Mediagids Olympische Spelen

RADIO..

Door Wilco Dekker en  Thijs Hartveld

Elke ochtend tussen zes en negen zijn erOlympische blokken in het Radio 1 Journaal. Tijdens het schaatsen zendt RadioOlympia uit. Een primeur! Want Met het Oog opMorgen, de dagelijkse klassieker op Radio 1, metonder anderen Tijs van en Brink en John Jansen vanGalen, is voor het eerst in de 34-jarige historie tweekeer alleen via internet te beluisteren: op dinsdag16 en donderdag 18 februari, als Radio Olympiarespectievelijk de 500 en 1000 meter bij de vrouwenuitzendt.

NOG MEER RADIO

DJ Edwin Evers is voor Radio 538 in Vancouver enontvangt in Evers Staat Op medaillewinnaars. Hij praatmet sporters en politici; elke ochtend zijn er optredensvan artiesten als Guus Meeuwis en Jan Smit.

TELEVISIE

NOS Sporthaters hoeven Nederland 1 de komende twee weken niet in te schakelen: daar zijn de Olympische Spelen tezien. Omdat het negen uur vroeger is in Vancouver dan bij ons, wordt het avond- en nachtwerk. Na het Sportjournaal, elkeavond om vijf voor zeven, begint OS Live, dat tot een uur of zes de volgende ochtend duurt: veel kunstrijden,skiën en ijshockey. Een op de vijf Nederlanders schijnt op te willen blijven, voor wie dat niet wil, is er elke ochtendvan zeven tot negen uur de Olympische samenvatting. Dat wordt geen gezellige ochtendshow à la StudioSportwinter, zoals vier jaar geleden in Turijn, maar sec vanuit Hilversum de samenvattingen van de avond en nachtervoor, elk half uur onderbroken voor het Journaal. Om acht uur wordt er live geschakeld naar de Olympic Oval, waar het dan elf uur ‘s avonds is, voor delaatste stand van zaken. Na het schaatsen is er 's middags van kwart over twaalf tot een uur eensamenvatting te zien. In de weekeinden zijn de samenvattingen ’s ochtends van acht uur tot tienuur.

NOG MEER TV

RTL Boulevard heeft drievoudig kampioeneMarianne Timmer weten te strikken als deskundige– ook voor 'de laatste ijskoude nieuwtjes'.Vanaf morgen elke werkdag om 18.30 uurbij RTL4.

EUROSPORT

Voor de hardcore-liefhebbers:Eurosport zendt alles live uit, 24 uur per dag.Vanaf de openings-ceremonie, morgennachtom drie uur, tot en met de slotceremonie,zondag 28 februari.

WIE?

Vanuit de Olympic Oval, het zenuwcentrum voor de NOStijdens de Spelen, zijn Mart Smeets en Dione deGraaff de centrale presentatoren. Frank Snoeks,Herbert Dijkstra en Martin Hersman verzorgen hetcommentaar bij het schaatsen. De analytici zijn BartVeldkamp en Ria Visser. ‘Special reporter'voor internetradio en televisie is ErbenWennemars. Evert ten Napel doet hetskieën, Hans van Zetten het kunstrijden en JeroenGrueter het ijshockey.

DE SPELEN ONLINE

Met zestien dagen sport is eengids wel handig.Deze iPhone-applicatievormt een wegwijzer door dechaos die de Winterspelen heet.http://tinyurl.com/yl4dks2

Hoe laat moeten de mannenrodelen? Via deze link kan decomplete kalender van deOlympische Spelen wordengedownload. En dan verschijntdie ook nog eens mooi in deOutlook-mailbox.http://tinyurl.com/ykje34s

Bindt Sven Kramer zijn veters al onder?Heeft Nicolien Sauerbreij haar snowboardal ingewaxt? De NOS verzamelt alletweets van de Nederlandse sporters inVancouver op: http://tinyurl.com/yla59zp

De NOS smst je wakker voor de schaatswedstrijdenmidden in de nacht. Hetbericht wordt tot drie minuten vooraanvang van een wedstrijd verstuurd. http://nos.nl/os2010/extra/sms/

Nog meer NOS. Op de website van deomroep is tijdens de Spelen eenlivestream te zien met beelden vanuitVancouver. http://nos.nl/os2010/

Ook Eurosport laat de Spelen nietongemerkt voorbij gaan. Met deEurosport Live Player kan iedereen, tegenbetaling, alles live volgen via de computer. http://tinyurl.com/maom6v

HOOGTEPUNTEN VOOR IN DE AGENDA

Zaterdag is het meteen raak met de 5 kilometervoor mannen, van 21u - 23.30u, met SvenKramer. De voorbeschouwiing begint om 20.30u.

Zondagavond zijn er weer medaillekansen, op de3 kilometer voor vrouwen, met Ireen Wüst.Uitzending van 22u - 23.45u, voorbeschouwingom 21.30u.

De 500 meter mannen, in twee runs, wordtmaandagnacht uitgezonden, van 00.30u -03.45u. De vrouwen sprinten een dag later, van22u - 01.00u

Bij de 1.000 meter hetzelfde patroon: demannen van 01.00 u - 02.30u woensdagnacht,de vrouwen donderdagavond van 22.00u -23.30u.

Ook de 1.500 meter mannen valt ongunstig,zaterdag 20 februari van 01.15u - 03.00u.Dezelfde afstand bij de vrouwen is zondagnachtvan 0.00u - 01.30u.

De 10 kilometer valt weer goed, dinsdag 23februari van 20.00u - 22.45u

Ook de 5 kilometer is goed te doen, woensdag24 februari van 22.00u - 23.30u.

Vrijdag en zaterdag zijn de toetjes in de vorm vande ploegenachtervolging, 21.30u - 23.00u.

Maar er is meer dan schaatsen. SnowboarderNicolien Sauerbreij komt vrijdag 26februari in actie, van 19.00u - 23.00u.

Ook de tweemansbob heeft kans op eenmedaille. Die komt zondag 21 februari in actie,vroeg in de nacht voor de eerste en tweede runen 22.30u voor de beslissende derde en vierderun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden