Marlins wint zelfs bij belastingbetaler aan populariteit

Wat enkele maanden geleden als een noodlijdende organisatie in de etalage was gezet, blijkt plotseling een uiterst waardevolle en razend populaire onderneming....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

De opzienbarende opmars van de Marlins kreeg zondagnacht een sprookjesachtige ontknoping, toen in de elfde inning van de zevende en beslissende wedstrijd Cleveland Indians werd verslagen. Lange tijd zag het ernaar uit dat de Indians een vroege 2-0 voorsprong met succes zouden verdedigen, maar in de negende inning werd een verlenging afgedwongen.

Ruim 67 duizend toeschouwers waren er in het Pro Player Stadium getuige van hoe de Marlins in de elfde inning de drie honken bezetten. Na een mislukte poging van slagman Bonilla was het Counsell die het winnende punt op het scorebord bracht.

De beslissing om het Noord-Amerikaanse honkbalkampioenschap viel kort na middernacht. Slechts eenmaal eerder had een zevende wedstrijd in de World Series langer geduurd, zo merkten de in Amerika zo geliefde statistici onmiddellijk op. Dat was in 1924, toen Washington pas in de twaalfde inning New York Giants terugwees.

Een ander record spreekt wellicht meer tot de verbeelding. Florida Marlins was, vijf jaar na de oprichting, de snelste ploeg die de World Series won. En voor het eerst gebeurde dat als winnaar van de wild card. De beide leagues bestaan uit drie divisies, waarvan de winnaar naar de play-offs gaat. Als vierde deelnemer plaatst de beste nummer twee van de league zich.

Dat systeem is ingesteld om clubs in sterke divisies een extra kans op een plekje in de nacompetitie te gunnen. De Marlins komen bijvoorbeeld uit in de East Division van de National League, die sinds jaar en dag wordt gedomineerd door de Atlanta Braves. Als nummer twee in deze divisie zorgde Florida Marlins voor een sensatie door de Braves in de play-offs uit te schakelen.

Als kampioen van de National League kwamen de Marlins uit tegen de titelhouder van de American League, Cleveland Indians. Naarmate de serie over vier gewonnen wedstrijden vorderde, nam de kritiek toe dat het een kwaliteitsarme finale betrof, hoewel de slotwedstrijd het tegendeel bewees. Niettemin werd de World Series door een zorgwekkend laag aantal Amerikanen bekeken.

Het heeft ongetwijfeld te maken gehad met de onbeduidende reputatie van met name Florida Marlins. Pas afgelopen seizoen was eigenaar Huizenga genegen om 89 miljoen dollar te spenderen aan nieuwe spelers.

Daarmee is de indruk gewekt dat het kampioenschap min of meer werd gekocht, hetgeen slechts deels klopt. Florida Marlins gaf dit jaar in de National League het meest uit aan salarissen: 53,75 miljoen dollar voor 25 spelers, exclusief bonussen. Vorig seizoen bedroeg de totale salarispost dertig miljoen dollar.

American League-kampioen Cleveland Indians betaalde de spelers 60,07 miljoen dollar, en was daarmee derde achter New York Yankees (65,5 miljoen) en Baltimore Orioles (60,36 miljoen).

Huizenga liet zondagnacht in het midden of hij de honkbalclub daadwerkelijk van de hand wil doen. Zijn overwegingen zijn puur zakelijk en het winnen van de 'wereldtitel' verandert daar niets aan, zei de eigenaar van een videoketen.

De ploeg speelt zijn wedstrijden in het American football-stadion van de Dolphins, en een eigen onderkomen is zeer gewenst. In de Verenigde Staten is het gebruik dat de plaatselijke overheid opdraait voor de bouwkosten van een sportarena. Zolang multimiljonair Huizenga er de scepter zwaait, is het uitgesloten dat belastinggelden daarvoor zullen worden aangewend. Ofschoon de belastingbetalers sinds dit weekeinde volkomen anders over 'hun' Marlins denken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden