Medaille lonkt voor de Nederlandse volleybalsters

Vijf keer gespeeld, vijf keer 3-0 gewonnen en voor het eerst sinds 2003 weer bij de Final Four op een EK; steeds nadrukkelijker lonkt een medaille voor de Nederlandse volleybalsters.

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Met het eveneens ongenaakbare Italië heeft Nederland zich tijdens het EK in Polen opgeworpen als titelkandidaat, al moeten de zwaarste confrontaties nog komen. Vanavond het opvallend fletse Rusland, zaterdag in de halve finales in elk geval niet Italië. Zelden heeft de weg naar een finale er zo puntgaaf bijgelegen als in Lodz.

Aanvoerder Manon Flier noemde het een doorbraak dat Nederland voor het eerst sinds zes jaar in Europees verband om de prijzen speelt. Zeg tegen bondscoach Avital Selinger niet dat het ook tijd werd. Hij zal je bestoken met statistieken om te bewijzen dat de Nederlandse ploeg al jaren op topniveau acteert. Maar pas in Polen lijken alle puzzelstukjes op hun plek te vallen. ‘Nederland heeft misschien niet de beste individuen’, vertelde de Belgische bondscoach Gert van den Broek. ‘Maar zie maar eens een punt tegen ze te scoren. De ploeg oogt harmonieus.’

Drie keer danste België aan de hand van de ontketende De Carne voor de troepen uit. In elke set moest het Nederlandse team een nadelige marge van vijf, zes punten wegwerken. Maar juist in die fases manifesteerde Nederland zich als een hecht collectief. Kim Staelens heeft misschien niet de mooiste set-up naar de buitenkant, haar spel is wel uiterst efficiënt.

Ze heeft bovendien een ‘doortikbal’ als extra wapen en vormt met Caroline Wensink een uitstekend blok. Zo behield ze ook tegen haar voormalige landgenoten de regie. ‘Het blijft spannend om tegen België te spelen’, zei de 27-jarige Kim Staelens. ‘West-Vlaanderen is nooit ver weg voor mij. Er liggen zoveel herinneringen.’

Haar een jaar oudere zus Chaine speelde een sleutelrol tegen haar oude vriendinnen. Haar opslagen bleken een kwelling voor de Vlaamse Vindevoghel en libero Van Vaerenbergh. Drie maal produceerde Chaine Staelens een dodelijk serviceserie: van 14-14 naar 20-14 in de eerste set, van 15-15 naar 20-15 in de tweede reeks en van 17-16 naar 21-16 in de derde set.

Ook voor de 1.94 meter lange passer/loper was het een speciale ontmoeting geweest met het moederland. Chaine Staelens: ‘Ik heb met diverse spelers in de jeugdselecties gezeten. Ik ben altijd meer Nederlands geweest dan Belgisch. Maar ik heb vijftien jaar in Vlaanderen gewoond. België zit diep in mij.’

De Belgische vedette De Carne, lachend: ‘Ik heb Chaine gevraagd of ze het West-Vlaams nog beheerste. Ze beloofde me tijdens de wedstrijd in dat dialect te beantwoorden.’ En relativerend: ‘Chaine maakte het verschil met haar service. Het Belgische team mist nog ervaring. Ik ga nu duimen voor de Nederlandse ploeg.’

Het was volgens bondscoach Selinger de verdienste geweest van De Carne, het enfant terrible dat na drie jaar terugkeerde in de Belgische ploeg, dat Nederland in elke set op achterstand werd gezet. Maar Selinger heeft zoveel troefkaarten achter de hand dat elke tegenstander met verschillende opties wordt geconfronteerd.

Flier is niet alleen de hakker van achter de driemeterlijn, ze kan ook moeiteloos fungeren als tweede spelverdeler. Libero Van Tienen ‘keepte’ tegen België met inzicht én hartstocht, aan de buitenkant tikten Chaine Staelens en Debby Stam de punten bij elkaar. En als de formidabele Visser op midden werd vastgezet door het Belgische blok scoorde Wensink wel met haar ‘omloopbal’.

Alle speelsters prijzen de teamgeest in de ploeg, in de eindfase van het EK zal ook hun mentale weerbaarheid worden getest. Het is vaak de achilleshiel geweest van de volleybalsters, maar in Polen stralen ze een welhaast serene rust uit. Een achterstand leidt vooralsnog niet tot verkramping.

Selinger beloofde vandaag in het laatste groepsduel niets weg te geven aan de Russinnen, die na hun pijnlijke 3-1 nederlaag tegen Polen in een netelig parket zijn geraakt. Alleen een zege op Nederland brengt Rusland nog bij de laatste vier, anders zullen 13.000 Poolse fans ook tijdens het slotweekeinde voor een fantastische ambiance zorgen in de Atlas Arena.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden