Mason biedt ijshockeyers hoop op betere toekomst

De Nederlandse ijshockeyploegheeft het WK voor kleine landen afgesloten met de derde plaats. De vele tevreden gezichten op en rond de schaatsbaan in Eindhoven duidden erop dat de nationale ploeg naar behoren, of zelfs meer dan dat, had gepresteerd....

Ook in organisatorisch opzicht was er reden tot tevredenheid. De armlastige ijshockeybond hield mede door de onverwacht grote publieke belangstelling een aardige cent over aan het zevendaagse evenement.

Toch ging het zaterdagavond vooral over het vertoonde spel van de Nederlandse ijshockeyers. Aan de hand van interim-coach Doug Mason hadden ze voor eigen publiek laten zien tot veel in staat te zijn.

Tegen sterke eerstedivisielanden als Litouwen (met NHL-ster Darius Zubrus in de gelederen), de latere wereldkampioen Italië en Estland werd gelijkgespeeld. Alleen tegen Frankrijk, dat als tweede eindigde, werd nipt (1-0) verloren. Oranje begon het toernooi met een 6-3-zege op degradant Roemenië.

Opmerkelijk was dat het thuisland tot de nederlaag op vrijdagavond tegen Frankrijk zelfs uitzicht behield op de titel. De meeste spelers stonden dan ook met een ander gevoel dan vorig jaar in Oslo bij de uitreiking van de medailles. Ook toen werd de ploeg derde, maar nu leek er meer in te zitten.

Of het nationale keurkorps zal kunnen doorgroeien, valt nog te bezien. De bond wil graag verder met Mason, maar deze houdt vooralsnog de boot af. ‘Als ik er tijd voor had, zou ik het graag doen. Maar ik ben clubcoach in Duitsland. De play-offs daar zijn rond deze tijd. Dat zou betekenen dat, als wij volgend jaar de play-offs bereiken, ik niet bij het WK kan zijn.’

Het zou voor de nationale ploeg en voor de bond een fikse tegenvaller zijn als Mason inderdaad niet beschikbaar is. In Nederland is geen geschikte kandidaat voorhanden en een parttimer uit het buitenland zou een flinke stap achteruit betekenen.

De spelers respecteren Mason en prijzen zijn tactisch inzicht. Zo smeedde hij in korte tijd een hecht collectief, van de eerste tot de vierde lijn. Vooral die vierde lijn, met de jonge spelers Peter van Biezen, Chad Euverman en Bert van de Braak, speelde een belangrijke rol in het systeem van Mason.

De derde en vierde lijn wordt in het internationale ijshockey vooral gebruikt om de tegenstander van scoren af te houden. Het zijn de harde werkers, de snelle schaatsers en tegelijkertijd ook de checkers van het team.

Vooral het spel van de jonge Nijmegenaar Van de Braak was opvallend. In de competitie viel hij vooral op door de domme straffen die hij opliep. Nu overkomt hem dat niet meer. ‘Ik heb in korte tijd veel geleerd van Mason. Die man is zo goed. Hij is duidelijk in wat je wel en niet moet doen. Zo heeft iedereen een rol binnen het team. Dat komt de discipline op het ijs ten goede.’

Mason meent dat het team een mooie toekomst tegemoet kan zien. ‘We hebben met Phil Groeneveld eindelijk een internationale topkeeper. Maar onze zwakte is nog steeds dat we onder druk niet altijd de goede eindpass geven. Dat heeft toch met het niveauverschil te maken.

‘In Nederland gaat het een stukje trager dan op het internationale podium. Daar moeten we elke keer weer aan wennen. Maar misschien nog wel belangrijker en vervelender is dat de beste spelers van acht jaar geleden nog steeds onze beste spelers zijn.’

Ook routinier Chris Eimers onderstreepte het belang van het aanblijven van Mason. De international van Amsterdam behoorde tot de groep die het niet meer zag zitten in de oud-bondscoach Theo van Gerwen. ‘Mason heeft er in korte tijd voor gezorgd dat iedereen weet wat zijn taak is. Die duidelijke lijn is zo belangrijk voor ons team. Dan zie je dat we ons kunnen meten met toplanden als Litouwen, Frankrijk en Italië.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden