Analyse

Max Verstappen legt haperende regelgeving in Formule 1 bloot

Alsof het een stoelendans was, zo ging de derde plek van de Grote Prijs van Mexico zondag eerst naar Max Verstappen, daarna naar Sebastian Vettel en uiteindelijk naar Daniel Ricciardo. Als het rumoer na de race iets toont, is het wel dat er van alles mis is met de regels in de Formule 1.

Lennart Bloemhof
Max Verstappen (L) leek eerst als derde te eindigen, maar kreeg direct na de race een tijdstraf van vijf seconden. Beeld getty
Max Verstappen (L) leek eerst als derde te eindigen, maar kreeg direct na de race een tijdstraf van vijf seconden.Beeld getty

Diep in de Nederlandse nacht besloot de wedstrijdleiding Ferrari-coureur Vettel alsnog te straffen voor zijn verdediging ten opzichte van Ricciardo. De Duitser kreeg een tijdstraf van tien seconden en viel daarmee terug naar de vijfde plek. Verstappen, die zijn podiumplek direct na de race al kwijtraakte door een tijdstraf van vijf seconden wegens het afsnijden van een bocht, schoof door de straf weer op naar plaats vier.

Niet vaak werd er zoveel geschoven in de uitslag van een Formule 1-race en voor de zoveelste keer dit seizoen ging het na een Grote Prijs over Max Verstappen. Want had de Nederlander niet Vettel voorbij moeten laten gaan in de slotfase? Hij verremde zich bij het verdedigen van zijn positie en schoot daardoor rechtdoor in een bocht. Nee, zei de Nederlander zelf na afloop van de race.

Beide Mercedessen schoten namelijk in de eerste bocht van de race ook rechtdoor en die werden niet bestraft door de wedstrijdleiding. Prima dat er regels zijn, was het betoog van Verstappen, maar laat die dan voor iedereen gelden.

Scheldkanonnade Vettel

Dat Sebastian Vettel een andere mening had, was wel te merken aan zijn scheldkanonnade over de boordradio toen Verstappen hem niet voorbij liet gaan. Toen hij Daniel Ricciardo door het oponthoud zag naderen in zijn spiegel werd hij nog bozer. Dat zijn derde plek hem na de race alsnog werd afgenomen zal voor een kleine ontploffing hebben gezorgd in huize-Vettel.

Bij Red Bull moet de straf voor de Duitser voor het nodige leedvermaak hebben gezorgd. Vettel is het eerste slachtoffer van een regel die indirect door Verstappen in het leven is geroepen. Na de Grote Prijs van België klaagden coureurs, met Ferrari-mannen Kimi Räikkönen en Vettel voorop, steen en been over het verdedigen van Verstappen. Hij zou tijdens het remmen van de racelijn zijn afgeweken en dat was volgens Verstappens collega's levensgevaarlijk.

'Het is wachten op een zware crash', zei Räikkönen. Toen Verstappen volgens de coureurs bij de Grote Prijs van Japan zijn plek opnieuwe op een ongeoorloofde manier verdedigde was de maat vol. Verstappen kreeg een race later in de Verenigde Staten de wind van voren tijdens de coureursvergadering en racefederatie FIA kondigde aan strenger te kijken naar verdedigen in de remzone.

Om die reden kon de wedstrijdleiding het verdedigen van Vettel ten opzichte van Ricciardo zondag niet door de beugel laten gaan, al was het maar om de eigen geloofwaardigheid te behouden.

Pikt de F1 de streken van Pietje Bell?

De een vindt Max Verstappen een roekeloze puber die zijn plek niet kent. De ander ziet in hem alles wat de Formule 1 al jaren mist. Zal de bekendste autosportklasse de Nederlandse coureur omarmen? (+)

Sebastian Vettel (R). Beeld epa
Sebastian Vettel (R).Beeld epa

Invloed op race

Verstappen legt met zijn gewaagde manier van racen en lak aan de ongeschreven regels wekelijks de hiaten in de spelregels van de Formule 1 bloot. Ja, er werd de afgelopen jaren zo af en toe geklaagd over de willekeur rond straffen in de Formule 1. En ja, de regels voor het verdedigen in de remzone waren in het vuistdikke regelboek van racefederatie FIA vaag. Maar dat het invloed had op een race, kwam een enkele keer per seizoen voor. De ophef ebde daarna snel weg. Als er iemand daarom schuldig is aan het gegoochel met de derde plek na de race in Mexico, is het racefederatie FIA.

Bij Verstappen zorgt de vage regelgeving voor polarisering rond zijn persoon. De een vindt hem een arrogante puber die zijn plek niet kent. 'Zijn talent staat buiten kijf, maar dat gooit hij te grabbel met al die stomme acties', zei race-icoon Niki Lauda zondag nog.

De ander vindt dat zijn bravoure precies datgene is wat de Formule 1 al jaren miste. Aan racefederatie FIA de taak nu eindelijk eens duidelijk te maken welke Verstappen de Formule 1 wil hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden