Massale rellen bij kampioensfeest

Politieagenten hebben zondagavond gericht geschoten op Feyenoord-aanhangers, nadat in Rotterdam hevige rellen waren uitgebroken, volgend op de huldiging van de nieuwe landskampioen voetbal....

Van onze verslaggevers

De schietpartij deed zich voor op het Stadhuisplein. Een aantal agenten werd bedreigd door een groep van ongeveer negentig jongeren, aldus een woordvoerder van de politie. Daarop schoten zij eerst in de lucht, en daarna gericht op de menigte. De drie gewonde Feyenoord-supporters konden na behandeling het ziekenhuis verlaten.

Overal in het centrum van Rotterdam was het gisteravond onrustig. De politie probeerde de Coolsingel en het Stadhuisplein te ontruimen. Vervolgens verspreidden de voetbalsupporters zich over de rest van de binnenstad. Daar werd opnieuw gevochten met de Mobiele Eenheid.

Op de Lijnbaan werden de ruiten van een sportartikelenwinkel vernield. Jongeren gingen er vandoor met de goederen uit de etalage. Ook elders in de stad gooiden relschoppers met stenen ramen van winkels in en werden goederen gestolen.

Rond elf uur werd het rustiger op de Coolsingel en omgeving. De relschoppers trokken in de richting van het Centraal Station, en vernielden onderweg lantaarnpalen, verkeersborden en ramen van kantoren en winkels. De Mobiele Eenheid werd bekogeld met stenen en flessen.

De politie voerde charges uit en zette een waterkanon in. Drie helikopters hielden het publiek in de gaten. De Mobiele Eenheid was met driehonderd man actief. Er viel een groot aantal gewonden.

Burgemeester I. Opstelten van Rotterdam noemde de rellen 'een anti-climax' en 'een naar beeld'. Eerder op de dag sprak hij nog over 'een fantastisch volksfeest'. Toen de ongeregeldheden uitbraken, trad volgens hem een draaiboek in werking dat de politie klaar had liggen.

'We moeten de situatie nog beter bekijken, maar ik denk dat de agenten die op de relschoppers schoten, uit noodweer handelden', aldus Opstelten. Sommige winkeliers hadden voorzorgsmaatregelen genomen en spijkerden de afgelopen week hun etalages dicht. De vorige huldiging van Feyenoord, in 1993, liep ook uit op rellen en plunderingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden