Analyse WK voetbal 2018

Marokko - Iran zal niet in het teken van de verzoening staan

Het mislopen van het WK voetbal in 2026 zal Marokko vrijdag alleen maar extra ijverig maken tijdens hun wedstrijd tegen Iran.

Fans van het Marokkaanse elftal in Rusland Beeld Dirk Waem

Het is Suikerfeest vandaag, de feestdag waarop met veel zoetigheden een vrolijk eind wordt ­gebreid aan de vastenmaand ­ramadan. Voetbalminnend ­Marokko hoopt deze dag nog verder op smaak te brengen met een zege op Iran in de eerste groepswedstrijd op het WK.

Zo’n opsteker kan het Noord-Afrikaanse land wel gebruiken. Woensdag werd op het 68ste congres van de voetbalbond Fifa in Moskou besloten dat niet ­Marokko, maar Mexico, de Verenigde Staten en Canada het WK van 2026 mogen organiseren. Wat Marokko aan infrastructuur en stadions miste, zou ruimschoots worden goedgemaakt met passie voor het voetbal. Maar zelfs de stem van de Nederlandse bond voor Marokko kon weinig uitrichten.

Gisteren hoopte Marokko het pijnlijk mislopen van het WK 2026 enigszins te verzachten met een nederlaag van Saoedi-Arabië. ­Marokko gelooft namelijk dat het stemmen voor haar WK 2026-ambities misliep, omdat Saoedi-Arabië zijn geld en invloed heeft ingezet om meerdere landen achter het Noord- en Midden-Amerikaanse bid te scharen.

Saoedi-Arabië onderhoudt goede banden met de Amerikaanse president Donald Trump, die Iran eveneens als vijand beschouwt. Marokko gelooft dat Saoedi-Arabië als vriendendienst aan Trump, andere Arabische landen als Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten zover heeft gekregen om voor Amerika, Mexico en Canada te stemmen.

In de Marokkaanse pers en sociale media wordt gesproken van Saoedisch verraad. ‘Een Arabisch land heeft ons een mes in de rug gestoken’ aldus een Marokkaanse tweet. ‘Donald Trump heeft weer eens gekregen wat hij wilde’ was het commentaar van de site ­Morocco World News.

Niet verbazingwekkend dus dat Marokko het Saoedisch elftal graag onderuit had zien gaan tegen Rusland. Dat gebeurde ook. Tot grote tevredenheid van het Marokkaanse volk verloor Saoedi-Arabië de wedstrijd met 5-0.

Zal Marokko vandaag het bittere WK 2026-debacle wegspoelen met een overwinning op Iran? Ook met Iran heeft Marokko een appeltje te schillen.

Begin mei verbrak Marokko alle diplomatieke banden omdat de machthebbers in Iran volgens de Marokkanen ­financiële en militaire steun zouden leveren aan ­Polisario, een onafhankelijkheidsbeweging die al decennia de ­Westelijke Sahara probeert los te wrikken uit Marokkaanse handen. Weinig zaken liggen in Marokko zo gevoelig als de Westelijke Sahara, dat Marokko als onvervreemdbaar onderdeel van het eigen grondgebied ziet.

Iran weerspreekt de Marokkaanse aantijgingen. Volgens ­Teheran zou Marokko met de ­beschuldigingen in het gevlij hebben proberen te komen van Saoedi-Arabië, de aartsvijand van Iran. Dat laatste is overduidelijk niet gelukt, getuige de Saoedische tegenwerking bij de Marokkaanse poging om het WK 2026 binnen te halen.

Het Suikerfeest heet ook wel het feest van de verzoening. Een dag waarop vijanden elkaar de hand reiken en alle geschillen achter zich laten. Marokko zal die nobele gedachte vandaag negentig ­minuten proberen te vergeten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.