NieuwsJonge sporters

Maurits Hendriks (NOCNSF) waakt voor al te jonge sporters op Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een nieuwe accreditatie bedacht om ouders of verzorgers van minderjarige sporters toegang te verlenen tot het olympisch dorp. Dat zegt technisch directeur van sportkoepel NOCNSF Maurits Hendriks. De accreditatie is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat jonge olympische sporters beter worden beschermd op de Spelen.

De Britse skateboardsensatie Sky Brown, zal volgend jaar op de Spelen dertien jaar oud zijn.  Beeld AFP
De Britse skateboardsensatie Sky Brown, zal volgend jaar op de Spelen dertien jaar oud zijn.Beeld AFP

Voorheen werd familie juist zoveel mogelijk op afstand gehouden. ‘Er kan zo’n accreditatie aangevraagd worden, maar het is geen verplichting. Het is goed dat er meer aandacht voor dit onderwerp is, maar ik weet niet of dit de juiste koers is. Het is de vraag of je zulke jonge sporters überhaupt op die leeftijd al in de spotlights moet zetten, zegt Hendriks.

Omdat het IOC zelf geen leeftijdsgrens hanteert voor deelnemers, komt het af en toe voor dat er kinderen in olympische ploegen zitten. De internationale sportbonden bepalen zelf welke minimumleeftijd er gehanteerd wordt voor olympische deelname. In het turnen werd de minimale leeftijd een aantal keer aangepast. In 1997 werd de grens voor het laatst aangepast van vijftien jaar zestien jaar.

Turnsters mogen nu hun debuut op een groot toernooi maken in het jaar dat ze zestien worden. De leeftijdsgrens werd opnieuw opgehoogd om kindsterren beter te beschermen, zoals de Roemeense Nadia Comaneci, die in 1976 op 14-jarige leeftijd olympisch goud won in Montreal. Landen als China staan erom bekend de leeftijdsgrens te ontwijken door te sjoemelen met paspoorten zodat turnsters toch als kind in actie kunnen komen, wanneer ze bepaalde bewegingen makkelijker aanleren en uitvoeren.

Hendriks wil dat er kritisch wordt gekeken naar de minimumleeftijden in de olympische sporten. Hendriks heeft er bij het IOC voor gepleit om de minimumleeftijd voor turnen nog een keer te verhogen naar aanleiding van de vele misstanden in die sport. Zijn oproep vond weinig gehoor, zegt Hendriks. ‘Er werd niet echt op gereageerd. Bij het IOC heb je twee groepen die invloed hebben. Eén groep denkt vanuit het belang van de atleet, de andere vanuit het belang van medailles en inkomsten.’

Wat een goede leeftijd zou zijn voor een olympisch debuut, weet Hendriks niet precies. ‘Dat is best ingewikkeld. Wanneer vinden we dat een sporter voldoende gevormd is om op zo’n groot podium actief te kunnen zijn? Je wil dat iemand fysiek een bepaald niveau heeft bereikt, maar ook dat een talent in de opleiding weerbaar is gemaakt en voor zichzelf op kan komen.’

In veel andere sporten gelden er geen minimumleeftijden voor deelname aan grote wedstrijden. Dat komt de Britse skateboardsensatie Sky Brown goed uit. Het jonge talent zou dit jaar twee weken na haar twaalfde verjaardag in Tokio in de schijnwerpers staan. Vanwege het uitstel van de Spelen is dat niet gebeurd, maar volgend jaar zal ze met een leeftijd van dertien jaar nog extreem jong zijn tussen de andere atleten in het olympisch dorp.

De voorgenomen deelname van de Britse skateboardster zorgde voor veel discussie bij de nationale sportbonden. ‘Als je iemand van twaalf in zo’n olympische ploeg stopt, krijg je enorme leeftijdsverschillen. Is het wel wenselijk dat zo’n meisje in een groep komt waar ook volwassen mannen van dertig in zitten? Is ze wel genoeg mentaal gevormd om op zo’n groot podium actief te zijn’, vraagt Hendriks zich af.

In Nederland is Keet Oldenbeuving de jongste kanshebber op een olympisch ticket. De skateboardster had haar olympische debuut dit jaar op vijftienjarige leeftijd kunnen maken. Het jonge talent werd op tienjarige leeftijd al gevolgd in de documentaire Skatekeet. Ze is nog niet zo bekend als haar beroemde Britse collega Brown, die al een boek uitbracht, een eigen sieradenlijn heeft, onlangs een single uitbracht en wordt door 190 duizend personen gevolgd op YouTube.

Zwemster Marrit Steenbergen was 16 tijdens de Spelen van Rio

Marrit Steenbergen was in 2016 op de Olympische Spelen in Rio de jongste deelnemer van de Nederlandse ploeg. Ze zwom op 15-jarige leeftijd wereldtijden, werd de nieuwe Ranomi Kromowidjojo genoemd en maakte haar olympisch debuut toen ze 16 was. Daarna stokte haar ontwikkeling en raakte ze in een motivatiedip.

‘Ik had me iets anders voorgesteld van de Spelen. Ik dacht dat het één groot feest was, maar de sfeer in de ploeg was gespannen. Ik zwom ook niet mijn beste tijden, daar baalde ik van. Ik heb niet het idee dat ik toen te jong was, maar ik beleef mijn sport wel anders nu ik vier jaar ouder ben.

‘Na de Spelen raakte ik in een dip. Mentaal en fysiek liep het niet lekker. Ik kreeg last van een blessure aan mijn schouders, waardoor zwemmen pijn deed. Ik gebruikte mijn schoudergewricht niet goed. Soms voelde het na vijftig meter al alsof ik verzuurd was. Dan moest ik rugcrawl zwemmen omdat het echt niet anders ging. Dat was een lastige periode die lang duurde.

‘Mijn school ging in die tijd ook niet goed en ik verhuisde naar Eindhoven, waar ik aan moest wennen. Ik was gezakt voor mijn eindexamen en deed vakken over waar ik moeite mee had. Ik heb een tijd getwijfeld of ik nog wel door wilde gaan met zwemmen. Ik had zin om even wat anders te doen. Terwijl de rest van de ploeg naar de WK ging, kreeg ik vakantie. Ik ben in een pizzeria gaan werken, maar dat maakte me ook niet gelukkig.

‘Jong pieken is niet altijd leuk als je daarna nooit meer aan die tijden komt. Dat motiveert niet. Ik kan er ook niets aan doen dat ik toen zo snel zwom voor mijn leeftijd. Ik trainde niet meer dan anderen. Ik word al een tijdje niet meer de nieuwe Ranomi genoemd. Zij was ook op jonge leeftijd al heel goed, maar haar ontwikkeling ging wel door en die van mij niet op dezelfde manier.

‘Er zijn altijd meerdere redenen waarom dat zo gaat. Ik heb besloten door te gaan met zwemmen, ik wil nog een keer naar de Spelen en misschien daarna nog wel een keer. De pijn in mijn schouders is weg, het plezier is terug. Zwemmen is nog steeds mijn leven. Ik probeer me nu te kwalificeren voor een plek in de estafette van de 4x100 vrij. Als ik me ook individueel wil kwalificeren moet ik Ranomi en Femke voorbij, die gaan nog wel een stuk harder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden