Martiniglas in galop

Je hoeft niet goed te kijken om te kunnen zien dat een jockey anders op zijn paard zit dan de gemiddelde ruiter....

Wim Wirtz

Vijf Britse dier- en bewegingswetenschappers van de University of London hebben zich er nog eens over gebogen en beschrijven in het prestigieuze blad Science van deze week wat er gebeurt als de jockey in martiniglaszit zijn galopperende paard berijdt.

Dan gebeurt er dit: hij komt los van het zadel en gaat tegen zijn rennende viervoeter in bewegen. Als het paard naar voren gaat, beweegt hij zich naar achteren, gaat het dier door de benen, dan gaat de jockey omhoog. Zo zal het paard na elke neerwaartse beweging makkelijker uit de benen komen en daardoor een hoge, constante snelheid kunnen bewaren.

De Britse onderzoekers hebben dat proces van gravitatie, kinetische energie, massa en snelheid onderzocht bij vijf hooggekwalificeerde racepaarden en drie jockeys tijdens zeventien trainingen. Ze plaatsten een sensor – van Enschedese makelij – aan de achterkant van het zadel en een andere sensor in de beschermingsgordel van de jockey. Aan zijn pet werd een gps-apparaatje bevestigd om de snelheid te registreren. En zo brachten ze de bewegingen van paard en ruiter in kaart.

Is zo’n onderzoek zinvol?

Dat was ook wat Mathijs Hofmijster (31), bewegingswetenschapper en promovendus aan de VU in Amsterdam, zich afvroeg toen hij het artikeltje in Science had gelezen. ¿Wat ze hebben gedaan is de houding van de jockey en de verplaatsing en snelheid van het paard analyseren. Maar wat ze niet hebben gedaan is het verschil onderzoeken tussen die martiniglaszit en de traditionele zit uit de periode daarvoor. En dat snap ik eigenlijk niet goed. Waarom nu zo¿n issue, terwijl ze honderd jaar geleden al wisten dat dat effect er was?

‘Wat je kunt doen is het energieverbruik van een paard onderzoeken door zijn zuurstofopname te meten. Dan zou je een indicatie kunnen krijgen voor de hoeveelheid energie die verloren gaat tijdens de afzet, je zou iets kunnen zeggen over de efficiëntie van het paard en over het effect van die martiniglaszit.’

Onbenullig onderzoekje dus?

¿Zo zou ik het ook weer niet willen zeggen. Science is een alom gerespecteerd blad in de wetenschappelijke wereld. Maar als ik dit lees, denk ik: het is al een beetje komkommertijd.¿

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden