Marokko naar het WK voetbal - hoe gaat Nederland dat organiseren?

Zijn de Marokkaanse supportersrellen van dit weekeinde een voorbode van een roerige zomer? Zaterdagavond plaatste het nationale elftal van Marokko zich voor het eerst in 20 jaar voor het WK voetbal, een succes dat in de grote steden uitbundig werd gevierd door fans van Marokkaanse komaf. Een voetbalfeestje heette het, totdat hier en daar de feestelijkheden uit de hand liepen.

Politie bij het Amsterdamse Mercatorplein, waar supporters van het Marokkaanse voetbalelftal zaterdag feestvierden. Beeld anp

Vooral in Den Haag kijken ze twee dagen later wat beteuterd terug op de volksfestiviteiten. In de Schilderswijk greep de Mobiele Eenheid (ME) in toen zo'n honderd supporters auto's staande hielden op een kruispunt, waarbij de inzittenden van een auto werden mishandeld. De politie pakte twee voetbalfans op, onder wie een jongen van 16, waarna relschoppers vuurwerk gooiden naar de agenten. Ook op het Mercatorplein in Amsterdam maakte de aanvankelijke jubelstemming plaats voor een grimmige sfeer, waarbij voetbalfans voorbijrijdende auto's bestookten met vuurwerk en een agent gehoorschade opliep. En dan was er nog Brussel, waar relschoppers vernielingen aanrichtten, brandstichtten, plunderden en agenten bekogelden.

'Gewone' voetbalrellen?

Waren dit 'gewone' voetbalrellen? 'Vuurwerk afsteken en stenen gooien; dat kennen we, zegt politiewoordvoerder Cor Spruijt. 'Zelfs willekeurige omstanders tegenhouden en mishandelen hebben we weleens gezien.' Maar het is vele jaren geleden dat voetbalsupporters zich dusdanig misdroegen in de stad - een jaar of vijftien, schat Spruijt. 'Bij het vorige WK hebben we wat gedoe gehad met Oranjesupporters, maar dat was van een andere orde dan zaterdagavond.' Ook de laatste ADO-rellen dateren van jaren geleden. 'We zijn terug bij af.'

Of dat zo is, zal deze zomer blijken tijdens het WK in Rusland, waar Oranje ontbreekt maar Marokko zijn rentree maakt. Liggen onrustige zomeravonden in het verschiet? 'Er is wel een risico dat deze incidenten een opmaat vormen tot nieuwe confrontaties', zegt Ramón Spaaij, bijzonder hoogleraar sportsociologie aan de UvA. Juist op plekken waar alles op scherp staat, wordt een klein incident al snel opgevat als escalatie, aldus Spaaij. 'Als feestvierders zich onrechtvaardig behandeld voelen, kan de sfeer gauw omslaan en een sterk wij-zijgevoel ontstaan waar ook oprechte feestvierders in meegaan. De onderlinge sociale controle verdwijnt dan.'

Een supporter bij het Mercatorplein. Beeld anp

Voorzorgsmaatregelen

Om een hete zomer te voorkomen kunnen gemeenten bepaalde feestplekken aanwijzen, oppert Spaaij. Of in wijken waar de relatie tussen bewoners en politie slecht is, kan het toezicht op de openbare orde deels worden overlaten aan de Marokkaanse gemeenschap zelf. Desgevraagd laten de politie-eenheden van de grote steden weinig los over het bestaan van dergelijke WK-plannen. De Rotterdamse politie wijst in de eerste plaats naar de supporters zelf. 'Het voorkomen van een herhaling is bovenal aan relschoppers.' De Amsterdamse politie zegt de lessen van afgelopen zaterdag 'in de rugzak' mee te nemen naar de volgende wedstrijden.

Alleen Den Haag kondigt na de onrust van afgelopen weekeinde al wat concretere plannen aan. Gemeente, wijkagenten en Marokkaanse bewoners van de stad gaan met elkaar om de tafel om voorbereidingen te treffen voor het WK, bijvoorbeeld waar de voetbalfans straks kunnen samenkomen om de wedstrijden te volgen. Woordvoerder Spruijt: 'Oranjesupporters kijken veelal op grote schermen in de kroeg, maar dat gebeurt in de Marokkaanse gemeenschap niet zo snel. We gaan kijken naar andere locaties - een buurthuis, bijvoorbeeld.'


Juichen voor Marokko

De Leeuwen van de Atlas
Laten we eerlijk zijn: wat zou de kwalitatief schrale eredivisie voorstellen zonder Ziyech, El Ahmadi, Amrabat, Assaidi, Mokhtar of El Khayati? Ik ben dus lekker voor Marokko, schrijft Willem Vissers (+).

'We gaan zwemmen in de fontein als Marokko wint'
Marokko uitverkoren om zijn voetbalkunsten te vertonen op een WK, nog wel eentje waar Oranje schittert door afwezigheid - als dat geen reden is voor een feestje, wat dan wel? (+)

De glorie van de emigrantenzonen
Niet alleen Marokkaans-Nederlandse voetballers komen uit voor het geboorteland van hun vader. Autocoureur Max Verstappen en veldrijder Mathieu van der Poel zijn geboren en getogen in België. Toch sporten ze voor Nederland, het geboorteland van hun vaders. Mbark Boussoufa: 'Ieder migrantenkind snapt dat.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden