leaney hoeft zich niet in te spannen

Stephen Leaney hoefde op de laatste dag niet meer tot het uiterste te gaan. De 32-jarige Australiër handhaafde zijn voorsprong en pakte in Noordwijk voor de tweede keer de open Nederlandse titel en de bijbehorende hoofdprijs van een half miljoen gulden....

Leaney is een medisch mirakel onder de golfers. In het begin van zijn carrière werd hij getroffen door een levensgevaarlijke aandoening, waarbij zich in een slagader een bloedprop vormde. Bij de operatie werden twee ribben doorgezaagd. De revalidatie kostte hem anderhalf jaar.

In 1998 was hij zover hersteld, dat hij zich in Hilversum de sterkste toonde. Daar was het zaterdag slecht weer en toernooidirecteur Robbie van Erven Dorens mocht zich gelukkig prijzen met de verhuizing naar de kust, waar het zonnetje zich regelmatig liet zien en de wind ontbrak. Dat maakte het een stuk gemakkelijker en voorspelbaarder.

Terwijl in de groep voor hem Cabrera, Groenberg en Langer beurtelings slagen misten, behoefde Leaney alleen geduld te oefenen tot de birdies zouden vallen. Toen dat na de zevende en negende ook op de elfde gebeurde, was de strijd in feite gestreden. Zelfs Lee Westwood, die vorig jaar een spectaculaire inhaalrace bekroond zag, gaf het op.

'Die Hollandse banen liggen me wel. Niet al te lang, precies geschikt voor mijn lengte', concludeerde Leaney na vier rondjes waarin hij tegenover één bogey op zaterdag, toen de bal de hole lipte, niet minder dan twintig birdies stelde. Bernhard Langer, een andere oud-winnaar, werd uiteindelijk tweede met een achterstand van vier slagen.

Met zijn overwinning verdubbelde Leaney in één klap zijn jaarinkomsten. Na Hilversum en de twee toernooien die erop volgden, was er weinig meer van hem vernomen. Bovendien kreeg hij moeilijkheden met zijn swing. De nieuwe trainer Dennis Pugh en een andere houding brachten juist op tijd baat.

In het aantal birdies werd Leaney ruimschoots overtroffen door Mathias Grönberg. Die maakte er 25. Genoeg om het toernooi te winnen, ware het niet dat de Zweed zo nu en dan de fout inging. Zoals op de laatste hole, toen hij met een slechte chip en een slechte putt de hole miste en honderdduizend gulden moest inleveren aan Bernhard Langer, die ook al het meeste startgeld in zijn zak had gestopt.

Ralph Miller had een dramatisch weekeinde. De 67 en 72 van de eerste twee dagen liet hij volgen door een 80 en een 74. Na het wegblijven van Rolf Muntz en het afvallen van Maarten Lefeber stond hij ineens in het middelpunt van de belangstelling.

Die druk was hem te zwaar geworden, al vond de 24-jarige speler uit Schoorl dat hem dat eigenlijk niet had mogen overkomen. 'Opeens was het gevoel er niet meer. Dat is iets wat je alleen jezelf kunt verwijten. Maar afgezien daarvan: ik vind dat je het als Nederlander niet kunt maken hier weg te blijven zoals Muntz deed.'

Met een veel gelijkmatiger score (69, 73, 72, 72) plaatste Hayo Bensdorp zich uiteindelijk als beste Nederlander in de belangstelling van sponsors. 'Laten we het in elk geval hopen', aldus de 31-jarige speler uit Weesp. Sinds Bens dorp zijn tourkaart kwijtraakte, is hij afhankelijk van invitaties van Challenge-evenementen.

'Ik kan de mensen verzekeren, dat het daar geen vetpot is. Je moet er harder werken, omdat er per evenement minder mensen doorgaan en het prijzengeld is minder dan eentiende van wat er op de Europese tour wordt betaald.' Bensdorp zelf haalde in zes toernooien eenmaal de cut en kreeg daarvoor 500 dollar.

Zijn kosten zijn echter niet veel lager dan die van zijn collega's op de Europese tour: ook Bensdorp heeft naast een technische coach iemand die hem mentaal begeleidt. Soms komt daar nog een specialist bij, zoals de Britse putting-goeroe Harold Swash bij wie hij zich vervoegde, toen hij problemen had de bal erin te krijgen. Hij kreeg vijf uur les, maar had een half jaar nodig om zich het geleerde eigen te maken. Op Noordwijk betaalde zich dat uit: elke korte putt was raak. 'Daardoor en door die geweldige chip op de negende, heb ik mijn spel bij elkaar kunnen houden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden